Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
2.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fiat Družinski Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 2.13

7 let, 12 mesecev

Fiat 500 L

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdaj je bila multipla, tista prva, fičkova. Potem je bila neuspešna idea, nato zelo uspešni mali 500 in na tej uspešnici temelji nova Fiatova ideja o družinskem malčku.

Razred: mali enoprostorci Sorodna vozila: 500, punto Družina modelov: 500 Predhodniki: idea (2003 - 2012) Predvidena letna prodaja: 200.000 ali manj Proizvodnja: Kragujevac (Srbija) Začetek prodaje v Sloveniji: oktober 2012 Cene: od 15.500 evrov naprej (cena za italijanski trg)

Poudarki: - stara ideja, nov pristop - prilagodljiva notranjost - večji poudarek na obliki, kot na tehniki - množica dodatkov za prilagoditev osebnemu okusu - tehnika na drugem mestu

Ni nova idea, nova ni niti ideja!

Ideja nikakor ni nova! Zgodba se je začela 4. julija 1957 z rojstvom fiata 500. Ime torej imamo, a kdaj je mali petsto postal družinsko uporaben? S fiatom 600 multipla, verjetno prvim malim enoprostorcem, narejenim leto prej.

Nato se nekaj desetletij ni dogajalo nič, v začetku novega tisočletja pa je v množico enoprostorskih vozil Fiat dodal ideo. Ideo, ne idejo, zamisel o majhnem družinskem avtomobilom namreč ni bila Fiatova.

Je pa Fiatova ideja že takrat vsebovala posamično pomične sedeže zadaj in preklop sovoznikovega naslonjala, ki omogoča prevoz skoraj poltretji meter dolgih predmetov, na primer kakšne kose pohištva.

A Fiatova idea ni preživela, slovenski uvoznik jo je dokaj hitro umaknil iz svoje ponudbe. Drugod je avtomobil vztrajal dalj časa, a je bil v temni senci tehnično enakega izdelka, Lanciine muse.

500 L in 500 sta brata samo po imenu

Snovanja naslednika tega malega enoprostorca so se pri Fiatu lotili povsem na novo. Zgodbo so naslonili na avtomobil, ob katerem se ljudje raznežijo, na slavno petstotko.

A čeprav ime novinca postavlja v družino slavnega malčka, imata 500 L in 500 bolj malo skupnega. Okej, retro plastični detajli v notranjosti so res močno podobni tistim v malčku, a platforma 500 L je puntova, motorji in sploh vsa tehnika pa takšni, kot v bolj ali manj vseh majhnih fiatih.

To pomeni tudi dvovaljni twinair bencinski turbomotor, ki ga na predstavitvi nismo preizkusili, smo pa sedli v dizelskega s petimi prestavami in bencinca s šestimi.

Bolj eko kot italijanski

Občutki med vožnjo? No, nekje se je izgubil tisti italijanski temperament, zelo očitno je, da so motorje podredili okoljevarstvenim željam. Se pravi doseganju norm Euro 6 - pravijo, da so s tem prvi v segmentu, a nismo preverili.

In ker se nizko porabo in čist izpuh dosega predvsem z varčnejšim načinom vožnje, je tu računalniška aplikacija ecodrive, ki vozniku med vožnjo "v živo" predlaga varčnejše pritiskanje na stopalko za plin. Po novem je na voljo tudi kot aplikacija za pametne telefone z operacijskimi sistemi Android, Symbian in Blackberry, ne pa za tudi iOS in Windows.

Tehnika manj pomembna od čustev

A pustimo tehniko, kajti med vožnjo hitro postane jasno, v čem je bistvo fiata 500 L. V simpatičnosti, prikupnosti in dodatkih, ki imajo z avtomobilizmom skupnega samo to, da jih uporabljamo v avtomobilu.

Jasno, prva je tu oblika, 500 L je pač skulptura, ki je lahko za vsakega voznika samosvoja, seveda s pomočjo nalepk in sploh drugačne obarvanosti strehe in bokov. No, tole zadnje seveda samo še potencira asociacije na minija, sploh tistega countrymana.

Seveda je tu zaslon na dotik sredi armaturne plošče, na katerem je možno uporabljati tudi razne aplikacije, recimo tudi tvite, ki jim sledite, seveda v povezavi z dostopom do spleta.

Svojevrstna novost je zvočni sistem znamke Beats Audio. Gre za novo znamko, ki pa je z belimi slušalkami zelo hitro postala zelo trendovska, za kar je zaslužen ustanovitelj, svetovno znani raper Dr. Dre. Ljubitelji močnih basov bodo navdušeni, a naj dodamo, da že običajni zvočni sistem godi res nadpovprečno dobro.

"Kje je tisti espresso kavomat?"

Da je bistvo avtomobila drugje kot v tehniki, so nam na preizkušnji dokazali tudi torinski policisti. Da bi napravil fotografijo, sem ustavil pred vrati nekega starega dvorca. Očitno so notri pisarne kakšnega pomembnega urada, saj sta takoj pritekla dva policista.

Pričakoval sem, da mi bosta prepovedala fotografirati dvorec, a sta me presenetila: "Dober dan, nama lahko pokažete, kje ima ta avtomobil kavomat?"

Ni hec, v 500 L si res lahko privoščite kavo "to go", in to ne kakršnokoli, ampak pravi kratek italijanski espresso s tabletkami znamke Lavazza. Splača se zagotovo ne, je pa kul!

Se vam zdi kul?

Da je nekaj kul, smo v Torinu poslušali ves čas, vse je bilo kul! Seveda je ta "kul" posledica slogana "Growing up is cool!" Načeloma se v marketing nočemo mešati, a pri petstotki je ta marketing pravzaprav bistven.

To je avtomobil za vse, ki trzajo na vse, kar je kul. Tehnika je namreč v redu, prostorska prilagodljivost in svetla notranjost več kot samo v redu. Pa vendar bo petstotka L za razliko od racionalne Oplove merive in prihajajočega forda B-max v prodajne salone vabila z igranjem na čustvene note!

Ravno zato Fiatovi šefi (upravičeno?) računajo, da bodo po večji petstotki posegali še zlasti lastnice in lastniki malih pestotk, ti so pač v nekaj letih zrasli in si naredili družine. Je torej 500 L avtomobil za odrasle, ki nočejo odrasti? Ki so odrasli, a so ohranili nekaj otroškega duha? Za vse, ki kupujejo racionalno s centimetrom v rokah, a se neracionalnim "cukrčkom" iz fiata 500 nočejo odreči.

Ne spreglejte