SiolNET. Avtomoto Zgodbe
3,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uber pred vrati Slovenije, a rokavico so vrgli državi ...

3,48

termometer

Uber v bližnji prihodnosti napoveduje prihod v Slovenijo, a pred tem bodo potrebne spremembe na področju sodelovalnega gospodarstva. Naročanje prevozov prek telefona in zgolj negotovinsko plačevanje sta glavna aduta ameriškega zagonskega podjetja, ki skoraj povsod po Evropi navdušuje uporabnike, a pošteno jezi klasične taksiste. Uber želi v Sloveniji ponuditi tudi električne prevoze, pri katerih bi sodelovali z električnimi vozili ljubljanskega LPP.

Uber je tehnološka platforma za nudenje prevozov, ki se je danes prvič uradno predstavila tudi v Sloveniji. Uradno Uber k nam še ne prihaja, saj pred tem pričakujejo ustrezno spremembo zakonodaje. Uber je tehnološka platforma za nudenje prevozov, ki se je danes prvič uradno predstavila tudi v Sloveniji. Uradno Uber k nam še ne prihaja, saj pred tem pričakujejo ustrezno spremembo zakonodaje. Foto: Gregor Pavšič

Prihaja delitveni kapitalizem, pripeljal se bo z Uberjem

Izpoved voznika sistema Uber: Plačajo me manj, a imam zato toliko več strank

Preizkusili smo Uber v Zagrebu: Hrvati zadovoljni, kdaj bo na vrsti Ljubljana?


Uber bo počakal na spremembe v zakonodaji

Vodstvo Uberja za našo regijo je danes v Ljubljani še enkrat poudarilo, da želijo kmalu priti v Slovenijo in pri nas ponuditi storitev prevozov Uber X. Prevoze bodo lahko opravljali le vozniki z veljavnimi licencami za opravljanje storitve prevozov.

"Da bi lahko uresničili naše načrte, bodo potrebne spremembe, kakršne je priporočila Evropska komisija v Evropski agendi za sodelovalno gospodarstvo. Številne evropske države že danes sprejemajo napredne zakonske rešitve, s katerimi želijo izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja rastoče digitalno in sodelovalno gospodarstvo. Pri tem poudarjamo države, kot so Velika Britanija, Švedska, Litva, Portugalska, Estonija, Latvija in Slovaška," pravijo pri Uberju.

Medtem ko na Hrvaškem sistem deluje že v štirih mestih (Zagreb, Split, Zadar in Dubrovnik), ga v Slovenijo oziroma Ljubljano še ne bo. Zakonodaja na Hrvaškem je drugačna, saj omogoča uradno storitev ponujanja prevoza tudi brez uradne taksi licence, podarjajo pri Uberju.

Vlada že podpisala pismo o nameri

Ne glede na odprta pravna vprašanja je pred dnevi Uberju izrekel dobrodošlico tudi slovenski premier Miro Cerar. Izpostavil je sicer nujnost prilagajanja zakonov, premier pa Uber vidi kot dodatno izbiro v slovenskem javnem prevozu. Ministrstvo za infrastrukturo bo predvidoma do konca leta pripravilo predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, s čimer bomo po Cerarjevih besedah stopili korak proti sodelovanju z Uberjem. Pri tem pa vlada ne bo dovolila, da bi kršili pravice taksistov, je v odgovoru na poslanska vprašanja pred dnevi še poudaril premier.

 

Slovenija je letos vsaj v prestolnici na primer že dobila podoben sistem naročanja taksi voženj Hopin, delovati pa je začel tudi prvi sistem souporabe električnih vozil Avant2Go. Tako kot souporaba vozil je tudi Uber ena prvih konkurenc lastništvu avtomobila. Vsak drugi Slovenec ima danes v povprečju registrirano vsaj eno osebno vozilo. Slovenija je letos vsaj v prestolnici na primer že dobila podoben sistem naročanja taksi voženj Hopin, delovati pa je začel tudi prvi sistem souporabe električnih vozil Avant2Go. Tako kot souporaba vozil je tudi Uber ena prvih konkurenc lastništvu avtomobila. Vsak drugi Slovenec ima danes v povprečju registrirano vsaj eno osebno vozilo. Foto: Gregor Pavšič

 

Eden izmed voznikov Uberja v Londonu Eden izmed voznikov Uberja v Londonu Foto: Gregor Pavšič Voznik Uberja v Londonu: Zdaj imam več strank in zato tudi več zaslužim

Uber smo do zdaj uporabili dvakrat, in sicer v Londonu in Zagrebu. Uporabniška izkušnja je bila pričakovano dobra. Vsaj v primeru vožnje po britanski prestolnici je bila vožnja tudi cenejša in predvsem bistveno udobnejša od tradicionalnih angleških taksijev. V hotelski sobi smo prek pametnega telefona z nekaj kliki naročili avtomobil in še preden smo prišli v hotelsko avlo, nas je pred vrati že čakal Romun s škodo octavio. Dejal je, da pri Uberju sicer s posamezno vožnjo zasluži manj kot pri klasičnem taksi prevozniku, a da prek ameriške aplikacije dobi toliko več strank in na koncu meseca zasluži več. Delati mora v povprečju deset ur na dan.

