Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
18.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 18.40

7 let, 12 mesecev

Avtomobilska platišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi če prodajalec trdi, da je določen obroč prav za ta in ta avto, je bolje da malce zatrmoglavimo in se oborožimo s podatki proizvajalca našega vozila.

Za nakup kompleta avtomobilskih platišč se ne odločamo samo v času zamenjave med letnimi in zimskimi pnevmatikami. Takrat pač pomislimo na možnost, da bi nas v garaži čakale ustrezne gume lepo nameščene na platišča. Seveda pa je vzrok za nakup tudi estetske narave, saj vpadljivi kolesni obroči polepšajo izgled našega avta. Ja, po nova štiri platišča so prišli tudi vsi tisti, ki so zjutraj našli svoj avto brez koles postavljen na štiri "kloce".

Pomembni podatki

Kadar kupujemo originalne izdelke avtomobilskih proizvajalcev, ne moremo zgrešiti. Drugače pa je, kadar zavijemo v trgovino, kjer med širšim izborom avtomobilske opreme prodajajo aluminijaste izdelke različnih znamk. Tudi če prodajalec trdi, da je določen obroč prav za ta in ta avto, je bolje da malce zatrmoglavimo in se oborožimo s podatki proizvajalca našega vozila.

Oznaka polg "J"

Vsako platišče nosi oznako svoje velikosti in sicer širino ter premer, pri čemer gre praviloma za cole ali inče (25,4 mm). Izjava o tehnični ustreznosti našega vozila določa med ostalim dovoljeno dimenzijo pnevmatik. Glede uskladitev premera pnevmatike in platišča ne bo pomote, glede širine pa je že treba popazit. Če je dimenzija naših pnevmatik na primer 185/60-14 (to pot gre za milimetre), je ustrezna oznaka platišča 6Jx14. Pnevmatiko bi sicer lahko namestili tudi na ožje platišče 5,5Jx14 ali na širše 6,5Jx14, vendar bi to povzročilo nekaj motenj. Zaradi drugačnega kota boka pnevmatike glede na platišče bi se naleganje tekalne površine na cestno podlago (ob predpisanem tlaku) nekoliko spremenilo. Med ostalim bi se nekoliko zmanjšal oziroma povečal tudi kotalni obseg kolesa, kar bi povzročilo določeno odstopanje števca za hitrost in prevoženo razdaljo.

Kaj je ET?

Število ET ponavadi ni navedeno na platišču, na papirju pa brez dvoma obstaja. To je razdalja med simetralo gume (gledano od strani) in naležno površino platišča. ET tako določa položaj kolesa pod blatnikom v osni smeri proti notranjosti oziroma proti zunanjosti vozila. Pri tem lahko guma ali "pogleda" izpod blatnika ali pa se dotika notranjih delov koloteka.

5x100 in oblika konusa

Ta oznaka platišča pomeni, da gre za pet pritrdilnih lukenj, ki so razvrščene na obodu s premerom 100 milimetrov. Pri številu lukenj bi res težko zgrešili, lahko pa se zgodi, da platišče sicer lahko namestimo na vozilo, pri tem pa se vijaki ne "vsedejo" povsem v sredino izvrtin. Pa še nekaj je pomembno: skupaj z obroči moramo nabaviti tudi pripadajoče vijake oziroma matice. Konusi, ki omogočajo natančno namestitev kolesa so sicer med seboj podobni, vendar niso enaki. Večinoma povzemajo obliko stožca, lahko pa so oblikovani z ukrivljeno kroglasto površino. Če gre za platišča različnih proizvajalcev, moramo torej skupaj s kompletom gum spraviti v garažo tudi ustrezne vijake.

Ne spreglejte