SiolNET. Digisvet Novice
3,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Računalniške povezave bodo še učinkovitejše

Po desetih letih trojke prihaja USB4

3,34

termometer

USB ključ | Objavo novega standarda za četrto veliko generacijo povezav USB lahko pričakujemo v poletnih mesecih. | Foto: Thinkstock
Objavo novega standarda za četrto veliko generacijo povezav USB lahko pričakujemo v poletnih mesecih. Foto: Thinkstock

Nov standard obljublja do dvakrat več pasovne širine v primerjavi z zdajšnjimi priključki USB-C.

Skupina USB Promoter Group, ki razvija specifikacije za povezave USB in jo med drugimi sestavljajo Apple, Hewlett-Packard, Intel, Microsoft in Texas Instruments, je za poletne mesece napovedala izid specifikacije za novo veliko nadgradnjo tega priljubljena načina povezovanja v računalništvu in uporabniških komunikacijskih napravah.

Digisvet USB: 20 let tehnologije, ki je poenotila računalništvo

USB4 bo nadgraditev obstoječih arhitektur USB 3.2 in USB 2.0 in bo vključeval protokol Thunderbolt, ki ga je nedavno razvil Intel. Za uporabnike to pomeni podvojeno pasovno širino povezave USB in možnost deljenja posamezne hitre povezave z več končnimi napravami, skladno z zahtevami posamezne vrste podatkov in aplikacije, so pojasnili v združenju USB Promoter Group.

USB ključ Digisvet Ali prek vašega USB-ključka širijo zlonamerne programe za rudarjenje kriptovalut?

Prvo specifikacijo za USB4 bomo tako dobili dobrih deset let po tem, ko smo dobili prvo specifikacijo za danes uporabljani USB 3.0.

Standard USB4 bo omogočal prenose s hitrostmi do 40 gigabitov v sekundi, a le z uporabo ustrezno izdelanih in certificiranih kablov za to hitrost (fotografija je simbolična). | Foto: Thinkstock Standard USB4 bo omogočal prenose s hitrostmi do 40 gigabitov v sekundi, a le z uporabo ustrezno izdelanih in certificiranih kablov za to hitrost (fotografija je simbolična). Foto: Thinkstock

S pravim kablom bo tudi hitrost prava

 Z ustrezno izdelanimi in certificiranimi kabli, ki bodo uporabljali obstoječe vmesnike USB-C, obljublja novi standard USB4 hitrosti prenosa do 40 gigabitov v sekundi. Različni protokoli bodo ob tem poskrbeli za več sočasnih podatkovnih tokov in učinkovito izrabo razpoložljive pasovne širine.

Digisvet To je dobro vedeti, če pogosto uporabljate ključe USB (video)

Pri razvoju omenjene specifikacije sodeluje več kot 50 tehnoloških družb, predvideni termin njene objave pa se ujema s predvideno objavo posodobljenega standarda za USB-C, ki bo tako lahko izkoristil novosti in pridobitve četrte velike generacije USB.

USB ključ Digisvet Kako je en USB-ključ povzročil največji škandal v zgodovini

 

USB že zdaj velja za najpreprostejši in najuniverzalnejši način povezovanja računalniških in komunikacijskih naprav, z večjo pretočnostjo in višjimi hitrostmi pa bo njegova priljubljenost gotovo še rasla, so optimistični snovalci nove specifikacije za USB.

USB Digisvet Česa ne smemo nikoli storiti, če najdemo ključ USB?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin