Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
26. 8. 2015,
10.41

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matic Tomšič internet zasebnost OZN

Sreda, 26. 8. 2015, 10.41

7 let, 11 mesecev

"Internet potrebuje ženevsko konvencijo"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Joseph Cannataci, prvi poročevalec OZN za zasebnost, meni, da bi morala mednarodna skupnost določiti zakone, ki bi urejali področje varovanja podatkov in identitet uporabnikov svetovnega spleta.

"Stanje na internetu je trenutno slabše kot v Orwellovem romanu 1984," je za Guardian povedal Joseph Cannataci, strokovnjak na področju varovanja zasebnosti. Cannataci je prejšnji mesec postal prvi posebni poročevalec Organizacije združenih narodov za zasebnost. "Zaskrbljen sem, ker ljudje na Facebooku, Twitterju in drugih družbenih omrežjih tako zlahka razdajajo intimne informacije o sebi. Zaskrbljen sem tudi, ker jih tisti na drugi strani nato zlorabljajo. Najbolj zaskrbljen pa sem, ker se zdi, da je uporabnikom za to vseeno," meni Cannataci.

Prepričan je, da internet potrebuje sveženj zakonov, ki bodo bolje definirali digitalno zasebnost uporabnika in preprečili kršenje njegovih pravic na spletu. "Ženevsko konvencijo za internet, če želite," je vzporednico z mednarodnim humanitarnim pravom, ki velja v primeru vojne, potegnil Cannataci.

Prva izbira za poročevalca OZN za zasebnost je bila Nemka premehkega srca Cannataci sicer ni bil prvi kandidat za posebnega poročevalca OZN za zasebnost, ki ga je izbral Svet OZN za človekove pravice. To je bila Nemka Katrin Nyman-Metcalf, ki pa v svoji viziji za delo posebnega poročevalca naj ne bi bila dovolj stroga do domnevno največjih kršiteljev digitalnih človekovih pravic – ZDA. Cannatacija, ki je tudi profesor na univerzah v nizozemskem Groningenu in na Malti, so nato izbrali zato, ker je dobro znan po svoji neizprosnosti.

"Šibek člen v verigi digitalne zasebnosti niso ZDA, temveč Velika Britanija" Joseph Cannataci pa meni, da Združene države Amerike niso šibek člen verige, ki skupaj drži digitalno zasebnost – kot največjega kršitelja digitalnih pravic na Zahodu je izpostavil Veliko Britanijo. Meni namreč, da se britanska politika v digitalno zasebnost državljanov vmešava precej bolj kot ameriška.

Ne spreglejte