Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 9. 2016,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Četrtek, 8. 9. 2016, 12.25

6 let, 6 mesecev

Alternativa dizelskemu avtomobilu, ki vas v službo pelje (skoraj) zastonj

Prva vožnja: kia optima PHEV

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Kia je za novo optimo prvič predstavila priključni hibridni pogon. Zgolj z elektriko je mogoče pokriti vsakodnevno vožnjo v službo in nazaj, voziti dinamično in preseči hitrost 100 kilometrov na uro. Cenovno je tak avtomobil primerljiv z najbolje opremljenimi optimami z dizelskim motorjem.

a zdaj je optima kot priključni hibrid na voljo le v limuzinski izvedbi, prihodnje leto pa prihaja enak pogon tudi v novo karavansko optimo. | Foto: a zdaj je optima kot priključni hibrid na voljo le v limuzinski izvedbi, prihodnje leto pa prihaja enak pogon tudi v novo karavansko optimo.


Kia optima ima prvič družinski prtljažnik. Kako dober je? #video


Priključni hibrid najprej kot limuzina, prihodnje leto tudi kot karavan

Kia je optimo prvič opremila s priključnim hibridnim pogonskim sklopom, ki je sicer namenjen nižanju povprečnih izpustov CO2 korejskega avtomobilskega proizvajalca, vseeno pa smo se med prvimi kilometri v okolici Münchna lahko prepričali tudi o njeni uporabni vrednosti. Za zdaj je optima kot priključni hibrid na voljo le v limuzinski izvedbi, prihodnje leto pa prihaja enak pogon tudi v novo karavansko optimo. To bo bržkone bolj po okusu kupcev optime v Evropi in v ZDA.

Fotogalerija
1 / 13

Aerodinamična platišča, maska motorja se zapira …

Površni opazovalec navzven ne bi opazil bistvenih razlik v primerjavi s klasično limuzinsko optimo. Priključni hibrid ima aktivno masko motorja, ki se zapira ob višjih hitrostih, aerodinamična platišča in tudi drugače oblikovane odbijače. V prtljažniku je zaradi litij-ionske baterije, ki je postavljena za zadnjimi sedeži, 15 litrov manj prostornine. Korejci obljubljajo, da bo karavanska optima kljub dodatni bateriji ohranila ravno dno prtljažnega prostora.

Priključni hibrid ostaja elegantna limuzina, ki je dobila nekaj aerodinamičnih dodatkov za boljši izkoristek energije. | Foto: Priključni hibrid ostaja elegantna limuzina, ki je dobila nekaj aerodinamičnih dodatkov za boljši izkoristek energije.

Z električno energijo vozili tudi dinamično in brez težav presegli 100 kilometrov na uro V avtomobil je vgrajen polnilec z močjo le 3,3 kilovata, zato bo polnjenje kljub relativno majhni bateriji trajalo več ur. | Foto: V avtomobil je vgrajen polnilec z močjo le 3,3 kilovata, zato bo polnjenje kljub relativno majhni bateriji trajalo več ur.

Ključno vprašanje, ki smo si ga zastavili, je bila kajpak vsakodnevna uporabnost takega pogona. V njem sta združena dvolitrski bencinski motor s 154 "konji" in dodatni 50-kilovatni elektormotor. Sistemska moč pogona je dobrih 200 "konjev" in 375 njutonmetrov navora.

Poudarjamo, da električni pogon v optimi nikakor ni namenjen le voznikom z zares nežno nogo. Optimo PHEV smo namreč blizu Münchna zapeljali tudi na pravi poligon in z njo med stožci – pri tem smo morali paziti, da se ni vključil bencinski motor – vozili prav spodobno hitro in dinamično. Vsekakor tak način vožnje več kot ustreza situacijam iz vsakodnevnega prometa. Zgolj z električno energijo smo se po nemški avtocesti tudi peljali s hitrostjo okrog 120 kilometrov na uro.

Prtljažnik je zaradi baterij, ki so nameščena za zadnjimi sedeži, manjši za 15 litrov. | Foto: Prtljažnik je zaradi baterij, ki so nameščena za zadnjimi sedeži, manjši za 15 litrov.

Elektrike dovolj za vožnjo v službo in nazaj, počasno bo le polnjenje V primerjavi s klasično optimo ima priljučni hibrid nekaj posebnih gumbov za izboro načina pogona. | Foto: V primerjavi s klasično optimo ima priljučni hibrid nekaj posebnih gumbov za izboro načina pogona.

Električna energija je shranjena v bateriji s kapaciteto 9,8 kilovatne ure, kar omogoča realni električni doseg od 40 do 50 kilometrov. Marsikomu bi tak doseg zadoščal za potrebe vsakodnevnih migracij v službo in nazaj. Polnjenje baterije je pričakovano najslabši del celotnega paketa, saj je v optimo vgrajen le polnilec z močjo 3,3 kilovata.

Kljub relativno majhni bateriji bo polnjenje na klasični mestni polnilnici z močjo 22 kilovatov trajalo več ur. Kdor ima baterijo možnost polniti doma, bo to lahko opravil ponoči in se zjutraj v službo spet peljal s svežo zalogo elektrike.

Dostop do želenih informacij zahteva veliko dotikov osrednjega zaslona

Hvalimo dobro opremljenost nove različice optime (tako z vidika varnosti kot infozabavnih vsebin), kar pa je tudi sicer odlika korejske limuzine. V različici priključnega hibrida omogoča avtomobil tudi delovanje klimatske naprave le na strani voznika (to rešitev že poznamo iz električnega kie soul), voznik pa lahko izbira tudi več načinov oziroma kombinacij pogona električne energije in bencinskega goriva.

Avtomobil dobro opravlja tudi funkcijo zadrževanja določene ravni napolnjenosti baterije. Voznik lahko pretok energije, delovanje sistemov in stanje baterije dobro spremlja tudi prek informativnega vmesnika na digitalnem zaslonu sredinske konzole. Meniji so sicer zelo zapleteni in zahtevajo preveč korakov (klikov oziroma dotikov) za dostop do želene vsebine.

Sistemska moč pogona je dobrih 200 "konjev" in 375 njutonmetrov navora. | Foto: Sistemska moč pogona je dobrih 200 "konjev" in 375 njutonmetrov navora.

Za priključno hibridno kio optimo v Sloveniji okrog 35 tisoč evrov?

Kia Motors se nadeja nadaljnje rasti prodaje hibridov v Evropi. V zadnjih petih letih se je skoraj podvojila in do konca desetletja bodo proizvajalci letno na evropske ceste prodali 700 tisoč hibridnih vozil.

Cena kie optime kot priključnega hibrida za Slovenijo za zdaj še ni znana. Kdor bi jo kupil, bi lahko računal tudi na 3.500 evrov subvencije eko sklada. V Veliki Britaniji bo tak avtomobil brez subvencije stal dobrih 31 tisoč funtov oziroma 37 tisoč evrov.

Ob upoštevani subvenciji bi bila tako cena podobna najbolje opremljenim optimam z 1,7-litrskim dizelskim motorjem CRDi (104 kilovati moči) in samodejnim menjalnikom.

Ne spreglejte