Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 12. 2015,
9.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fiat Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 9.24

7 let, 12 mesecev

Fiat 500L 1,3 multijet

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokrat smo se podrobneje posvetili dizelskemu motorju, po našem mnenju najprimernejši izbiri, ne glede na vrsto uporabnika.

Retro videz vedno vžge!

Postavljen na podaljšano platformo punta iz gabaritskih okvirov običajnega fiata 500 sega tako zelo, da je primerjava praktično nemogoča, kar pa številnim, resda zgolj površnim avtomobilskim opazovalcem ni preprečilo, da ga ne bi vsake toliko časa zamenjali prav z ljubkim "originalom".

Zmota ali ne, posvečena pozornost pomeni le potrditev stilsko močnega značaja avtomobila, ki v primerjavi s tekmeci ne izstopa le po atraktivnem videzu, ampak tudi zaradi preglednosti, prostornosti in uporabnosti.

Fin, poln usnja, alkantare in s popisanimi sedeži

Kabina je v primerjavi s prvim 500L, ki smo ga preizkusili, zaradi višje stopnje opreme in bolj kakovostnih materialov, predvsem zaradi armaturne plošče, oblečene v usnje, delovala bolj prefinjeno, skoraj prestižno in manj razigrano. Napisi, vtisnjeni na sedežih, oblečenih v usnje in alkantaro (More color can speak to the heart in a thousand different ways), dodajo k modnemu imidžu, hvalimo tudi veliko panoramsko okno, ki že tako izredno prostorno kabino na videz še poveča.

Sedežem manjka udobje

Tako kot je velika in prostorna notranjost, so veliki tudi sedeži, a kot smo poudarili že po prvem testu, jim namenjamo grajo. Preveč ploski so udobni le do trenutka, ko voznik zapelje v prvi zavoj. Da bi voznik užival od tam naprej, bi moralo biti stegenske in ledvene opore veliko več.

Pokončno vetrobransko steklo in tanka sprednja stebrička omogočata zelo veliko preglednost.

Dizla pred bencinarji

Najmočnejšima in hkrati verjetno najpomembnejšima adutoma, prostornosti in prilagodljivosti, katerih prednosti smo podrobno opisali prejšnjikrat, je Fiat, za prijetnejšo celovito izkušnjo, tokrat dodal še s primernejši motor, 1,3-litrski multijet.

Zaradi več navora in posledično malenkost večje živahnosti se nam je takoj prikupil bolj kot bencinski štirivaljnik. Še vedno ne moremo trditi, da je tako motoriziran retro debelinko suveren na avtocesti, saj je motornega trušča ob priganjanju, sploh pa ob višjih hitrostih, še vedno preveč.

5,7 litra na sto

Enak motor, ki se je v manjši pandi izkazal z rekordno nizko, 4,2-litrsko porabo, je tokrat glede na velikost avtomobila zahteval zelo solidnih 5,7 litra dizla. Naj spomnimo, bencinar je porabil 7,2 litra.

Imamo ga za mestni avtomobil, ki preprosto ne spada na avtoceste. Na videz grobo, a glede na zmogljivosti pravično obsodbo pa bo verjetno popravil Fiatov novi dizel – 1,6-litrski multijet s 77 kilovati in spoštljivimi 320 njutonmetri navora.

Novi motor bi moral veliko bolje podpirati družinsko namembnost izredno uporabnega avtomobila.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte