SiolNET. Avtomoto Testi
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Test: ford mondeo 2,0 TDCi vignale

2,85

termometer

Ford mondeo vignale - fotogalerija testnega vozila
Foto: Ciril Komotar

Bo najprestižnejšemu mondeu uspelo izbrisati dve desetletji staro povezavo s povprečno kupno močjo, za katero se ima zahvaliti nekdanjemu britanskemu premierju Tonyju Blairu? Test avtomobila, za katerega Ford v osnovi želi skoraj 50 tisoč evrov in ki bi rad z opremo vignale stopil na prste tradicionalnim premium znamkam.

Motor: 2,0-litrski dizelski motor TDCI; moč: 132 kilovatov
Poraba goriva: 6,9 litra na sto prevoženih kilometrov
Cena: 48.610 EUR (s popustom: 44.610 EUR) 

Cena | Tehnični podatki | Vaše mnenje

 

Palec gor: oblika, uglajenost in živahnost pogonskega sklopa, tehnološka oborožitev, prostor, implementiranje drzne ideje konkuriranja premijskim tekmecem segmenta
Palec dol: dovršenost nekaterih elementov kabine (gumbi in materiali sredinske konzole), za Ford neznačilno medlo krmiljenje

Lahko ta ford premaga audija, mercedesa in BMW?

Tony Blair je zaslužen za izraz "mondeo man" – sinonim človeka srednjega sloja s povprečno kupno močjo. Ford od te besedne zveze verjetno ni bežal, ker je njihovega zastavonošo do neke mere praktično vsakodnevno potiskala v ospredje v širši javnosti. Podznamka vignale se želi iztrgati od povprečja. Tony Blair je zaslužen za izraz "mondeo man" – sinonim človeka srednjega sloja s povprečno kupno močjo. Ford od te besedne zveze verjetno ni bežal, ker je njihovega zastavonošo do neke mere praktično vsakodnevno potiskala v ospredje v širši javnosti. Podznamka vignale se želi iztrgati od povprečja. Foto: Reuters

Fordov poskus ujeti ritem z najboljšimi iz srednjega razreda je ujel našo pozornost in zahteval podroben pregled ponudbe najprestižnejšega mondea. Zahtevan je preskok v miselnosti, k čemur ne pripomore niti izraz "mondeo man", zapuščina nekdanjega britanskega premierja Tonya Blaira.

Ta je tipičnega (dohodkovno povprečnega) človeka srednjega sloja za večno povezal s Fordovim zastavonošo, ki pa s pomočjo elitnejše opreme vignale svoji zgodbi dodaja svežo vzporednico.

Kako daleč od povprečja se je mondeu uspelo oddaljiti? Razmeroma. Ford je napovedi o mondeu (v visokoleteči načrt sta vključena tudi družinski S-max in SUV edge) podkrepil z vrsto bolj ali manj učinkovitih ukrepov. Obogatil ga je z najboljšimi motorji, največjimi kolesi, najboljšimi paketi opreme in najnaprednejšim vmesnikom sync tretje generacije. Paket ni poceni, je pa zelo všečen. Preberite, zakaj.

Kako je videti in kakšni so občutki v kabini?

Ford mondeo vignale - fotogalerija testnega vozila Foto: Ciril Komotar

Ford se je zelo posvetil podrobnostim. Začne se z masko, mondeovim obrazom, ki odstopa od običajnih izvedenk. Prikrojen odbijač, satovje odprtine za zajemanje zraka, LED-podpis, velika kolesa, zadaj pa kromani zaključki izpuhov.

Znotraj je opazen očiten trud, da bi izvedenko vignale oddaljili od običajne ponudbe. V praksi to pomeni veliko usnja (z njim je prekrita celotna armaturna plošča in večji del drugih površin), atraktiven vzorec prav tako usnjenega oblazinjenja sedežev in izbornost druge opreme.

Razvejanost in dodelanost ponudbe tretje generacije vmesnika sync je odlična in vsebinsko praktično ne pušča odprtih želja – dober primer je recimo možnost podrobnega nastavljanja masažnih funkcij, (hlajenega ali gretega) vozniškega in sovozniškega sedeža. Tudi glasovno upravljanje so pri Fordu dvignili še stopnjo višje, saj ne prepozna le suhoparnih (angleških) ukazov, ampak tudi logične in vsakodnevno uporabljene besedne zveze. Grajamo pa občutljivost zaslona, ki bi morala biti izrazitejša. Upravljanje tudi zaradi nekaterih razmeroma majhnih virtualnih stikal občasno zahteva preveč voznikove pozornosti. Sicer pa je menijska struktura pregledna. Razvejanost in dodelanost ponudbe tretje generacije vmesnika sync je odlična in vsebinsko praktično ne pušča odprtih želja – dober primer je recimo možnost podrobnega nastavljanja masažnih funkcij, (hlajenega ali gretega) vozniškega in sovozniškega sedeža. Tudi glasovno upravljanje so pri Fordu dvignili še stopnjo višje, saj ne prepozna le suhoparnih (angleških) ukazov, ampak tudi logične in vsakodnevno uporabljene besedne zveze. Grajamo pa občutljivost zaslona, ki bi morala biti izrazitejša. Upravljanje tudi zaradi nekaterih razmeroma majhnih virtualnih stikal občasno zahteva preveč voznikove pozornosti. Sicer pa je menijska struktura pregledna. Foto: Ciril Komotar

