Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
19.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 19.45

8 let

Citroen C4 1,6i 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Citroen C4 je zanimiva petvratna limuzina, ki za štiri milijone in pol ponuja kup opreme, tudi takšne bolj vpadljive, kot je na primer navigacijski sistem ...

Preizkusili smo že četrtega citroena C4 in drugega v obliki petvratne kombilimuzine. Med pazljivim izbiranjem testnih vozil nam je uvoznik vsakič namenil drugačen motor in to pot je bil na vrsti bencinar 1,6i 16V. Sicer pa lahko mirno zatrdimo, da ta "ceštirica" sploh ne bi bila več v testni floti, če ne bi imela vgrajene garminove navigacijske naprave, ki pokriva slovensko področje.

Zunanjost, notranjost

Glede zunanje oblike in notranje urejenosti ne bomo k napisanemu dodali prav nič novega, o garminovi napravi pa na tem mestu le nekaj besed. Podrobnejšemu opisu delovanja smo namenili poseben članek in videoprispevek. Kot prvo navajamo, da je barvni zaslon(ček) nameščen poleg notranjega vzvratnega ogledala, kar morda ni najbolj primerno mesto, na vsak način pa se ga je treba privadit. Drugo je uporaba naprave, ki je dovolj enostavna za enostavne oblike pomoči. Na primer, vpisovanje cilja in nato sledenje po glasovnih navodilih. Za celo množico možnih operacij in posebnih nastavitev pa je le treba vnaprej kaj prebrati.

Vozne lastnosti

Vozne lastnosti citroena C4 kot tri in petvratnika smo že popisali, pa dodajmo še kratko mnenje o garminovem pomočniku za vožnjo. Zaenkrat in na tem mestu trdimo, da je zadeva uporabna za nekoga, ki nima nikakršne predstave o tem, kako se mora usmerit proti željenemu cilju. Kadar pa voznik med vožnjo ugotovi: "Aha, zdaj pa že vem" in jo ubere po svoje, tedaj je bolje zadevo kar ugasniti, saj se "satelitski pameti" lahko povsem "skeglja". Prav monotono in potrpežljivo prične lajnati: Obrnite, ko bo mogoče, pa čeprav je končna destinacijska točka že skoraj pred nosom!

Zmogljivosti, poraba

Bencinski motorji z delovno prostornino 1,6 litra brez turbinskih polnilnikov so ponavadi naravnani tako, da jih je treba stalno nekam priganjat. Velja za takrat, ko bi se nekam radi pripeljali malo hitreje in ko bi po avtocestah radi vozili vsaj stotrideset oziroma po števcu tudi malce čez. Tako je testna poraba "ušla" na devet, pri čemer je več kot petsto kilometrov odpadlo na avtoceste.

Cena, tekmeci

Citroen C4 je zanimiva petvratna limuzina, ki za štiri milijone in pol ponuja kup opreme, tudi takšne bolj vpadljive. Na primer navigacijski sistem, dvopodročno klimatsko napravo, radio s CD-predvajalnikom ... Pri tem igra C4 na znane Citroenove karte, saj ponuja vozniku svojevrsten delovni prostor. Volanski obroč (nepomičen osrednji del, zanimivo razporejena stikala) je ena od posebnosti, po katerih je ta znamka vedno slovela (spomnimo se dveh prečk pri volanu spačka ali pa ene same pri amiju in žabi). C4 je glede udobja in notranje urejenosti všeč tudi potnikom, izbira pa je tako ali tako voznikova (razen v primerih, kadar ona nosi hlače). Pri citroenih je še nekaj zelo pomembno: če gra za pripadnike določene znamke, so citroenovci mnogo bolj zagrizeni, kot bi to lahko trdili za "fane" konkurenčnih znamk oziroma modelov. Med slednje sodijo častilci velike množice evropskih in japonskih vozil spodnjega srednjega razreda.

Ne spreglejte