SiolNET. Avtomoto Promet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cestna zapora leta: zaprli bodo glavno cesto proti Idriji #video

10

termometer

Danes bodo za vsaj 14 dni popolnoma zaprli del ceste med Godovičem in Idrijo, eno glavnih regionalnih prometnih žil v državi. Urejali bodo brežino, s katere so skale že padle na dva avtomobila.

cesta Zala Godovič Idrija Avtomoto Zaprli bodo prometno žilo, rdeča luč tudi za rešilce

Nihče ni več želel čakati na tragedijo

Kot smo napovedali že pred meseci, je obnova tega dela ceste že več let visela v zraku. V zadnjem obdobju sta v dveh primerih skali padli na dva avtomobila in pristojni so se zdaj vendarle odločili za temeljito ureditev brežine nad cesto.

"Čiščenja brežin ni možno izvesti drugače, zato je za obe lokaciji predvidena popolna zapora ceste. Glede na velikost območja in količino materiala za čiščenje ter ob predpostavki, da ne bo nepredvidenega krušenja večjih skal, ki bi ob padcu poškodovale vozišče, se predvideva, da bo za izvedbo pripravljenih del potreben čas do 20. avgusta," sporočajo z Direkcije za infrastrukturo. Ob dobrem izteku del bi lahko od 6. avgusta naprej na tem odseku promet enosmerno odprli v nočnih urah.  

Prometne oznake, ki že opozarjajo pred zaporom dela Keltike. Prometne oznake, ki že opozarjajo pred zaporom dela Keltike. Foto: Gregor Pavšič

Skica zapore in obvoza za tovornjake glede na njihovo maso. Skica zapore in obvoza za tovornjake glede na njihovo maso. Foto: Direkcija za infrastrukturo Obvozi za tovorna vozila, domačini prek vzporedne občinske ceste

Cesta med Godovičem in Idrijo ne bo zaprta v celoti, temveč v srednjem delu od 5,2 do 8,9 kilometra. To je sicer prometno obremenjena cesta, ki je glavna prometna žila proti idrijski in cerkljanski regiji, prav tako pa tudi proti krajem, kot so Most na Soči, Tolmin, Kobarid in podobno.

Največji ovinek bodo morali narediti vozniki tovornih vozil, vozniki osebnih avtomobilov pa bodo morali uporabiti cesto Idrija-Gore-Medvedje Brdo-Godovič. Ta cesta bo torej postala glavna za pot do Idrije, ki jo bodo uporabljala tudi intervencijska vozila.

Del ceste med Godovičem in Idrijo. Del ceste med Godovičem in Idrijo. Foto: Gregor Pavšič

Del brežin so že opremili z mrežami za lovljenje kamenja. Del brežin so že opremili z mrežami za lovljenje kamenja. Foto: Gregor Pavšič

Kako hitro bo lahko polna zapora zamenjana s polovično?

"Ker gre za zelo pomembno cestno povezavo, od izvajalca del zahtevamo, da se pripravljalna dela izvajajo praktično ves svetli del dneva, da bo popolna zapora ceste kar se da hitro nadomeščena s polovično zaporo. Ostala dela mora namreč izvajalec izvesti tako, da je možen enosmerno izmeničen promet. V času, ko obstaja tveganje za promet ali ko je to potrebno zaradi manevrskega prostora, na primer za dvigovanje mrež in podajno lovilnih ograj, pa bo izvajalec izvedel krajše 15-minutne popolne zapore. Ta dela bodo predvidoma trajala 80 dni," še dodajajo na Direkciji.

Urnik zapor in obvozi

V času popolne zapore se promet za osebna vozila in tovorna vozila do 7,5 t preusmeri na državne ceste na relaciji Godovič-Kalce-Logatec-Žiri-Idrija, kjer bo promet potekal dvosmerno ter bo voden z začasno prometno signalizacijo.

Tovorna vozila nad 7,5 t se preusmeri na državne ceste na relaciji Kalce-Logatec-Unec-Postojna-Razdrto-Vipava-Nova Gorica-Kanal-Tolmin-Dolenja Trebuša-–Idrija (do 1. 8. 2018 in od 15. 8. do 20. 8. 2018). V terminu od 1. 8. do 14. 8. 2018 bo za tovorna vozila nad 7,5 t omogočen enak obvoz, le da bodo preusmerjena na AC-priključek Vrhnika.

Za intervencijska vozila na nujni vožnji bo omogočen obvoz prek občinskih cest.

Delna zapora od 6. 8. do 21. 12. 2018 na cestah:

G2-102, odsek 1034 Sp. Idrija-Godovič (od km 6,480-6,920 in od km 8,220-8,715)

Kratkotrajne popolne zapore v trajanju do 15 minut naenkrat od 21. 8. do 21.12. 2018 na cestah: G2-102, odsek 1034 Sp. Idrija-Godovič (od km 6,480-6,920 in od km 8,220-8,715)

Urnik: od 8:30 do 15:00 in od 17:00 do 19:00, v trajanju do 15 minut
Avtobusni prevozi

Avtobusi bodo v tem času koristili obvoz po cesti iz Idrije prek vasi Dole in Medvedjega Brda do Godoviča ter obratno. Prevoz bomo opravljali z manjšimi 20- ali 30-sedežnimi avtobusi.

Zaradi daljšega obvoza pričakujejo okrog 15-minutne zamude tako ob prihodu v Idrijo iz smeri Godoviča kakor tudi ob prihodih v Ljubljano iz smeri Idrije.

Bistvene spremembe:

Linije iz Bovca in Tolmina za Ljubljano bodo obratovale iz Cerkna prek Škofje Loke v Ljubljano ter obratno. Razporejeni bodo 50-sedežni avtobusi. Manjši avtobusi bodo vozili iz Cerkna prek Idrije in po obvozu v Ljubljano ter obratno. V Cerknem bo vzpostavljena obojestranska povezava.

Liniji ob 10:45 Idrija–Ljubljana in ob 12:15 Ljubljana–Idrija se v času zapore ukineta.

Linija Idrija–Ajdovščina–Nova Gorica bo obratovala samo iz Godoviča. Potniki bodo lahko zjutraj koristili avtobus ob 5:35 iz Idrije v Ljubljano. V Godoviču bodo prestopili na avtobus za Ajdovščino. Enako velja ob povratku ob 15:05 iz Godoviča v Idrijo.

Vsi odhodi iz Idrije ostanejo nespremenjeni v smeri Godoviča, razen za prevoz delavcev EBM Papst Podskrajnik, ko bodo odhodi za Podskrajnik 15 minut prej. Prav tako bodo odhodi za prevoz delavcev Rotomatike in Kolektorja iz smeri Zadlog za Idrijo 10 minut prej

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin