Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2011,
19.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

elektrika

Četrtek, 17. 11. 2011, 19.14

8 let, 3 mesece

Električni motorji v bencinskih agregatih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav električni motocikli v serijski podobi šele prihajajo na trg, se v njih že obeta revolucija. Še posebej pri terenski uporabi z uporabo obstoječih motociklov in njihovih delov.

Kot kaže, je postalo jasno, da elektromotorju, kljub temu da zaradi svojega veselja do vrtenja in izrednega navora že v prvih vrtljajih, ne škodi menjalnik. S tem se, kot razmišljajo pri Brammu in Shercu, zmanjša obremenitev elektromotorja, povečata pa zmogljivosti in učinkovitost, beri doseg. Obenem pa ima voznik ob prestavljanju in privijanju plina povsem enak občutek kot do sedaj. Razen zvoka.

Revolucionarno križanje bencinskega in elektromotorja

Uporaba menjalnika in sekundarnega prenosa pripelje do še ene možnosti - križanja elektromotorja z bencinskim motorjem. Seveda nimamo v mislih hibridov, ampak to, da obstoječe motocikle predelamo v električne s preprosto zamenjavo osrednjega dela agregata (glava, valji, uplinjač in bat) z elektromotorjem, pri čemer vse druge komponente na motorju ostanejo. Seveda se odstrani izpušni del, rezervoar za gorivo in podobno. To pomeni, da prihranimo na masi in denarju in tak motocikel kljub baterijam ni ne bistveno težji in ne dražji. Še posebej če upoštevamo možno subvencijo za električno vozilo.

Dobri obeti za električno gnano dvokolesno prihodnost

Pri projektu izdelave univerzalnega elektromotorja majhnih dimenzij in mas, ki ga je mogoče neposredno priključiti na klasične prenose motocikla, je vključeno tudi slovensko znanje. Prvi poskusi z zelo razširjenim 50-kubičnim Yamahinim pogonskim agregatom pa so po mnenju inženirjev zelo vzpodbudni. Na konkretne rezultate bo potrebno še počakati, vse to pa že zdaj nakazuje, da električni motocikli, tudi v terenski rabi, ne bodo takšni bavbavi, kot je videti do sedaj.

Ne spreglejte