Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
12.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 12.27

7 let, 12 mesecev

Avto-salon Detroit 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi Američane je končno zajela "ekomanija". Poslužujejo se vseh možnih rešitev za zmanjšanje onesnaževanja okolja, večinoma takšnih, ki so v Evropi že nekaj časa uveljavljene.

V meki ameriške avtomobilske industrije, v Detroitu, je svoja vrata že stoprvič odprl avtomobilski salon. Vse večji pritiski okoljevarstvenih organizacij so že nekaj let razlog za iskanje in razvoj številnih alternativnih pogonskih virov, zato je tudi letos ekologija ena od glavnih tem, sledijo pa ji seveda še druge. Pa si poglejmo, zaradi česa je letošnji avto-salon v Detroitu tako zanimiv.

Polnjenje doma

Kar je s študijo "recharge" v Frankfurtu nakazal že Volvo, bo Saturn kmalu spravil v serijsko proizvodnjo. Vsaj tako pravi. A sploh ni edini! Polnjenje baterij kar doma v garaži napovedujejo tudi Ford, Toyota in Mitsubishi, zagotovo pa smo še kakšno znamko izpustili. Sicer naj bi polnjenje baterij trajalo od štiri do pet ur, kar pomeni, da avtomobil lahko zvečer priključimo in je zjutraj napolnjen ter pripravljen za vožnjo. Je pa res, da so tile "kmalu serijski" avtomobili praviloma hibridi, ampak motorji na notranje izgorevanje se seveda še ne dajo. Če avto klasičnega bencinskega motorja nima in ima zgolj elektromotor, je vsakomur jasno, da je študija zgolj iskanje idej, ne pa napoved serijskega izdelka.

Eko Amerika

Z zelenimi tehnologijami se pravzaprav ukvarjajo vse avtomobilske znamke. Če kakšna v Detroit ni pripeljala avta na elektriko, pa je zagotovo pokazala vsaj model s kako drugo eko-idejo. Na primer z bioetanolom - ne boste verjeli, gorivo E85 "kuri" celo Ferrari! In še kakšna šokantna novica iz športnega sveta: Audi je v R8 vgradil dizelski agregat, dizel poganja tudi agresivno oblikovan Mitsubishijev kupe. Časi so se res spremenili! Prav nič presenetljiva novica ni, da bo Mercedes v GLK-ju končno ponudil dizelski agregat s katalizatorjem na sečnino. Prav smešno pa se nam zdi Fordovo poudarjanje tehnologije ecoboost - gre za neposredni vbrizg za bencinske motorje. Ja no, na naših straneh najdete že kar precej testov avtomobilov s tovrstno tehniko.

Nizka masa za nizko porabo

Eden od načinov, kako doseči bolj čiste avtomobile, je tudi uporaba lažjih materialov. Zniževanje mase je sicer na evropskem trgu že "del serijske ponudbe" (v mislih imamo predvsem mazdo 2 in mazdo 6), a tovrstni napori gredo v smer še večjih prihrankov na masi. Cilj se da doseči s plastiko: iz plastike so okna Land Roverjeve študije LRX, reciklirana plastika pa bo v prihodnosti nadomestila kar nekaj sestavnih delov karoserije in notranjosti. Kevlar je še eden od materialov, ki lahko občutno znižajo maso, občutno lažja od prejšnjega letnika je recimo corvette ZR1, a jasno je, da bo kevlar ostal rezerviran za superšportnike.

Dvojne sklopke

Pred leti je Audi predstavil menjalnik DSG, in zadeva se je ob pomoči ostalih koncernskih znamk zelo prijela. Tekmeci so takoj zagrabili vabo, letošnje leto obeta prodor novih avtomobilov z menjalniki z dvojno sklopko. Mitsubishi, Volvo, Ford, tudi BMW M3, ki je bil v Detroitu pokazan v izvedbi z zložljivo sreho.

Pickup s samonosno karoserijo

Toyotina študija A-BAT je pickup s samonosno karoserijo in kaže, da v prihodnosti pickupi ne bodo več stali na šasiji. Kar že ima v serijski ponudbi Honda z modelom ridgeline, sedaj napoveduje že druga japonska znamka. Precej verjetno je, da bodo v prihodnjih letih svoje pickupe v samonosne karoserije oblekli tudi Nissan, Mitsubishi, Mazda ... Pa tudi Američani, ki so poleg Toyote edini v Detroit pripeljali nove pickupe: Ford novo generacijo legendarnega F-150, Dodge pa novega rama (slednjega so po detroitskih ulicah na razstavni prostor pospremili kavbojci).

Travel link

Travel link je noviteta, ki jo ponujajo pri Fordu. Gre pravzaprav za nadgradnjo navigacijskega sistema, ki v realnem času omogoča spremljanje kopice podatkov. Od prometa (gneče, hitrosti pomikanja) do petdnevne vremenske napovedi, natančnih cen goriva na posameznih črpalkah, preverjanja sporedov v posameznih kino dvoranah, ki vključuje podatke o prostih sedežih, času trajanja predstave, seznama in lokacija kino dvoran v posameznih mestih, pregleda športnega dogajanja in tako naprej. Vse to je seveda že nekaj let stara ideja, ki so jo predstavljale tudi evropske znamke, a doslej še ni zaživela. Morda se bo v Ameriki sedaj le prijela ... Je pa stvar odvisna od ažurnosti operatorjev, ki bodo to storitev omogočali.

Ne spreglejte