SiolNET. Digisvet Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Digitalizacija nišnih trgov

Umer – ruski Uber za pot v posmrtno življenje

0,15

termometer

Umer
Foto: Umer

Podobnost ni zgolj v imenu: ruska mobilna aplikacija bo na podoben način kot Uber združevala naročnike in izvajalce – pogrebnih storitev.

Aplikacija, ki pomaga, ko nekdo umre. Tako so svojo mobilno aplikacijo v enem stavku opisali na uradnem spletnem mestu ruske mobilne aplikacije Umer. Aplikacija, ki naj bi povsem zaživela predvidoma do marca, obljublja hitro in učinkovito organiziranje pogrebov, tudi za tiste, ki ne poznajo pogrebnih postopkov oziroma se v trenutkih žalovanja nočejo ukvarjati z njimi. Na podoben način kot Uber zagotavlja prevoze (uradno in formalno: najem vozil z voznikom).

Tako ne preseneča niti besedna igra: Umer jasno nakazuje na umrtje, a je obenem zelo podobno ime kot Uber.

Izbira ponudnika pogreba prek aplikacije

Aplikacija bo delovala tako, da bo uporabnik vpisal ime pokojnika, datum smrti, naslov in versko pripadnost, nato pa bodo različni ponudniki v naslednjih minutah posredovali svoje ponudbe, pogrebe ali pokope z različnimi nagrobnimi spomeniki na različnih pokopališčih.

Mobilna aplikacija Umer tudi svetuje glede potrebnih administrativnih postopkov ob smrti osebe. Mobilna aplikacija Umer tudi svetuje glede potrebnih administrativnih postopkov ob smrti osebe. Foto: Umer

Uporabnik bo lahko izbral želeno ponudbo prek aplikacije, ki med drugim ponuja tudi nasvete o obvezni dokumentaciji, ki jo je treba urediti ob smrti.

Kaj pa količinski popust?

Glede na odzive ruske internetne skupnosti aplikacije ne čaka svetla prihodnost. Nekateri so skeptični zaradi razmeroma slabega dosega interneta v ruralni Rusiji, nekateri menijo, da je aplikacija neokusna, nekateri pa se iz ideje norčujejo. Navihanci so tako že predlagali popust za povratnike ali, po Uberjevem zgledu, popust, če pripelješ prijatelja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin