Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
18.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 18.54

8 let

Fiat idea 1,4 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Enako kot na zunaj je idea tudi znotraj pestra in lična, z oblogami in sedežnimi prevlekami izraža kvaliteto, obenem pa ponuja idejo, kako naj bo uporabno izkoriščen potniški prostor.

Majhni enoprostorci so za marsikoga dobra ideja. Tak avto je lahko pravi potovalnik za družine z manjšim proračunom, lahko je okretno mestno vozilce, v katerem se lahko udobno prevažajo štirje potniki, ki celo pri vstopanju nimajo posebnih težav. Idea je namreč skoraj enako visoka kot je široka ...

Zunanjost, notranjost

Fiatovi izdelki so se že otresli različnih površnosti iz preteklosti, ki so bile ponavadi prikrite z brezhibno obliko. Idea torej z zunanjo obliko ne preseneča, čeprav bi s svojo svežino lahko. Enako kot na zunaj je idea tudi znotraj pestra in lična, z oblogami in sedežnimi prevlekami izraža kvaliteto, obenem pa ponuja idejo, kako naj bo uporabno izkoriščen potniški prostor. Kljub majhnosti ponuja dovolj odlagalnih mest, tudi več takšnih s pokrovi. Različni pomiki sedežev se prilagajajo vozniku (tudi po višini), potnikom (vzdolžno in po naklonu pomična klop) ter tovoru (poklopna naslonjala prednjega sedeža in zadnje klopi).

Vozne lastnosti

Idea kot majhen avto vsekakor preseneča z ugodnimi nastavitvami volana in vozniškega sedeža. Pa tudi z električno servo napravo "dual drive", ki omogoča parkiranje z enim prstom. Položaj za volanom daje občutek sedenja v večjem avtu, instrumenti na sredini so popolni in pregledni, vzvodi pa dosegljivi. Posebej seveda prestavna ročica, ki se s položajem bližje volanu spogleduje s kakšnim večjim enoprostorcem. Skoraj meter sedemdeset visoka ideja se med naglim ovinkarjenjem ne nagiba pretirano, vsaj toliko ne, kot bi sodili na prvi pogled. Nekoliko bolj so nagibanju podvrženi potniki, posebej tisti zadaj. Bočne opore sedal in naslonjal so sicer zelo lično, vendar bolj barvno nakazane.

Zmogljivosti, poraba

Zmogljivosti bencinske različice z 1,4-litrskim motorjem so praktično identične kot pri 1,9-litrskem turbodizlu, ki smo ga že opisali. Tudi pri testni porabi goriva začuda ni bilo kakšne posebne razlike (povprečno 7,8 in 8,3 l/100 km). Pri testnem bencinarju morda pade v oči podatek na najvišjem navoru pri visokih 4500 vrtljajih. Vendar je krivulja dovolj položna, tako da je naprimer pri nizkih 1500 vrtljajih vrednost navora še vedno čez 100 Nm. Res pa je, da pri teh vrtljajih multijet grabi že z 260 Nm. Sicer pa glede zmogljivosti trdimo, da je za tako velik majhen avto končna hitrost 175 km/h več kot zadovoljiva.

Cena, tekmeci

Tekmecev med malimi enoprostorci je zmeraj več, saj gre za zanimivo skupino vozil. Tudi takšnih je precej, ki jih ženejo 1400-kubični bencinski motorji in lahko rečemo, da je idea med njimi kar med ta hitrimi (če komu to pri enoprostorcih kaj pomeni). Na našem tržišču se idei kot prvi zoperstavlja renault modus, sledita pa honda jazz in toyota yaris verso. Oplova bencinska ponudba z merivo pričenja pri višjih kubikih, Audijeva z A2 je cenovno naravnana višje, Mercedes-Benzova z A-jem pa pričenja celo za dober milijon višje. Ampak lov je odprt.

Ne spreglejte