Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Peugeot 508 2,0 HDi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peugeot 508 tudi po pomladitvi ostaja predstavnik umirjenih klasičnih limuzin. Kljub temu truda, da bi bil z obliko in tehnološkimi novostmi vsaj malce drznejši in naprednejši, nismo spregledali.

Resnejši, sodobnejši in s popolnoma novimi LED-lučmi

Prenova je bila rahla. Zato tisti, ki običajno vihajo nos nad vsem, kar prihaja zahodno od Nemčije in vzhodno od Atlantika, francoskega truda iz klasične limuzine izvabiti drobec več oblikovne izrazitosti, na primer spremenjene maske (tokrat najvidnejše spremembe), najbrž sploh ne bodo opazili.

Pa vendar sprememba ni tako malenkostna. Bolj oglat pristop k oblikovanju avtomobilskega obraza je izzval resnejši, malo manj čustven, predvsem pa sodobnejši videz. Maski so sledili preoblikovani žarometi, ki so, prvič pri modelu 508, zasvetili le s pomočjo LED-tehnike. Več dizajnerske svobode so oblikovalci vzeli zares in ustvarili tudi estetska ohišja žarnic za na oko prijetno dopolnitev sprednjega dela novinca.

Tudi logotip ni več tam, kjer je bil

Spremenjena vsebina žarometov (v njih je zmanjkalo prostora za dnevne luči) je neposredno vplivala tudi na obliko sprednjega odbijača. Tam sta se po novem znašli proti sredini vozila navzdol ukrivljeni LED-črti. Tudi logotip ni več tam, kjer je bil. Z roba motornega pokrova se je preselil v masko.

Na zadku je novosti manj. Izpušni cevi sta skriti pod odbijačem, svetila pa so na vsaki strani s po tremi širokimi in razmejenimi LED-črtami jasnejša in izrazitejša. Tako, toliko o spremembah zunanjega videza, ki se jih je, kakor vidite in berete, nabralo kar nekaj.

Peugeot uslišal kritike in sprostil prostor za odlagališče ...

Kabina, podobno kot zunanjost, ostaja relativno konservativna v skoraj vseh pogledih. Še zmeraj izstopa nenavadna, pa čeprav uporabniško povsem priročna postavitev gumba za zagon motorja, ki se v slogu Porschejeve devetstoenajstice nahaja na levi strani volana. In v sprednjem delu kabine še zmeraj manjka konkretno odlagališče.

Priznamo pa, da je Peugeot vsaj omilil za nekatere upravičeno kritično pomanjkljivost in z umikom stikal upravljalnika vmesnika s sredinskega grebena pridobil prostor za manjši predal(ček), v katerega smo spravljali (tlačili) ključe, telefone, žvečilke … Novinarska nerganja so bila uslišana.

Odstranjena stikala niso popolnoma izginila in so se ponovno pojavila v elektronski obliki, v službi posodobljenega vmesnika. Upravljanje z vrtljivim gumbom in tipkami je nadomestil na dotik občutljiv zaslon. Prednost posodobitve je hitrejši in bolj intuitiven vmesnik, pomanjkljivost pa seganje s prsti do zaslona. Manjši je voznik (krajše so roke), večje so težave.

Resnejša kritika le novosti - kameri za pomoč pri vzvratni vožnji

Resnejšo kritiko namenjamo le kameri za pomoč pri vzvratni vožnji. Podobno kot v citroënu C5 (predvidevamo, da gre za enak izdelek) ustrežljivost ostaja dobra le ob dnevni svetlobi. V mraku smo bili do kakovosti slike še strpni, ponoči ali le na povprečno osvetljenih parkiriščih pa je bil sicer koristen pripomoček skoraj povsem neuporaben.

Dokler ne preizkusimo novega dizla s 150 "konji", priporočamo ...

Pogonski sklop, dvolitrski dizel s 180 "konji" in samodejni menjalnik klasične zasnove, se je izkazal za imenitno ter vsestransko uglajeno kombinacijo in dokler ne preizkusimo večkrat hvaljene ter popolnoma nove izvedbe enakega dizla s 150 "konji", priporočamo preizkušenega.

Poraba se je v času testiranja gibala med 6,2 in 7,7 litra na sto kilometrov, testni krog pa smo končali pri 6,8 litra.

Na cesti nas je prepričal z izvrstnim blaženjem in temu primernim udobjem, hkrati pa, podobno kot pri izvedbah preizkušenih pred prenovo, še zmeraj velja, da vsake toliko preseneti s pretrdim jemanjem grbin. No, priznamo tudi, da mora biti za takšen, sicer zelo redek, dogodek kakovost podlage zares podpovprečno vzdrževana.

Ne spreglejte