Dober prvi poskus, a Forda od najboljših ločijo še izkušnje

Glede dodelanosti in splošnega premijskega občutka preizkušeni vignale, tudi zaradi na videz premalo sveže sredinske konzole, še ni na ravni vrha segmenta, ki ga tudi zaradi večletnih izkušenj ukvarjanja s kapricami najzahtevnejših kupcev in njihove na videz nenasitne sle po prestižu. V mislih imamo predvsem znani nemški trojček, pa bolje opremljene Volkswagnove passate, Lexusovega IS …

Ford med konkurenti vidi tudi morebitne prihajajoče novosti francoske znamke DS in renaulta talismana s paketom opreme initiale paris.

Bi bili za forda plačati premium ceno?

  • Da, avtomobil za racionalnejšo ceno prinaša dovolj visoko premium raven 87 glasov
    23,51%
  • Ne, cena je previsoka za avtomobil, ki ni premium znamke 283 glasov
    76,49%
Oddanih 370 glasov

O prostorskih adutih v obeh vrstah (mimogrede, dvostopenjsko ogrevanje sedal ponuja tudi klop) in prtljažniku ne bomo izgubljali besed. O zadnjem le toliko, da omogoča izdatno omejevanje ali pritrjevanje tovora bodisi z mrežami bodisi razmejitvenimi elementi. Hvalimo predvsem intuitivnost njihovega uporabljanja in gladko drsenje po vodilih. O prostorskih adutih v obeh vrstah (mimogrede, dvostopenjsko ogrevanje sedal ponuja tudi klop) in prtljažniku ne bomo izgubljali besed. O zadnjem le toliko, da omogoča izdatno omejevanje ali pritrjevanje tovora bodisi z mrežami bodisi razmejitvenimi elementi. Hvalimo predvsem intuitivnost njihovega uporabljanja in gladko drsenje po vodilih. Foto: Ciril Komotar

Kako se pelje?

Medtem ko običajnemu mondeu očitamo, da je izgubil nekaj malega vozniške ostrine, si jo vignale zaradi čvrstejšega podvozja in večjih koles prizadeva ponovno najti. Izrazitejše kimanje športnosti je vendarle eden sestavnih delov prestižnejšega življenjskega stila, ki ga tako dobro obvladajo najboljši izmed prej omenjenih tekmecev, kamor v tem pogledu spada tudi temperamentna alfa romeo giulia.

Pri voznih lastnostih mondeu sicer ne uspe pričarati vozniške lahkotnosti omenjenih, a ne zanikamo truda in dejstva, da se pelje odlično. In če so v zavojih določene želje ostale odprte (ščepec premalo komunikativno krmiljenje, malenkost preveč nagibanja karoserije), smo mu na avtocesti zaradi izvrstne zvočne zatesnjenosti kabine s pomočjo posebnih prijemov, kot sta implementacija akustičnih stekel in tehnologija aktivnega nadzora šumov, priznali odličnost. Hvalimo tudi odličen občutek na zavorah. Pri voznih lastnostih mondeu sicer ne uspe pričarati vozniške lahkotnosti omenjenih, a ne zanikamo truda in dejstva, da se pelje odlično. In če so v zavojih določene želje ostale odprte (ščepec premalo komunikativno krmiljenje, malenkost preveč nagibanja karoserije), smo mu na avtocesti zaradi izvrstne zvočne zatesnjenosti kabine s pomočjo posebnih prijemov, kot sta implementacija akustičnih stekel in tehnologija aktivnega nadzora šumov, priznali odličnost. Hvalimo tudi odličen občutek na zavorah. Foto: Ciril Komotar

Kaj pa motor in poraba?

Ker so izvedenkam vignale namenjene izključno najzmogljivejši motorji, smo imeli tokrat opravka z dvolitrskim dizlom s 180 "konji" in samodejnim dvosklopčnim menjalnikom powershift, ki je živahno konjenico na sprednji kolesni par v skladu s pričakovanju prenašal učinkovito, predvsem pa uglajeno.

Pogonski sklop se nam je za avtomobil zdel primeren, primerno živahen, v ekonomičnem smislu pa s povprečno porabo med 6,6 in 6,9 litri na sto kilometrov le zmerno potraten. Hvalimo tudi motorno odzivnost.

