Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Opel meriva 1,7 CDTI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opel je že z modeloma insignia in astra dosegel opazen oblikovalski ter kakovostni napredek in v to smer je krenila tudi nova meriva. Tako lahko trdimo o zunanjosti in tudi notranji ureditvi.



Daljši mali enoprostorec

Meriva z dolžino 4,3 metra spada med daljše male enoprostorce. Glavni poudarek je seveda namenjen odpiranju vrat, vendar pritegne pogled tudi z dinamično obliko. Pozorno oko morda opazi podobnost pri oblikovanju bočnih stekel in sprednjih žarometov. Med vrati ostajata stebrička B, za nekatere nepričakovano, vendar imata svojo nosilno funkcijo, zaradi katere sta lahko sprednja stebrička manj masivna, zato pa ima voznik boljši pregled naprej.

Uporabna "enoprostornost"

Čeprav je v dvobarvni notranjosti precej rjave plastike, je opazen tudi poudarek na podrobnostih. Ena od teh je vmesna konzola flexrail, ki daje vozniku in potnikom raznolike možnosti uporabe. Sprednja sedeža sta nastavljiva tudi po dolžini sedal in olepšana z rdečimi šivi na sedežih. Potnika zadaj lahko za udobnejše sedenje pomakneta sedeža proti notranjosti, torej ne zato, da se odmakneta od vrat, ki se odpirajo v "napačno" smer. Teh se namreč med vožnjo ne da odpreti. V zvezi s prtljažnikom ni v merivi nič novega – za prevoz različno razsežne prtljage je v prvi fazi na voljo dvojno dno, za kaj več pa se sedeži položijo in nad ravnim dnom nastane za kubik in pol prostora.

Posebej lahko pohvalimo vozne lastnosti merive, ki po medosni razdalji in sploh po dolžini spada med daljše male enoprostorce. Dobro lego omogočajo tudi široki "valjarji" dimenzije 225/40 na 18-palčnih platiščih (500 evrov doplačila je vredno razmisleka). Za podvozje lahko trdimo, da je uravnoteženo, s presenetljivo malo nagibanja, hkrati pa nudi potnikom zadostno mero udobja. Tu naj omenimo, da sta sprednja sedeža dvojno nastavljiva po višini, poleg tega pa je sedalo še raztegljivo, česar pri majhnih vozilih doslej nismo bili vajeni.

74-kilovatni dizel je najšibkejši iz ponudbe 1,7-litrskih CDTI-jev, kar se tudi čuti. V mestu še nekako gre, suvereni prehitevalni manevri pri višjih hitrostih pa niso kar samoumevni. Verjetno gre del krivde pripisati samodejnemu šeststopenjskemu menjalniku. Ta ne prestavlja s hitrostjo kakšnega športnika, vendar izpolnjuje pričakovanja voznika glede na namen vozila. Poraba? 7,8 litra povprečno na 100 kilometrov je višja od pričakovane, zato bi lahko posodi za gorivo namenili več kot 54 litrov.

K 1700-kubičnemu motorju serijsko spada samodejni menjalnik in še nekaj opreme, ki osnovno ceno dvigne nad 20 tisočakov. Seznam dodatkov cenovno ni pretiran, skupna vrednost pa vendar sporoča, da je meriva kot novost na trgu pač nekaj posebnega. S ceno sega nad večino malih enoprostorcev in ostaja pod cenovnim nivojem srednjih enoprostorcev – seveda, saj je od prvih večja in od drugih manjša.



Ne spreglejte