Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 12. 2015, 9.43

8 let

Fiat sedici 1,6 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preizkusili smo prenovljenega sedicija z bencinskim motorjem. Ta ostaja enak kot ob rojstvu vozila in dokazuje, da kompaktnim športnim terenčkom ne moremo kar na pamet pripisovati dizelskega pogona.



Je kaj novega?

Ali je spremenjeni prednji del lepši kot prej? To je stvar okusa posameznika. Posameznica, ki smo ji predočili fotografiji obeh, je tistega prvotnega označila za novejšega ... Zato pa pri novem oblikovanju merilnikov ni nikakršnega dvoma - zadeva je zdaj mnogo bolj pregledna. Za povrh so našli prostor tudi za prikaz trenutne porabe goriva, česar prej ni bilo. Če bi bil v testni različici vgrajen dizelski motor, bi lahko o spremembah napisali kaj več, saj so 1,9-litrskega multijeta zamenjali z 2-litrskim.

1,6 16V

Atmosferskih 1,6-litrskih bencinskih šestnajstventilcev na sploh ne čislamo preveč, nad tem v sediciju pa res nimamo nikakršnih pripomb. Že uvodni zvok je prav po Suzukijevo športen in kar vabi k pritiskanju stopalke za plin. Glede na zasnovo motorja je navor pričakovano visoko (4400 vrt/min), kar pomeni več priganjanja v posameznih prestavah. Tako je tudi poraba na testnem krogu pričakovana, vseeno pa nas je presenetilo, da na dinamično odvoženih odsekih ni ušla čez 10 litrov na 100 kilometrov.

Boljši podnevi kot ponoči

Vožnja s sedicijem je prijetna, z neposrednim volanskim prenosom in tršim podvozjem je lahko prav športna. S prilagodljivim 4WD pogonom nas je prepričal v dežju na obeh dinamično odvoženih delih testnega kroga. Pri hitrosti 120 km/h po števcu, se motor vrti s 3000 vrtljaji, pri čemer je hrup še znosen. Za večje užitke nas prikrajša ponoči, saj žarometi niso bog ve kaj, tudi pri vzvratni vožnji bi lahko bila razsvetljava malce bolj izdatna.

Cenovno ugodni 4x4

Cenovni preskok iz različice 4x2 na 4x4 (1.300 EUR) je videti ugodnejši od tistega med opremo dynamic in emotion (1.000 EUR). Štirikolesni pogon z vmesnima stopnjama je pač nekaj bolj vozniško oprijemljivega kot lita platišča, usnjen volan in prestavna ročica ter vzvratna ogledala v barvi vozila. Sicer pa so uradno veljavne cene za sedicija krepko znižane, tiste za suzukija SX4 pa še malo bolj.

Ne spreglejte