Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 15.11

8 let

Renault captur dCi 90 helly hansen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Omejena serija capturja helly hansen pritegne pozornost z rdeče-črno kombinacijo. Terenski videz je podkrepljen s sistemom extended grip, ki posega na delovanje ESP na slabših cestnih površinah.

Vedno nezadovoljni novinarji: 4x4 ostaja na spisku želja

Ob prihodu novega capturja so padale pripombe zaradi elektronike, ki je na terenu neugodno pobirala moč motorja. Vozne lastnosti so pri Renaultu rešili podobno kot pri modelu scenic scenic xmod.

S sistemom extended grip je ta težava odpravljena, čeprav captur še zdaleč ni pravo terensko vozilo, zato se nezadovoljnežem že prikazuje štirikolesni pogon.

Nam, na primer, se prikazuje tisti iz dusterja, mmm …

Pnevmatike M+S obutev za prilagodljivo elektroniko

Dvignjena karoserija in terenske obloge vabijo na kolovoze, kjer nam je elektronika ob prihodu prvih capturjev kdaj tudi pokvarila veselje. Sistem extended grip na testnem vozilu deluje, ni dvoma.

Zasuk vrtljivega stikala na vmesni konzoli uravnava delovanje ESP, tako da elektronika ne pobere vsega navora že na prvi grobi vzpetini.

Kako se obnese na snegu? Še ne vemo, verjamemo pa, da so to renaultovci preizkušali, morda bomo tudi mi, le na kakšen primernejši mesec bo treba počakati.

Renaultova paleta pokriva širok spekter želja

Če velja, da je clio večinoma ali pa tudi drugi avtomobil v družini, potem je captur lahko tudi edino vozilo pri hiši, podobno kot to velja za clia grandtour, le da sta njuna osnovna namena različna. Kot smo že ugotavljali, pa je captur lahko več kot dobra zamenjava za clia.

Je približno dva tisočaka dražji, to pa marsikoga ne bo zmotilo. Na primer voznikov, ki se ne menijo za prostorske prednosti, pač pa jim je pomemben res vpadljiv, navdušujoč, lahko rečemo prav šminkerski videz.

Uporabna notranjost in prostornost tudi za velike

Seveda mislimo na sprednjih sedežih, zadaj je captur primeren za manjše potnike, pri tem pa mora biti klop potisnjena nazaj, pri čemer ostane v prtljažniku za 377 litrov volumna. Pod ploščo se skriva izdatno dvojno dno, v katerega pa se ponoči ne vidi, ker privzdignjen pokrov zakriva osvetlitev.

Med odlagalnimi mesti izstopa velik predal, ki ga sopotnik ali sopotnica izvleče, pri tem pa mora pošteno razširiti noge.

Aja, za sprednjima sedežema ni klasičnih žepov, ampak so posrečeno napeljane vrvi, ki se barvno ujemajo z drugimi rdečimi popestritvami notranjosti.

Različni dizelski porabi

Med zadnjim testom capturja dCi 90 smo na testnem krogu namerili porabo goriva 5,7 litra na sto kilometrov in jo povezovali z mnogo manjšo porabo clia z enakim motorjem.

Ja, ampak poraba testnega capturja helly hansen ni nikoli dosegla šestih litrov, na ravnem odseku avtoceste pri stalni hitrosti 130 kilometrov na uro je porabil 5,4, na testnem krogu pa smo namerili 4,9 litra na sto kilometrov. Ti podatki bi lahko nakazovali na določeno svojeglavost motorja iz prvega testa.

Je devetdeset konj dovolj?

Večinoma je, tudi navor je zadosten, čeprav je za pospeševanje od 80 kilometrov na uro bolje uporabiti četrto prestavo, saj se motor v peti vrti s 1.500 vrtljaji. Tudi na avtocestnih klancih ga malo zmanjka, za podeželske ceste pa je moči vsekakor dovolj. Hvalimo učinkovite halogenske žaromete, sicer pa smo med vožnjo ponoči pogrešali osvetlitev stikal na volanu. Tega pri Renaultu očitno ne marajo.

Hvalimo približno deset centimetrov višje podvozje od tistega v cliu, ki na veselje starejše populacije voznikov zagotavlja udobje. Malo manj hvale namenjamo zmožnosti capturja med dinamičnimi obremenitvami v hitrih ovinkih. Med pretirano hitrim zavijanjem, na primer na izvozih z avtoceste, captur izgubi stik s podlago prej, kot se to dogaja pri vozilih, ki čepijo bližje tlom. Višje težišče pač posega v vozne lastnosti, česar pa umirjeni vozniki med običajnimi manevri niti ne bi opazili.

Ne spreglejte