Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fiat

Četrtek, 17. 12. 2015, 8.47

8 let

Fiat panda trekking 1,3 multijet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Panda 4x4 je ideal, a ker v resnici dvokolesno gnani crossoverji pogosto zadoščajo, so pri Fiatu izdelali še dvokolesno gnanega terenca. Seveda je odločitev neposredno odvisna od resničnih potreb.

Panda 4x4 je terenec, panda mestni prostornež

Za pando 4x4 smo zapisali, da je najcenejši kleni terenec. Čeprav nima reduktorja, prileze kamorkoli. Je namreč majhna, ozka in lahka, zato lahko pogosto zleze tudi tja, kamor pravi terenci zaradi svoje velikosti ne morejo, tudi če so tehnično bolje oboroženi. Predvsem je majhno in lahko pando na terenu izredno preprosto krotiti. Ko kozja stezica začne zoprno zavijati, se panda 4x4 izkaže s svojo okretnostjo.

Po drugi strani je panda mestni malček najmanjšega avtomobilskega razreda. Navdušuje z nizko ceno, a zanjo ponuja veliko vsebine. Ima namreč dva para bočnih vrat, glede na velikost dovolj uporaben prtljažnik, ob tem lahko na zadnji klopi mestne kilometre zlahka zdržijo tudi odrasli potniki.

Je panda dovolj italijanska?

Res ni tako italijansko romantična kot cukrasti cinquecento, a vendarle so strastni italijanski (modni?) oblikovalci tudi pandi vdihnili nekaj igrivosti: kvadratnemu volanu, kvadratnim merilnikom, dvobarvnim sedežem, uporabni luknji pred sovoznikom dejansko uspe voznika prepričati, da je mogoče tudi s plastiko in slabšimi sedeži dovolj dobro shajati.

In zdaj k pandi trekking, mešanici obeh pand. Oblikovno je enaka štirikolesno gnani pandi in to je zelo prikladno. Kajti tako je dobrih 16 centimetrov dvignjena od tal, to pa ob izredno ugodnih vstopnih in izstopnih kotih zagotavlja veliko mero samozavesti na makadamih.

Elektronika namesto mehanike?

Seveda ste lahko samozavestni le, dokler se cesta ne začne prestrmo vzpenjati ali dokler snega ni preveč. Pande trekking sicer niso pustili povsem na cedilu, kar zadeva pogon, vgradili so ji namreč elektronski sistem traction +, ki v zahtevnejših razmerah dopušča več zdrsa, kolesom ne jemlje moči, hkrati z računalniškim nadzorom zavornega sistema simulira zaporo diferenciala. Svoje koristi traction + kaže pri hitrostih do 30 kilometrov na uro.

Seveda bo razočaran vsakdo, ki meni, da je ta elektronska novotarija vsemogočna, a naj vseeno povemo, da nas je traction + varno vodil skozi dvajsetkilometrski odsek zasneženega gozda, vzpenjali smo se tudi v blatne klance, pokrite z listjem, pa se naš treking ni končal. Mnogokrat smo bili prav presenečeni, da nismo obstali. Doslej nas je tako prijetno presenetil že tudi qubo trekking”.

Izvirnik komaj tisočaka dražji

Katero pando torej izbrati? Če gledate trekkinga, potem verjetno veliko vozite po makadamih, tudi tistih bolj razdrapanih. Zato za vas verjetno običajna mestna panda ni dovolj, kajne? Tudi dejstvo, da je na našem testnem krogu porabila rekordno nizkih 4,2 litra, vas ne more premamiti? No, ko smo že pri porabi: pri trekkingu lahko računate s porabo 4,7 litra na sto kilometrov, to je za približno pol litra varčnejše od 80 kilogramov težje pande 4x4.

Toda res, katero pando izbrati? Vprašanje je neposredno povezano z vašimi potrebami: vprašati se morate, ali potrebujete terenca ali samo makadamski vožnji prirejenega malčka. Če se sprašujete o tem, ali bo za vaše potrebe dovolj dvokolesni pogon, potem je skoraj zagotovo vredno doplačilo tistih tisoč sto evrov, panda 4x4 je vendarle terenska legenda, trekking pa samo njen "približek".

Ne spreglejte