SiolNET. Avtomoto Testi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toyota yaris

1

termometer

 | Foto:
Prenovljeni yaris s predrznim sprednjim delom, izboljšano notranjostjo in voznimi lastnostmi po novem nagovarja tudi kupce, ki v obliki iščejo strast.

Razred: spodnji razred Sorodna vozila: / Družina modelov: yaris Predhodniki: 1. generacija (1997), 2. generacija (2005), 3. generacija (2011) Proizvodnja: Valenciennes; Francija Začetek prodaje: je/ Cene: od okoli 10.600 evrov naprej

Poudarki: - nova maska - kakovostnejša kabina - 800 evrov cenejši hibrid - optimiziran litrski trivaljnik - čvrstejše vzmetenje

Yaris se je postavil zase

V prenovljeni podobi s pomočjo vpeljave oblikovnih smernic, zaradi katerih je novi aygo praktično čez noč postal sinonim za drznega mikro malčka, je večji brat zadržanost vsaj na zunaj zamenjal z izrazitejšo pojavnostjo.

Umirjen pristop je bil ena glavnih značilnosti yarisa tretje generacije. Zdaj Toyota preseneča s spremembo taktike – rezultat še zdaleč ni šokanten, je pa vsekakor zanimiv in malčka prikazuje v povsem novi luči.

Japonci so nalogo prenove prvič popolnoma zaupali Evropi

Da želi izstopati ali najmanj zadržati svoj delež segmenta, ki v Evropi na letni ravni osvoji 3,7 milijona kupcev, Toyota v veliki meri dolguje povratnim informacijam kupcev prejšnjih generacij in modela pred prenovo.

V razvoj in izboljšave malčka z relativno kratko, a uspešno zgodovino prvih dveh generacij, je vložila 570 tisoč delovnih ur in 85 milijonov evrov, več kot tisoč delov pa je popolnoma novih.

Na maski izstopata kromirani letvici v obliki črke X, površina odprtine za zajemanje zraka je glede na velikost vozil(c)a ekstremno velika. Toyota oblikovni pristop pripisuje sledenju oblikovalskega vzorca "under priority" in "keen look", v osvežitev pa so v manjši meri vključili tudi zadnje luči, oba odbijača in platišča.

Kopica izboljšav je namenjena tudi kabini

Novi materiali, predvsem guma, ki pokriva večinski del armaturne plošče, je debelejša in mehkejša na otip, občutek kompaktnosti in odlične izdelave je izrazitejši kot prej.

Nekaj malenkostnih oblikovnih sprememb, predvsem lepša združitev ohišja merilnikov s sredinsko konzolo in spremenjena oblika sredinskih zračnikov, dokazuje celovit pristop k prenovi.

Povečana je tudi uporabnost – sredinsko konzolo so dvignili za dobra dva centimetra, ji dodali nov, zaprt predal in uporabnikom namenili drugo generacijo informacijskega vmesnika toyota touch 2, ki smo ga zaradi preprostosti uporabe hvalili že v prvi izvedbi.

Toyota je dodatno pozornost namenila tudi podvozju

Yarisa smo že ob prvi predstavitvi tretje generacije, podobno kot prvi dve generaciji, označili za malčka, ki ne trati nepotrebne energije iskanja v tem segmentu (pre)pogosto precenjene športne plati.

Občutek čvrstosti so inženirji poudarili tudi s pomočjo šestintridesetih dodatnih varov in posledično povečano togostjo karoserije za 20 odstotkov, prilagojenim (čvrstejšim) blaženjem, dodatno pa so optimizirali tudi odzivnost krmilnega mehanizma.

Po prvih kilometrih ocenjujemo, da je podvozje znotraj zmernih okvirov dejansko sledilo spremembi videza in malčka zares bolj približalo voznikom. Zaznali smo tudi posledice boljše zvočne zatesnitve, ki je yarisovo kabino izstrelila med tišje v razredu.

Kljub poudarjanju živahnosti z naštetimi spremembami, vozne lastnosti ostajajo globoko na strani privržencev dobrega blaženja in predvidljive vozniške izkušnje – pametno, 99 odstotkov voženj namreč običajno mine v umirjenem slogu …

Hibrid bo v Sloveniji 800 evrov cenejši kot prej

Sedli smo za volan vseh motornih različic, od dizelske, 1,3-litrske bencinske in hibridne, največ pozornosti pa smo namenili povsem prenovljenemu litrskemu trivaljniku.

Premierno je z značilnim zvokom zabrbotal v aygu, svoje trivaljno poslanstvo pa nadaljuje tudi v yarisu. Inženirji so izboljšani toplotni nadzor motorja nadgradili tudi z optimizacijo elektronskega krmiljenja. Rezultat so manjše toplotne izgube, povečana učinkovitost in doseganje normativov Euro 6.

Slovenski kupci bodo, v skladu z drugimi evropskimi trgi, kljub izboljšavam trivaljnika vendarle največkrat izbrali 1,33-litrsko različico. Mimogrede, Toyota je leta 2013 prodala 49.774 hibridnih yarisov in jih izdelala več kot sto tisoč. Yaris hibrid je v državah Zahodne Evrope predstavljal 31 odstotkov vseh prodanih vozil. V Sloveniji je bil delež hibridov 15-odstoten, a se bo bržkone popravil.

Za vstop v sodobno, bencinsko-električno mobilnost z yarisom bo Toyota (ob upoštevanju popustov) zahtevala okoli 13.950 evrov, kar je 800 evrov manj kot pred prenovo.

Bo dvignjen srčni utrip pripeljal več kupcev?

Yarisov značaj je predvsem zaradi spremenjene sprednje maske brez dvoma prilagojen zahtevam trga in smernicam, ki jih je v veliki meri napovedal novi aygo.

Medtem ko spogledovanje s športnostjo sovpada z željo povečevanja srčnega utripa, ga kakovostnejša notranjost, obogatena z nadgrajenim vmesnikom in boljšo zvočno zatesnitvijo, znižuje.

Zdi se, da bo osvežen malček s kontrastnim pristopom, podčrtanim z možnostjo izbire hibridne tehnologijo, brez težav zadržal svoj delež tekmovalnega segmenta in ga ob podobnem napredku tudi povečal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin