Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 9. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

4

Natisni članek

Kia

Četrtek, 1. 9. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja, nova karoserijjska izvedba

Kia optima ima prvič družinski prtljažnik. Kako dober je? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

4

Kia optima, korejska alternativa v Evropi prevladujočim nemškim in francoskim modelom srednjega razreda, je prvič dobila karavansko izvedbo. Ta nudi zanimive praktične rešitve in dobrih 500 litrov osnovne prostornine. Karavanska optima bo od primerljive limuzine v Sloveniji dražja za dva tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 17

Američani optimo obožujejo, Evropejci imajo raje limuzine nemškega in francoskega izvora Kia Motors namerava letos prodati 430 tisoč avtomobilov, kar bi bilo 12 odstotkov več kot lansko leto. Karavanska izvedba optime je namenjena predvsem Evropi. | Foto: Kia Motors namerava letos prodati 430 tisoč avtomobilov, kar bi bilo 12 odstotkov več kot lansko leto. Karavanska izvedba optime je namenjena predvsem Evropi.

Za avtomobilsko znamko Kia optima kot limuzina srednjega modela v Evropi ne spada med najbolj pomembne modele. Ključna za uspešno poslovanje sta predvsem sportage (to velja tudi za Slovenijo) in cee'd, optima pa je na evropskem trgu še v senci klasičnih limuzin nemškega (volkswagen passat, škoda superb) in zdaj tudi francoskega (renault talisman, peugeot 508)  izvora.

Povsem drugače je na primer v ZDA, kjer je optima za korejsko znamko eden najpomembnejših modelov.

Avtomobilski srednji razred v Evropi predstavlja okrog 1,3 milijona vozil oziroma osem odstotkov trga. Med temi vozili se najbolje prodajajo karavanske izvedbe. Optima jo je dobila prvič. | Foto: Avtomobilski srednji razred v Evropi predstavlja okrog 1,3 milijona vozil oziroma osem odstotkov trga. Med temi vozili se najbolje prodajajo karavanske izvedbe. Optima jo je dobila prvič.

Brez karavanske izvedbe avtomobil tega razreda v Evropi ne more preživeti Optima je tudi v karavanski izvedbi na voljo s praktično vsemi razpoložljivimi varnostnimi sistemi, 360-stopinjsko kamero, brezžičnim polnjenjem telefona ... | Foto: Optima je tudi v karavanski izvedbi na voljo s praktično vsemi razpoložljivimi varnostnimi sistemi, 360-stopinjsko kamero, brezžičnim polnjenjem telefona ...

Za boljši položaj Kie v Evropi so zdaj za optimo vendarle izdelali tudi karavansko izvedbo, brez katere je na naših trgih sila težko preživeti. Karavanske karoserijske izvedbe v tem segmentu namreč predstavljajo kar dve tretjini celotne prodaje in tri četrtine flotne prodaje segmenta D.

Dimenzijsko je karavan enako dolg in širok kot limuzinska izvedba, z dodatkom strešnih nosilcev pa je v višino dobil dodatnega pol centimetra. Oblikovno se zdijo vsi evropski karavani v svojem zadnjem delu zelo podobni, tudi optima od povprečja razreda v tem pogledu ne izstopa.

Video – Najbolj zanimive funkcije prtljažnika karavanske kie optime

Kljub štirim potnikom lahko peljemo tudi smuči

Prostornina prtljažnika znaša od 552 litrov do 1.686 litrov. Zadnje sedeže je mogoče (tudi prek dveh gumbov v prtljažniku) položiti v razmerju 40:20:40. Ker je mogoče odpreti tudi le ožji srednji del, lahko kljub dvema potnikoma na zadnjih sedežih zavoljo te odprtine v avtomobilu peljemo na primer smuči oziroma podobne daljše predmete.

Prtljažna vrata se odpirajo električno s pritiskom na kljuko oziroma gumb na ključu avtomobila. Med funkcijami je tudi samodejno odpiranje, če voznik ob zaklenjenem vozilu stoji za avtomobilom s ključi v žepu. To funkcijo je kot prvi Kiin model imel terenec sorento.

Novost v ponudbi optime sta tudi opremi GT in GT line, v limuzinski izvedbi bo na voljo tudi kot priključni hibrid. Več o tej različici v prihodnjih dneh. | Foto: Novost v ponudbi optime sta tudi opremi GT in GT line, v limuzinski izvedbi bo na voljo tudi kot priključni hibrid. Več o tej različici v prihodnjih dneh.

Na dnu prtljažnika so vodila, na katerih premikamo posebno pregrado za lažjo zaščito tovora oziroma prtljage. | Foto: Na dnu prtljažnika so vodila, na katerih premikamo posebno pregrado za lažjo zaščito tovora oziroma prtljage.

Najbolj zanimive funkcije prtljažnika karavanske kie optime Na voljo je tudi zaščitna mreža med potniškim in tovornim delom optime. | Foto: Na voljo je tudi zaščitna mreža med potniškim in tovornim delom optime.

Prtljažnik ima raven in dodatno zaščiten nakladalni rob. Arhitekturno nima ravnih linij, saj je zadnji del zavoljo blatnikov širši od osrednjega dela.

Prek dveh drsnikov je mogoče nastavljati vmesno pregrado za zaščito tovora oziroma prtljage, to pregrado je mogoče iz avtomobila tudi umakniti. Za lažje zavarovanje tovora so pripravljene tudi kljuke.

Zaščitni rolo je mogoče takrat, ko ga moramo zaradi večje količine prtljage odstraniti, pospraviti v plitvo dvojno dno prtljažnika. Tako nam ga ni treba fizično odstraniti iz vozila. Med funkcijami prtljažnika hvalimo tudi stransko mrežo za odlaganje manjših predmetov in zaščitno mrežo ob prehodu med zadnjimi sedeži in prtljažnim prostorom.

Kdor ne potrebuje zaščitnega roloja, ga lahko pospravi v plitvo dno prtljažnega prostora. | Foto: Kdor ne potrebuje zaščitnega roloja, ga lahko pospravi v plitvo dno prtljažnega prostora.

Na dosegu voznikovih rok je okrog 50 gumbov

Kia tudi pri karavanski optimi stavi na dobro opremljenost že serijskih modelov. To velja tako za varnostno-asistenčne sisteme kot tudi infozabavni sistem, ki pa je precej zapleten. Avtomobil bo omogočal tudi zrcaljenje aplikacij iz mobilnih telefonov z operacijskima sistema Android oziroma iOS. Zanimivo je, da Korejci funkcionalnih gumbov nočejo umikati v osrednji digitalni zaslon.

V optimi smo tako na dosegu voznikovih rok našteli okrog 50 gumbov oziroma stikal. Mnoge avtomobilske znamke so v zadnjem času ubrale povsem nasprotno usmeritev in številne gumbe digitalizirale.Opremljenost optime je sicer zelo zgledna, saj na primer ponuja tudi 360-stopinjsko kamero kot tudi indukcijsko polnjenje mobilnega telefona. Svoj priključek USB imajo tudi potniki na zadnji klopi.

Dva bencinska in en dizelski motor, karavan bo dva tisočaka dražji od primerljive limuzine Sredinska konzola, ki jo je mogoče s sedežem tudi položiti in tako omogočiti ozek prehod iz prtljažnega prostora. | Foto: Sredinska konzola, ki jo je mogoče s sedežem tudi položiti in tako omogočiti ozek prehod iz prtljažnega prostora.

V motorni ponudbi sta atmosferski (120 kilovatov) in prisilno polnjeni bencinski motor (180 kilovatov), glavnino prodaje pa bo predstavljal 1,7-litrski dizelski motor CRDi z močjo 104 kilovatov in 340 njutonmetri navora. Predstavniki Kie so potrdili, da v tej generaciji optima ne bo dobila močnejšega dizelskega motorja. Če je ta povsem zadovoljiv iz vidika osnovne dizelske izbire, si bo marsikateri kupec najbrž želel še zmogljivejšo različico z nekoliko več moči in predvsem navora.

Kia bo karavanske optime izdelovala v južnokorejskem Hwasungu, prodaja avtomobila pa se bo v Evropi začela proti koncu leta. Osnovna karavanska optima bo v Sloveniji stala dobrih 26 tisoč evrov, od primerljivo opremljene limuzinske izvedbe bo dražja za dva tisoč evrov.

 

Ne spreglejte