Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 12. 2015,
13.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Sreda, 23. 12. 2015, 13.07

6 let, 7 mesecev

Renault clio grandtour dCi 90

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družinski clio v svoji drugi generaciji prinaša drzno zunanjost, od kombilimuzinskega pa je z dimenzijskim in prostorskim prirastkom dražji le 700 evrov. Mi trdimo, da se naložba vanj splača.

Clio grandtour ostaja pravi posebnež

Že ko smo z novo generacijo karavanskega clia grandtour opravili prve kilometre v okolici Granade, smo ugotovili, da konkurence med malimi družinskimi avtomobili dejansko primanjkuje. Na to zagotovo vplivajo aktualni trendi, ki večajo prodajo malim enoprostorcem in mini SUV-jem, ki kupce nagovarjajo s tem, da so do uporabnika prijazni. Ker tudi Peugeot na osnovi 208 ne bo naredil družinske različice, ampak je z 2008 raje zašel v svet križancev, clio dejansko ostaja pravi posebnež.

Karavan s kupejevskim pridihom

Če trendovski križanci oziroma crossoverji kupce mamijo z umetnim terenskim videzom, je grandtour enako storil na povsem drugačen način.

Če je bil v prvi generaciji zelo zadržan avtomobil, ki bi mu lahko v cliovi družinici rekli pravi mali grdi raček, je letos povsem spremenil svoj videz. Oblikovno je povzel cliov jezik in ga z malenkostmi (črni stebrički za vtis lebdeče strehe, skrite kljuke zadnjih stranskih vratih …) celo nadgradil. Tudi sicer pogosto menimo, da karavanske različice po elegantnosti in zrelosti celo prekosijo svoje kombilimuzinske originale. To bo bržkone veljalo tudi pri cliu.

Grandtour je v dolžino pridobil debelih 20 centimetrov, zato je prostornina njegovega prtljažnika zglednih 443 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa ta narase na 1380 litrov.

Pogled s strani razkriva, da se streha proti zadku spušča. Kljub temu je na zadnji klopi prostora nad glavami več kot pri kombilimuzini. Grandtour je s tem oblikovalskim dodatkom zašel celo v vode "shooting brake", saj je postal karavan s kupejevskim pridihom.

Pri tem mu vsi šminkerski dodatki celo pomagajo zaokrožiti celotno podobo. To zdaj ni več le karavan za "dolgočasneže" in racionalne kupce avtomobilov, zdaj se bodo pogledi obračali tudi za njim. Za doplačilo bo grandtour na voljo tudi s športnim paketom GT.

Kombilimuzinski clio postane karavan že za 700 evrov

Že pri prejšnjih testih kombilimuzinskega clia smo izpostavili njegovo omejeno uporabnost, ki jo je mogoče z relativno majhnim doplačilom bistveno nadgraditi. Za kaj takega niti ni treba gledati h konkurenci, saj že Renault ponuja novega svežega malega SUV-ja capturja, ki pa ga grandtour predvsem s svojim prtljažnikom in še bistveno nadgradi.

Enako opremljen karavanski clio je le dobrih 700 evrov dražji od kombilimuzinskega. To je vložek, za katerega trdimo, da se ob nakupu izplača.

Tudi captur pa je zaradi premične zadnje klopi in snemljivih ter pralnih prevleks sedežev lahko primerna izbira za manjše družine. V primerjavi s karavanskim cliom je mali SUV dražji še za 700 evrov.

Dizelski motor dCi 90 tudi tokrat med najbolj varčnimi

Testni avtomobil je poganjal že dobro znani 1,5-litrski dizelski motor s 66 kilovati, ki smo ga po varčnosti hvalili že na prejšnjem testu clia. Po zmogljivostih se 50 kilogramov dodatne mase karavana rahlo pozna, toda z vidika vsakdanje uporabnosti bo pretehtala njegova poraba. Na našem testnem krogu je ta znašala 5,3 litra na sto prevoženih kilometrov, kar je devet decilitrov več kot pri kombilimuzinskem cliu.

Brez bistvenih tehničnih novosti, pluse in minuse kaže že kombilimuzinski clio

S tehničnega vidika grandtour ne prinaša bistvenih novosti, saj si osnovo in motorje deli s klasičnim cliom.

Zato lahko ponovimo: veliko svetleče plastike v notranjosti, zadnja klop, ki se podira v razmerju 60 : 40 (ne nastane povsem ravno dno), in le bobnaste zavore na zadnjih kolesih.

Tudi vstopanje na zadnjo klop ni posebej prostorno, zato pa hvalimo možnost polaganja sovozniškega sedeža in dodane vzdolžne strešne nosilce za pritrditev dodatnega tovora.

Družinski clio ponuja tudi možnost vlečne kljuke, a lahko vlečna masa lahkega polpriklopnika znaša le dobre pol tone.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte