Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
4.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 20. 12. 2015, 4.15

7 let, 12 mesecev

BMW X5 xDrive 40d

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
BMW X5 velja za enega izmed najbolj priljubljenih velikih športnih terencev. Sanje vsakogar, ki želi postati opazen, bi lahko rekli. Mi smo preizkusili najmočnejšo dizelsko različico, ki je odlična …

Osvežena podoba

Veliki bavarski terenec je pred časom doživel majhen vizualni popravek. Žarometi so nekoliko bolj zašiljeni, maska motorja oziroma ledvički sta opazno zrasli. Nekoliko spremenjene so tudi zadnje luči. Vse skupaj je usklajeno s podobami nove petice in sedmice. Na splošno zaradi športno nizke silhuete, nižje oddaljenosti od tal in velikih platišč deluje bolj cestno od konkurenčnih avtomobilov.

Vrhunski sedeži

X5 zna razvajati. Sedeži so več kot odlični in ponujajo dovolj oprijema za telo pri večjih bočnih pospeških ter hkrati udobno sedenje, ki zagotavlja dobro počutje tudi pri daljših poteh. Električno podprto iskanje idealne nastavitve je po drugi strani kar malce naporno, saj je možnosti nastavitev (in gumbov) res veliko. No, mogoče je bilo zaradi različnih telesnih višin v našem uredništvu to še bolj opazno, saj sta na voljo samo dve spominski mesti za shranjevanje nastavitev.

Bogata oprema

Testni X5 je bil izdatno založen z vso mogočo elektronsko opremo. Pri parkiranju smo si lahko pomagali z dvema načinoma prikaza stanja okrog in za avtomobilom, ki so ga pričarale tri kamere. Za zelo uporabnega se je izkazal samodejni sistem nastavljanja snopa žarometa, ki pravočasno zasenči dolge luči in tako ne oslepi nasproti vozečega voznika. Poleg tega znajo luči posvetiti tudi v ovinek. Pohvalili bi še aktivni tempomat, ki po potrebi popolnoma ustavi vozilo in ga potem zna tudi spraviti v pogon. Seznam je še precej daljši, a je treba povedati, da njegova dolžina tudi precej vpliva na končno ceno.

Zmogljiv motor

Trilitrski šestvaljnik je podprt z dvema turbinskima polnilnikoma, ki poskrbita za veliko količino navora in moči tudi pri nižjih vrtljajih. 2,2 toni težki terenec se v vsak klanec (če so le gume kos podlagi) požene brez večjega naprezanja. A ob priganjanju zarohni s precej neuglajenim glasom, ki smo ga slišali tudi pri kakšnem manj prestižnem in dragem vozilu. Nič za to. Motor je res vrhunski, hkrati pa za takšno zverino še precej varčen, saj je na našem testnem krogu porabil "le" 11,9 litra dizelskega goriva.

Odličen menjalnik

Za relativno nizko porabo je kriv seveda tudi odličen osemstopenjski samodejni menjalnik. Brez dvoma gre za enega najboljših, če ne celo najboljši menjalnik na trgu. Deluje hitro in brez sunkov med prestavljanjem. Odlično se obnese tudi funkcija "auto hold", ki ob vsakem postanku samodejno zadrži avto in ga ob pritisku na plin ponovno spusti v tek.

xDrive

Kaj poreči o štirikolesnem pogonu? Pogon je narejen po meri športnega terenca. V zavojih se 2,2 toni težak avto pelje kot po tračnicah, saj xDrive po potrebi razporeja moč na posamezna kolesa, ki imajo najboljši oprijem in ležijo na zunanji strani zavoja. Hujših terenskih zmogljivosti pa tokrat razumljivo nismo preizkusili, saj jih verjetno tudi lastniki takšnega slabih sto tisočakov vrednega vozila ne bodo (smo jih pa zato pri različici X5 30d). Predvidevamo pa, da v nasprotju s konkurenčnim touaregom niti ni mišljen za težke terene (sklepamo po manku terenskih elektronskih pomagal).



Ne spreglejte