Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 14.46

8 let

Seat alhambra 2,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za vsakodnevno sedemsedežno rabo ni, je pa najboljši nakup, če bi poleg svojih treh otrok pogosto prevažali tudi sosedove mulce. Pogosto pomeni vsak teden, ne le dvakrat letno.

Tudi za sedem "nerazvajenih" odraslih

Enoprostorce s tremi vrstami sedežev večinoma kupujemo za potrebe prevoza petih potnikov. Zadnja sedeža večinoma čakata na uporabo zložena v prtljažnem dnu, inženirji jih niso zasnovali z mislijo na vsakodnevno uporabo.

In res je, da ta zložljiva sedeža največkrat namenjamo otrokom, a smo na naših testih že velikokrat preverili in presenetljivo ugotovili, da vožnja iz Ljubljane na morje v marsikaterem enoprostorcu ne bi smela predstavljati težave niti odraslemu potniku.

Seveda so razlike med izdelki na trgu velike, a mnogokrat gre bolj za vprašanja razvajenosti in resnične želje po skupinski vožnji kot pa za centimetrske primanjkljaje. Košarkarska družba bo sicer res morala poseči po kombiju, a trije normalno rejeni pari se bodo zlahka kam odpeljali skupaj.

Pet šolarjev na zadnjih sedežih, pet šolskih torb v prtljažniku

To velja že za srednje velike enoprostorce, na primer za Citroënovega grand picassa, Renaultovega grand scenica, Fordovega grand C-maxa, mazdo 5, Oplovo zafiro … In to velja tudi za stare espace, C-osmice in druge sedemsedežne enoprostorce, pri katerih se zadnja sedeža ne zložita v dno, ampak ju je treba shraniti v garaži.

A pred nami je enoprostorec, ki je v zadnjih dveh letih dodobra spremenil razmere na trgu. Na merah, ki sploh niso prav bistveno večje od drugih velikih enoprostorcev, ponuja prtljažni prostor z globoko luknjo, v katero se da pospraviti večino reči, ki jih vsakodnevno tovorimo družine. Šolske torbe, vrečke iz trgovine … In to ob sedmih zasedenih sedežih!

Seveda bo treba otroka v glasbeno šolo odpeljati z vsaj enim zloženim sedežem, saj bo 265-litrski prtljažnik kljub svoji uporabni obliki premajhen za debeli violončelo. Tudi na sprehod z vozičkom po Tivoliju se bo mamica odpeljala s petsedežno alhambro. In treba je priznati, da tudi dejstvo, da lahko vase "požre" tudi Tomosov moped ali pralni stroj, ni nekaj, kar bi v današnjih časih navdušilo!

Tisto, kar alhambro in seveda enakega sharana odlikuje v primerjavi z drugimi podobno velikimi enoprostorci, je v primernosti za pogosto prevažanje sedmih potnikov!

Pet otrok na petih sedežih in pet šolskih torb v prtljažniku. Sedem odraslih na sedmih sedežih in sedem športnih torb s kopalkami in brisačami v prtljažniku. To šteje, tega do zdaj ni bilo, vsaj ne v tako udobni obliki! In seveda, če se niste odločili za pravega velikega kombija.

Da lahko na trening peljete tudi sosedova mulca - vsak teden!

Ja, res je, za redni vsakodnevni prevoz šestih ali sedmih potnikov v našem uredništvu še vedno raje priporočamo kakega od kombijev, recimo koncernskega multivana.

A to za sabo povleče še precej višjo ceno – primerljivo opremljen multivan je precej dražji, takole na hitro izračunano za skoraj deset evrskih tisočakov. Za povrh kombi prinaša slabše vozne lastnosti, manj udobja, več hrupa, višjo porabo … Kombiji so pač iz nekega drugega testa!

Alhambra je enoprostorec, v katerem boste poleg svojih treh otrok na nogometni trening peljali še dva sosedova mulca – ne dvakrat letno, ampak nekajkrat tedensko! In v tem pogledu blesti!

Enoprostorec je za voznika prijetnejši od kombija

Kar zadeva vožnjo – enoprostorec je seveda velik in nujno potrebuje parkirne senzorje na maski in zadku, če že ne tudi samodejno parkiranje.

Nikakor vam ne bomo obljubljali kakršnekoli športne vožnje, a vseeno oče v krizi srednjih let za volanom ne bi smel doživljati travme, da se je zaradi družine moral odreči vozniškim užitkom! Vsekakor je za voznika enoprostorec veliko bolj prijeten za vožnjo, vožnja je tudi bolj tiha in "mehkejša", seveda pa kombiji z večjimi sedeži in več prostora za noge potnikom ponujajo neke druge vrste ugodje.

Motor je dober, a tokrat je v najnižjih vrtljajih deloval nekoliko bolj robato kot v drugih, že preizkušenih modelih, zato smo prestavnega svetovalca, ki sili takoj prestaviti navzgor, jemali rahlo z rezervo in prestavljali po posluhu. Vsekakor pa alhambra velja za avtomobil, za katerega si velja omisliti samodejni menjalnik.

Skrbno izberite dodatno opremo

Pa ne samo menjalnik (ki recimo odtehta cenovno razliko med seatom in enakim volkswagnom). Nasploh menimo, da si avtomobil, ki ima v svoji ceni na začetku cifro 3, zasluži skrbnejši pregled ponudbe dodatne opreme.

Testni avtomobil recimo ni imel niti žepov na hrbtih sprednjih sedežev. Tudi ne bluetootha, niti USB-vhoda. Spisek dodatne opreme je dolg, družinam z majhnimi otroki pa tudi tokrat svetujemo nakup električnih stranskih drsnih vrat – ročno pomična so namreč težka, za otroka pretežka in zato sploh na klancih nevarna!

Ne spreglejte