Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Peugeot 508 2,2 HDi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Peugeot je z modelom 508 znova stopil v svet klasičnih limuzin, kjer bo kupce pridobival na račun videza, udobja in kakovosti. Preizkusili smo različico GT, rezervirano za globlje denarnice.

Udoben in kakovosten, a drobnarije bodo ostale v žepih in torbicah

Notranjost "diši" po prestižu, kar je nedvomno nujnost, če želi model petstoosem konkurirati, predvsem pa nadigrati Volkswagnovega passata, citroëna C5, Oplovo insignio in druge. Delne zasluge za občutke prestiža si lasti tudi najvišja stopnja opreme (GT), a trdimo, da petstoosem tudi sicer nudi prijetno uporabniško izkušnjo. Hvalimo kakovostne materiale, izdelavo, preglednost voznikovega delovnega okolja in ergonomijo. Stikala navigacije, radia in telefonije, združena na sredinskem grebenu (podobno kot v Renaultovi laguni), ki smo jih hvalili že ob prvi vožnji, so tudi v praksi dokazala svojo uporabnost. Grajamo odsotnost odlagalnih površin, saj telefona, ključev, denarnice ni mogoče odložiti na vidno mesto.

Izstopajo trije pripomočki

Sedi se (pre)visoko, a se usnjeni sedeži odkupijo z izrednim udobjem in masažo, za katero priznamo, da bi lahko bila za odtenek bolj izrazita od tako rekoč identične izkušnje v manjšem in cenejšem bratrancu, citroënu C4. Head-up prikazovalnik (odličen aktivni varnostni element) zdaj napotke kaže tudi v barvah, a se uporabniška izkušnja ni bistveno spremenila. Senzorji za merjenje dolžine parkirnega prostora bodo koristili le tistim, ki s prostim očesom ne znajo oceniti ustreznosti prostega parkirnega mesta, zato menimo, da niso nujen pripomoček. Vozniki in voznice običajno dobro ocenimo tovrstne situacije.

V drugi vrsti prostor tudi za višje

Devetcentimetrski prirastek v primerjavi z modelom 407 pomeni pet centimetrov več prostora za noge tam, kjer ga že prej ni manjkalo. Prtljažni prostor (545 litrov) kljub karoserijski zasnovi za dostopanje nudi relativno veliko odprtino. Obsežen B-stebriček nekoliko zmanjša sicer odlično preglednost.

Zaradi udobja trpi športnost, a nič za to

Udobje in stabilnost ob visokih hitrostih sta na zavidljivem nivoju, kar bodo zagotovo cenili poslovneži in starši. 508 blaži zgledno, kot avtomobil, ki bo v svojem življenju skoraj zagotovo prevozil veliko kilometrov, mora. Sprednja prema različice GT se lahko pohvali z dvojnimi trikotnimi vodili, kar v primerjavi z drugimi petstoosmicami pomeni več dinamično odpeljanih ovinkov. No, voznika vseeno preveč ne sme zanesti, saj je 508 kljub vsemu najprej odličen potovalnik in za tem tudi še kaj drugega. To potrjuje tudi krmiljenje, ki vzorno izpolnjuje vse želje, dokler te niso podprte s prehitrimi (beri: športnimi) vložki. Takrat se odzove lenobno in vrača premalo povratnih informacij. Hvalimo biksenonske žaromete s prilagodljivim snopom.

Štirivaljnik ima značaj šestvaljnika

150-kilovatni motor (najzmogljivejši dizel na voljo), ki je nasledil 2,7-litrskega šestvaljnika, se ne izkaže z živahnostjo, ampak z odločnostjo, ki jo različica GT kaže tudi navzven – z dvema bahaškima izpušnima cevema. Samodejni menjalnik, kot smo od tovrstnih PSA-jevih izdelkov vajeni, prepriča z ležernim in ne športnim prestavljanjem. Kljub temu je dovolj odziven, ob pohojeni stopalki za plin se odzove hitro, zato se med testom nismo posluževali uslug obvolanskih stikal. Porabo hvalimo – le 8,3 litra na sto kilometrov.

Uspeh je nujen

Peugeot se je z modelom 508, s katerim nadomešča neskladno, a zelo dobro prodajan model štiristosedem in prodajno neuspešen šestosedem, vrnil v svet povsem klasično zasnovanih limuzin. Ker se potemtakem bori za dva, je petstoosem (in celotna znamka) pod toliko večjim pritiskom. Uspeh je nujen. A upoštevajoč odzive znancev in neznancev, je jasno, da pritegne že z videzom. In to je dobro.

GT-jev ne bo veliko, a ...

Cena testnega vozila je presegla mejo štiriintridesetih tisočakov, kar pomeni, da na naših cestah ne bo veliko GT-jev. Kljub vsemu menimo, da je glede na količino opreme cena relativno ugodna. Ob upoštevanju nizko zastavljenih cen vstopnih različic bo 508 predstavljal veliko težavo za doslej nekatere samoumevne izbire v razredu. Ker gre za povsem nov izdelek, lahko stavi tudi na svežino.



Ne spreglejte