Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
5.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 5.02

8 let

Mercedes-Benz A 180

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razred A v golfovem razredu ne bo navduševal s prostornostjo, ampak s premium podrobnostmi in izvrstno tehniko. Atraktivna oblika ima namen vzbujati poželenje, a treba bo izbrati žlahtnejšo različico.

Nemška trojica očitno mora tekmovati!

Nekdaj so bili mercedesi velike limuzine za bogataše. A bogataši so se postarali, mladi premožneži pa so se raje začeli kazati v trendovskih smartih. Kar je bilo nekdaj poželjivo snobom, danes nagovori vse manjše skupine ljudi, današnji razvajenci se navdušujejo nad terenci, shooting brake kupejevskimi karavani in očitno tudi nad premium golfi.

Nad golfi? No ja, nad golfi s štirimi krogi, se pravi nad audiji A3. Ta audi golfovega razreda je najprej nagovoril bavarski BMW in na koncu ni bilo druge možnosti, kot da popustijo še v Stuttgartu. In tako je mali mercedes zavil v povsem drugo smer.

Daleč od tega, da bi bilo s prejšnjima A-jema kaj narobe. Prav nasprotno, v našem uredništvu menimo, da sta bili oba A-ja, druga generacija, izredno zanimiva mala enoprostorca. Majhna, prostorna, lepa, posebna.

Prav zadnje se je na koncu izkazalo za težavo, mali A je na trgu sameval. Nemška trojica pa očitno mora tekmovati med seboj – sosedje se morajo prepirati, kateri ima najboljšega, sicer nekaj ni v redu.

Cenejše znamke dohitevajo premiumske

Toda ko so premium znamke zagrizle v maksi pogačo golfovega razreda, so nehote začele tekmovati tudi s cenejšimi izdelki. Ti so zadnja leta začeli zares navduševati in ni malo premožnih, ki se raje odločijo za bogato opremljenega "golfa" kot za revnega premium "pozerja".

Poraja se torej vprašanje, kaj je premium? Je to bogata oprema? Kul videz? Imidž? Močni motorji? Materiali?

No, vse to in še kaj, a ravno zaradi tega je premiumskim izdelovalcem danes težko, cenejši proizvajalci so se že marsičesa naučili! Ne pa vsega!

Deležen poželjivih pogledov

In kaj je tisto, kar razumejo zgolj pri Mercedes-Benzu in premium znamkah? Kaj je tisto, česar se cenejše znamke še niso naučile? Kje preizkušeni mercedes-benz A kaže svoj premiumski predznak?

Nedvomno v atraktivnem videzu. Ljudje vzdihujejo, ko ga vidijo, novi A v ljudeh nedvomno vzbuja poželenje, zavist, kar mora lastnikom seveda močno ugajati.

Toda ali to velja tudi za takšnega dolgočasno sivega A-ja?

Če bi bil A vroče rdeč ...

Zaradi dolgočasno sive zunanjosti in notranjosti bo ta test slišati preveč hladno, veliko bolj, kot si A zasluži.

A prav sivina jasno kaže, da je premium model premiumski samo toliko, kolikor je premiumska različica. Sivi A s hladno sivo notranjostjo sopotnice ni prav v ničemer navdihnil, zato je vprašala: "Ali je to mazda?" Hud udarec za slovitega nemca, kajne?

Prepričani smo, da bi se zgodba razpletla precej drugače, če bi preizkusili atraktivno rdečega, belega ali živo modrega avantgardnega A-ja! Torej če bi preizkusili takšnega A-ja, kot bi moral biti!

In od kje se je pojavil takšen dolgočasni A? V Mercedesovi težnji po dopovedovanju strankam, da je A kljub višji ceni dosegljiv? Morda.

Če A-ja ocenjuje "napačen" kupec ...

Pa vendar, v našem uredništvu menimo, da je prav takšna siva različica dokaz, da naj Mercedes-Benz nikar preveč ne sili med cenejše kombilimuzine. Namreč če A-ja ocenjuje običajen kupec golfa, focusa, astre, megana in tako dalje, bo hitro našel dolgo vrsto minusov.

Prtljažnik? Ojej! Majhen in z ozko odprtino mladih trendovskih samcev ne bo motil, a družine prtljažnik preprosto potrebujejo, mali A zanje ni primeren, bo treba po B-ja!

Prostornost zadaj! Ojej, sedenje kot v tanku. Otroci ven ne vidijo ničesar, integrirani vzglavniki pa (kljub vzorno dosegljivim zankam isofix) praktično onemogočajo namestitev sodobnih velikih otroških sedežev, saj jih postavijo preveč pokonci. Spet nekaj, kar bo zmotilo kupce golfov, ne pa kupce, na katere razred A najbolj meri!

Serijska oprema? Manjka tempomat! Klima je ročna. Platišča jeklena.

"Premium" je v podrobnostih

A v resnici niso vsi, ki zmorejo odšteti veliko denarja za avtomobil spodnjega srednjega razreda, neki trendovski mladci in mladenke. Za marsikoga je lahko nevpadljivost pozitivna lastnost.

In na zgornje vprašanje, kaj je premium, se tudi v takšnem sivem A-ju ponujajo odgovori: nežno zapiranje vrat, izjemno tiha notranjost, fini materiali, občutek vrhunske kakovosti. Hvalimo zelo na glas.

In "premium" se kaže tudi v tehniki. Najprej v bogati varnostni opremi, ki pohvalno ni odvisna od stopnje opreme.

Vožnja tipično mercedesovska

Vožnja? Pravi mercedes. Nekoliko bolj uglajen kot športen, a v vseh situacijah dober. Se pravi zelo zanesljiv, a voznik bi od tako atraktivno oblikovanega avtomobila pričakoval malce bolj živahen značaj.

Zdi se, da tako pri Mercedes-Benzu mora biti – bolj športna ponudba seveda obstaja na dragem koncu ponudbe A-jev, po bolj športne osnovne različice pa bo treba na vzhod, na Bavarsko.

1,6-litrski bencinski motor z dna ponudbe je izrazito okoljsko naravnan, že danes čist po Euro 6 normativih. Vabi z izredno mirnim in enakomernim tekom. V kombinaciji z varčnim voznikom omogoča prav dizelske porabe. Šest litrov in pol se da dosegati brez pretiranih naporov, seveda pa tako kot vsi eko-motorji tudi ta zahteva visok davek, ko ga voznik priganja.

Poudarek si zasluži tudi sistem start&stop, ki deluje res izvrstno, skoraj se ne zgodi, da bi odpovedal in ne bi ugasnil pred rdečo lučjo.

Ne spreglejte