Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
17.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 17.07

7 let, 12 mesecev

Renault megane 1,2 TCe

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Megane se je na test pripeljal v prenovljeni podobi in iz 1,2-litrskim bencinskim motorjem. Oprema GT za videz in vozne lastnosti.

Pozornost, ker je Renault tudi malo "naš"?

Nedavna osvežitev, že druga v relativno kratkem času, predvsem zaradi drobnih popravkov in poenotenja z drugimi novejšimi renaulti, meganu zagotavlja pozornost kupcev spodnjega srednjega razreda. Zaradi priljubljenega Paketa GT line je pomlajen borec v izredno tekmovalnem segmentu še nekoliko opaznejši.

Ne glede na dejstvo, da mu prenova ni prinesla drastične spremembe videza, so ljudje novosti opazili pogosteje, kot smo tega vajeni. Vidi se, da je znamka Renault predvsem zaradi tovarne v Novem mestu tudi malo "naša".

Kabina brez večjih sprememb ostaja prijetna

Kako blaga je bila prenova, je razkril pogled v praktično nespremenjeno kabino. Voznikovo delovno okolje ostaja praktično enako, čisto ter preprosto, kakovost uporabljenih materialov je že bila in ostaja na visoki ravni. Občutek v kabini je prijeten.

Oprema GT-line digitalni merilnik hitrosti, seveda zaradi poudarjanja športnosti, nadomešča z analognim, kabina je bila posuta z zgovornimi GT-line napisi in sedeži primerno športni, odlični, pravzaprav. Nudijo veliko bočnega in celo ramenskega oprijema, izstopanje iz vozila pa je zaradi izrazitih opor oteženo.

Več pozornosti informacijskemu vmesniku R-link

Premiero je doživel v karavanskem cliu in z zamudo našel pot tudi v večjega brata. Sistem, ki združuje usluge navigacijske naprave, prostoročnega telefoniranja, potovalnega računalnika in ga je mogoče oplemenititi tudi s številnimi aplikacijami Applovih in Androidovih spletnih "tržnic", je v praksi primerno odziven in pregleden.

Zaradi stikal na sicer ergonomsko primernem mestu, na sredinskem grebenu, je uporabnik "prisiljen" v intuitivno dirigiranje prstnih konic in vrtenje sredinskega stožca.

Downsizing deluje

Hvalimo novost – 1,2-litrski motor s 97 kilovati oziroma 130 "konji". Nadomešča enako zmogljiv, 1,4-litrski bencinski turbomotor in je hkrati odlična alternativa 1,6-litrskemu atmosferskemu izdelku. Prisilno polnjenje mu ne zagotavlja atmosferske odzivnosti, a se oddolži s presenetljivo navorsko bogatostjo. Hvalimo tudi tiho, v prostem teku komaj slišno in predvsem mirno delovanje. Zahtevnejši lahko računajo na živahnost, umirjeni na nizko porabo.

6,8 litra goriva na sto kilometrov je porabil v povprečju, 8,4, ko smo od njega zahtevali prikaz zmogljivosti. Motor tudi pri nižjih vrtljajih dovoljuje lenarjenje pri pretikanju prestavne ročice, v višjih pa zvok kljub glasnosti ni nadležen.

S paketom GT-line opremljen megane se lahko skozi zavoje pelje s presenetljivo zagnanostjo, trdimo, da celo športno. Nudi nadpovprečno vozniško izkušnjo, a delno tudi na račun udobja. Na slabše vzdrževanih podlagah je blaženje sicer zgledno tiho, a preveč čvrsto za občutljivejše.

Ne spreglejte