Vsi vozniki, ki so vključeni v sistem, prevozov za Uber ne opravljajo kot svojo primarno dejavnost. Takih naj bi bila po oceni upraviteljev sistema zgolj dobra tretjina.

Po koncu vožnje aplikacija pokaže natančen potek vožnje in speficikacijo cene. Po koncu vožnje aplikacija pokaže natančen potek vožnje in speficikacijo cene. Foto: Gregor Pavšič


Osnovni koraki uporabe sistema Uber:

  • Uporabnik si naloži aplikacijo na pametni telefon se registrira.
  • Na zemljevidu poišče prosti avtomobil in s klikom rezervira vožnjo.
  • Z voznikom lahko med čakanjem komunicira prek aplikacije, ves čas tudi vidi lokacijo vozila. To velja tudi med poznejšo vožnjo.
  • Aplikacija izračuna tudi okvirni strošek vožnje do želenega cilja.
  • Po koncu vožnje lahko oceni kakovost voznika, na telefon dobi tudi račun in specifikacijo vožnje.
  • Vsa plačila so lahko negotovinska in se izvedejo prek kreditne ali debetne kartice, ki jo ima uporabnik shranjeno v aplikaciji.

Majhnost Ljubljane za Uber ni ovira

Prihod Uberja v Slovenijo je že v začetku septembra na blejskem strateškem forumu (BSF) napovedal generalni direktor Uberja za jugovzhodno Evropo Davor Tremac. V Slovenijo nameravajo pripeljati svojo najbolj priljubljeno različico prevozov Uber X, za Ljubljano pa napovedujejo tudi program električnega Uberja. Pri tem bi uporabili električna vozila Mestne občine Ljubljane oziroma LPP-ja. Tam imajo za lastno storitev prevozov na voljo 20 električnih volkswagen e-golfov.

Uber sicer želi biti povsod – v vsakem mestu, kjer se kažejo potrebe po trajnostni mobilnosti, kjer obstaja digitalna ekonomija, kjer imajo ljudje pametne telefone in želijo manj uporabljati svoje avtomobile. Kot je dodal Tremac, hiter napredek v tehnologiji podjetju omogoča, da kritično maso doseže v vse manjših mestih. Po njegovih besedah so zdaj za Uber zanimiva že mesta, ki so mnogo manjša od Ljubljane, z 280 tisoč prebivalci.

V Ljubljani deluje tudi že podoben sistem Hopin, ki prihaja iz Slovaške. Ta uporabniku omogoča tudi gotovinsko plačilo. V Ljubljani deluje tudi že podoben sistem Hopin, ki prihaja iz Slovaške. Ta uporabniku omogoča tudi gotovinsko plačilo. Foto: Gregor Pavšič

Vloga voznika Uberjev predvsem samozaposlenim taksistom

Praktično v vseh evropskih državah se je Uber srečal s številnimi pravnimi preprekami, a zagon ameriškega podjetja žene predvsem zanimanje uporabnikov. Te zanima predvsem uporabniška izkušnja, preglednost delovanja in plačevanja ter preprostost uporabe. Uber sicer deluje v 21 državah Evropske unije, skupno pa že v več kot 500 mestih. Vsi vozniki morajo biti samostojni podjetniki oziroma imeti ustrezno gospodarsko družbo. Izpolnjevati morajo varnostne standarde in poslovati v skladu z davčno zakonodajo.

Protesti taksistov prisotni v skoraj vseh državah

Najbolj besni na Uber so bili v Franciji, kjer so klasični taksisti v preteklosti tudi poškodovali in celo zažgali vozila Uberjevih voznikov. Ameriški sistem so letos ustavili na Madžarskem, še vedno pa deluje pri naših južnih sosedih Hrvatih.

Uber prav tako deluje v Romuniji, kjer vozniki dokaj dobro sobivajo s klasičnimi taksisti. Tam je zdaj začel delovati tudi Uberjev kloniran sistem Taxify. V Sloveniji bo imel Uber zagotovo veliko nasprotnikov pri uveljavljenih taksi družbah. Te so bile zelo nenaklonjene tudi slovaškemu Hopinu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin