Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2015,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škoda Športni Avtomoto Družinski Avtomoto

Nedelja, 6. 12. 2015, 13.22

8 let

Škoda octavia RS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za octavio RS bi lahko rekli, da tiha voda bregove dere. Svoj športni karakter skriva pod krinko družinske uporabnosti in se skorajda ne loči od drugih avtomobilov podobne velikosti, a ...

Leta 2001 je Škoda predstavila prvo octavio z oznako RS, ki je češko avtomobilsko znamko predstavila v popolnoma drugačni luči. 1,8-litrski bencinski turbinski štirivaljnik je s svojimi 132 kilovati razveseljeval družinske očete, ki so v prostem času svojega družinskega jeklenega konjička podili po okoliških ovinkih.

Z rojstvom nove športne octavie se je pojavila tudi težava z imenom. Ford se je namreč trudil zaščititi kratico RS, a mu to tudi zaradi Škodine bogate športne zgodovine ni najbolje uspelo. Sodni spor je izgubil, kljub temu pa so se pri škodi odločili, da bodo v logotipu črkama RS (renn sport, race sport) dodali še črko V (zlobni jeziki pravijo, da to pomeni victory (zmaga) – zaradi pravne zmage v sporu s Fordom).

V policijski službi

Še beseda o policijskih octaviah RS. V Sloveniji je takšnih petnajst, vse pa služijo za nadzor prometa s pomočjo sistema Provida – več o tem si lahko preberete v posebni reportaži. Policija je z njimi do zdaj prevozila že slabega 2,9-milijona kilometrov, največ pa so prevozili s pred kratkim izločeno iz uporabe, ki je imela za sabo skoraj 400.000 kilometrov. Sicer pa imajo delujoče policijske octavie RS prevoženih od dobrih 100.000 (octavia v našem videu) do 300.000 kilometrov.

Policijo smo povprašali tudi o morebitnih okvarah in statistika je sledeča: dve okvari motorja (v garanciji), nedelovanje klimatske naprave, občasne manjše okvare pri svetlobni in zvočni signalizaciji, nekaj okvar ventilatorja hladilnika in nekaj popravil izpušnih sistemov. Po besedah policistov, ki jih uporabljajo, pa je to eden izmed boljših policijskih vozil.

Skorajda neopazni športni dodatki

Od običajne različice se octavia RS loči po manjših meglenkah, dnevnih lučeh LED, spojlerjem na zadku, velikih platiščih, rdečih zavornih čeljustih in pa seveda logotipu RS na nosu in zadku. Kljub letom je octavia RS še vedno eden izmed najbolj elegantnih vozil na trgu – to pa seveda pomeni, da so nad obliko popolnoma razočarani tisti, ki se radi prevažajo v vozilih, ki nekako spominjajo na arhitekturno obdobje baroka.

Preprostost oziroma za nekatere dolgočasnost je mogoče zaslediti tudi v notranjosti. Vse je podrejeno ergonomiji, Čehi na armaturno ploščo niso namestili nobenega nepotrebnega gumba. Od običajne octavie se RS loči le po športnih dvobarvnih delno usnjenih sedežih, ki v ovinkih nudijo dobro bočno oporo. Odebeljeni usnjeni trikraki volanski obroč lepo sede v roke, celotni krmilni mehanizem pa vozniku ponuja vse potrebne informacije o stiku koles s podlago.

Družinski športnik?

Octavia RS je družinski avtomobil s športnim značajem. Prostorna notranjost in velik prtljažnik govorita v prid vsakodnevni uporabnosti in primernosti tudi za kakšno manjšo družino. Verjetno je pri tem avtomobilu inženirjem še najbolj uspelo združiti praktičnost in športni karakter. Prtljažnik ima kar 560 litrov prostornine in vanj boste brez težav pospravili kar nekaj kovčkov s počitniško prtljago.

Ko se tiha voda spremeni v hudournik

Dvolitrski TSI je očitno kos svoji nalogi in octavio suvereno požene - najvišje dovoljene hitrosti so dosežene, kot bi mignil. V dobrih sedmih sekundah merilec namreč prečka številko sto na skali merilca hitrosti, kar je za avtomobil teh dimenzij, moči in teže precej dober rezultat.

Lega v ovinkih je odlična. Avtomobil zanesljivo drži smer in le voznikovo pretiravanje s hitrostjo privede do podkrmiljenja. Uglašeno športno podvozje pa ima tudi svojo ceno, saj je avtomobil precej trši – neudobnejši od običajne različice.

Poraba je pričakovano nekoliko višja, a v primerjavi s športno konkurenco spet ni previsoka. Voznik mora imeti kar precej težko nogo, da merilec pokaže več kot deset litrov na sto kilometrov. Na našem testnem krogu pa je le ta pokazal 8,6-litra.

Cena

147-kilovatni športnik s precej zajetnim seznamom dodatne opreme stane dobrih 27 tisočakov. Ni poceni, a je še vedno krepko cenejša in varčnejša od koncernskega sorodnika golfa GTI – pa še več prostora ponuja.

Ne spreglejte