Zanimivo:

Doseg opreme vignale seže dlje od kozmetičnih, motornih in tehnoloških sladkorčkov. Kupci Fordovih vozil z značko vignale bodo v primeru dokupa paketa premium, deležni tudi nadstandardnih storitev. Med drugim to lahko pomeni brezplačni prevoz na in iz servisa. V ceno vozila so všteti tudi trije redni servisi, pri katerih pa uvoznik ne upošteva obrabnih delov.

Vsem lastnikom v prvih petih letih do trikrat na leti pripada brezplačno zunanje in notranje čiščenje vozila.

Cena – primerno ali neprimerno visoka?

Ford preizkušenega mondea v izhodišču, torej brez doplačilne opreme, ponuja za dobrih 40 tisoč evrov. Testni avtomobil je bil še osem tisočakov dražji, dodatna oprema pa je vsebovala dodatke, brez katerih v tem rangu vozil preprosto ne gre. V mislih imamo predvsem radarski tempomat in tehnološki paket s samodejnim zaviranjem, sistemom za zadrževanje vozila na voznem pasu, sistemom opozarjanja pred vozili v mrtvem kotu in kot piko na i tudi z varnostnimi vrečami, integriranimi v zadnje varnostne pasove. Uvoznik zajetnih 48 tisoč evrov omili s popustom, vrednim polovico doplačil, torej štiri tisoč evrov.

Preveč? Konfiguratorji premijskih tekmecev hitro pokažejo podobne ali veliko višje številke. Menimo, da Ford razmeroma drag paket upravičuje s temeljitim pristopom, ki še ni povsem izpiljen, je pa na dobri poti, da to postane. Poleg miselnega preskoka pri kupcih bo potrebnih še nekaj drugih popravkov, da bo podznamka vignale uspešno uresničila, kar si je modri oval zadal. Preveč? Konfiguratorji premijskih tekmecev hitro pokažejo podobne ali veliko višje številke. Menimo, da Ford razmeroma drag paket upravičuje s temeljitim pristopom, ki še ni povsem izpiljen, je pa na dobri poti, da to postane. Poleg miselnega preskoka pri kupcih bo potrebnih še nekaj drugih popravkov, da bo podznamka vignale uspešno uresničila, kar si je modri oval zadal. Foto: Ciril Komotar

Forde božajo tudi nojeva peresa...

Karoserijo pred lakiranjem obrišejo z več tisoč nojevimi peresi, pravzaprav peresa služijo za razelektritev. Nabrana statična elektrika namreč privlači prašne delce, ki se primejo na karoserijo, z razelektritvijo pa se prah ne prijemlje več in ga je pred lakiranjem lažje posesati. Za to uporabljajo do 76 centimetrov dolga peresa samic. Vsako pero tehta manj kot tri grame in je uporabno do pet let, postopek brisanja pa je podoben tistemu v samodejni avtopralnici.

Vinko Kernc

 

Ford mondeo vignale 2,0 TDCi powershift – Cena in tehnični podatki

Cena testnega avtomobila:

48.610 EUR (s popustom 44.610 EUR)

Osnovna cena testnega avtomobila:

40.670 EUR (s popustom 36.670 EUR)

Dodatna oprema:

7.940 EUR

masaža sprednjih sedežev: 1.450 EUR

prilagodljiv radarski tempomat: 1.480 EUR

dodatno zatemnjena stekla: 180 EUR

električno odpiranje prtljažnih vrat z mehkim zapiranjem: 540 EUR

19-palčna lita platišča vignale s pnevmatikami 235/40 R19: 920 EUR

zimski paket (ogrevana sedeža spredaj, ogrevano vetrobransko steklo, ogrevan volanski obroč): 440 EUR

tehnološki paket "varnost" (sistem za opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu vzvratnih ogledal sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri in opozarjanje na nezbranost voznika sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih 'Active City Stop' varnostni pasovi z zračno blazino zadaj): 1.410 EUR

tehnološki paket "povezljivost" (Sony Premium navigacijski paket sistem za aktivno pomoč pri parkiranju): 1.210 EUR

tračnice za pričvrstitev in urejanje prtljage: 310 EUR

 

TEHNIČNI PODATKI

Motor:

1.997 cm3; 4 valji v vrsti; 4 ventili na valj; največja moč: 132 kW pri 3.500 vrt./min.; največji navor: 400 Nm pri 2.000 - 2.500 vrt./min.;

Mere:

Dolžina: 4.867 mm; širina: 1.852 mm; medosna razdalja: 2.850 mm; oddaljenost od tal: 12,8 cm; premer obračalnega kroga: 11,6 m; prtljažni prostor: 525 - 1.630 l

Zmogljivosti:

Največja hitrost: 218 km/h; pospešek do 100 km/h: 8,7 s; uradna kombinirana poraba goriva: 4,8 l/100 km; uradni izpust CO2: 125 g/km

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin