Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 9.00

8 let

Fiat albea 1,2 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fiat se je z albeo namenil ponuditi vozilo, ki po zmogljivostih in po ceni spada med manjša vozila, z velikostjo in prostornostjo pa sega višje.

Izgleda tako, kot da je bila albea sprva namenjena manj zahtevnim trgom, kupci iz bogatejših področij pa naj bi vihali nosove nad turškim izdelkom. Prodajne številke thalie in nato logana so očitno dale misliti, da bi se našel prostor tudi za albeo. Le-ta je sicer nastala pred tremi leti na osnovi palia, povezava med Fiatom in tovarno v turški Bursi pa je podobna kot tista med Renaultom in Dacio.

Zunanjost, notranjost

Fiat se je z albeo namenil ponuditi vozilo, ki po zmogljivostih in po ceni spada med manjša vozila, z velikostjo in prostornostjo pa sega višje. Več kot štirimetrska limuzina ni kakšna posebna lepotica, vendar še zdaleč ne oznanja kakšne cenenosti. Nasprotno, daje videz dokaj skrbnega oblikovanja in premore nekaj razpoznavne italijansko razgibane stilistike. Še posebej se to pozna v notranjosti, kjer z barvitostjo in dobrim oblikovanjem prav navduši. Poleg tega znotraj albee ni samo lepo, ampak se lahko vsa družina dokaj udobno pelje, z velikostjo prtljažnika pa prekaša enako usmerjene tekmece, čeprav nekatere le za par litrov. Pri tem pa vemo, da je pol kubičnega metra nedosegljiv volumen za marsikatero vozilo, ki spada celo razred ali dva višje.

Vozne lastnosti

Albei so namenili najbolj neposreden volan (opazili smo ga tudi v dobloju). Noro direktna zadeva z dvemi zavrtljaji in četrt iz ene na drugo stran! Avto sicer sploh ni tak športnik, da bi potreboval go-kart lastnosti krmila, bolj je prilagojen umirjeni vožnji in slabšim cestam. Pretiranim hitrostnim aktivnostim okoli ovinkov se podvozje odzove s pokimavanjem, na makadamu pa se je prav zato treba voziti bolj previdno. Avto je sicer nasajen dovolj visoko, vendar se lahko zaradi nihanja vseeno kdaj dotakne tal. Voznikov položaj za volanom (nastavljiv je po višini) je primeren zaradi doplačilne višinske nastavitve sedeža, le obe svetlobni kontroli za luči na merilnikih nista vsakomur vidni, ker sta nameščeni previsoko.

Zmogljivosti, poraba

16-ventilski motor se že vrsto let ponaša z izvirnim in uspešnim nazivom "fire", kar poleg ognja pomeni kratico za popolnoma integrirano robotizirano izdelavo. Zasnova sploh ni potegnjena iz arhiva, še vedno je aktualna, je pa dobro preizkušena v različnih Fiatovih modelih. Za albeinih 1100 kg zmore dovolj moči in navora, da vožnja ni naporna. Lahko trdimo, da so zmogljivosti (pospeševanje, končna hitrost) ob usklajenem menjalniku povsem primerljive z namenom limuzine, ki spada med manjša vozila. Poraba? Med ne prav varčno naravnano testno vožnjo je albea popila osem litrov in pol neosvinčenega goriva na sto kilometrov.

Cena, tekmeci

Tekmeci so znani kot na dlani: thalia, logan, kalos in fabia sedan. Albea je kot avto, ki naj bi bil nizkoproračunski, zavidljivo dobro opremljena - daljinsko centralno zaklepanje, meglenke, luči z dvojno optiko, klimatska naprava, radio s kasetofonom, električni pomiki prednjih stekel, zunanjih ogledal in višine luči. Tudi večina doplačilne opreme je na voljo za sprejemljivo ceno, okroglih 90 tisočakov za ABS ni preveč, zelo ugodno so na voljo kovinska barva in lita platišča (vsega skupaj slabih 60 tisočakov). No, cene za dvobarvno armaturno ploščo pa res ne bi pohvalili, čeprav je to vpadljiva popestritev. 74 tisočakov je le malce preveč, še posebej zaradi primerjave z litimi platišči, ki veljajo pol manj.

Ne spreglejte