TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 15.52

8 let

Bruselj visoko oglobil "parafinsko mafijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija je zaradi kartelnega dogovarjanja s 676 milijoni evrov - gre za četrto najvišjo kazen - kaznovala skupino devetih podjetij proizvajalcev parafinskega voska.

V kartelu je sodeloval tudi Shell, ker pa je - po njegovih navedbah - parafinsko mafijo sam ovadil Bruslju, je kazni oproščen. Gre za velik in pomemben kartel Gre za velik in pomemben kartel, saj se parafinski vosek ne uporablja zgolj za sveče, ampak tudi za gume, voskan papir, papirnate kozarce in krožnike, lepilo, žvečilne gumije, embalažo sira. "Skoraj vsako podjetje oziroma gospodinjstvo je kupilo kakšen proizvod, ki je bil proizveden s parafinskim voskom," je v Bruslju poudarila evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes.

Dejala je tudi, da je kartel pokrival približno tri četrtine evropskega trga s parafinskim voskom, deloval pa je kar 13 let, med leti 1992 in 2005. V njem je sodelovalo 10 podjetij in "večino poznate", je dejala Kroesova.

Podjetja bodo plačala četrto najvišjo kazen doslej Devet podjetij - gre za ENI, ExxonMobil, Hansen & Rosenthal, Tudapetrol, MOL, Repsol, Sasol, RWE in Total - bo tako sedaj moralo plačati kazen v višini 676 milijonov evrov, kar je četrta najvišja kazen, ki jo je komisija doslej naložila v primerih kartelov. Odraža trajanje kartela in velikost trga.

Skupina znana kot "skupina modrega salona" Podjetja so obrnila skoraj 500 milijonov evrov na leto. Zavedala so se, kaj počnejo in vedela so, da to ni sprejemljivo, je bila neizprosna Kroesova. Dejala je tudi, da je skupina znana kot skupina modrega salona, Shell pa jo je poimenoval tudi kot parafinsko mafijo. Srečanja kartela so potekala po številnih hotelih po Evropi, Milanu, Dunaju, Strasbourgu.

Polovice celotne kazni mora plačati Sasol Shell je bil prvi, ki je komisijo obvestil o dogovarjanju, zato je bil deležen polne oprostitve plačila kazni. Shell in delničarji imajo srečo, da so se vodilni odločili za to, je dejala komisarka. Najvišjo kazen bo plačalo podjetje Sasol, in sicer dobrih 318 milijonov evrov, kar je skoraj polovica celotne kazni.

Ne spreglejte