SiolNET. Digisvet Novice
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec bo končno postal enakovreden Nemcu

1,05

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Evropska komisija je v okviru načrta za enoten digitalni trg predstavila pomembne nove ukrepe. V pomoč bodo predvsem tistim, ki pogosto nakupujejo prek spleta v trgovinah v drugih državah EU.

Nov načrt za spodbujanje elektronskega trgovanja med državami članicami EU je usmerjen v tri področja ukrepanja - preprečevanje geografskega blokiranja, učinkovitejšo in dostopnejšo čezmejno dostavo paketov in boljšo zaščito potrošnikov. Kaj novi ukrepi Evropske komisije pomenijo:

Preprečevanje geografskega blokiranja: Evropska komisija predlaga zakonodajo, ki bo zagotovila, da pri nakupu proizvodov ali storitev v drugi državi ne bomo diskriminirani.

To pomeni, da bo imel slovenski kupec pri nakupu v vsaki internetni trgovini v Nemčiji ali Veliki Britaniji enak dostop do blaga in informacij o cenah ter prodajnih in plačilnih pogojih kot domači kupec.

Izjema bodo primeri, ko bodo za omejevanje dostopa do storitve e-trgovine obstajali objektivni razlogi (DDV, različne pravne določbe), v današnjem poročilu navaja Evropska komisija.

Čezmejna dostava paketov: Evropska komisija predlaga preglednejše cene za dostavo paketov iz drugih držav EU, pa tudi več pravic za naročnika, v prvi vrsti nižje cene dostave in preprostejše vračanje paketov.

Zaščita potrošnikov in njihovo zaupanje v e-trgovanje: državni organi bodo s predlaganim ukrepom komisije dobili več pooblastil za okrepitev pravic potrošnikov.

V prvi vrsti bodo lahko bolj rigorozno preverjali, če se e-trgovci res držijo dviga geografskih omejitev (oziroma ukinitve geoblokiranja).

Skrbeli bodo tudi za ukinjanje goljufivih spletnih trgovin in ugotavljanje identitete ter ustrezno kaznovanje odgovornih oseb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin