Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

16

Natisni članek

avtocesta avtocesta omejitev hitrosti tovorna vozila

Nedelja, 3. 3. 2019, 4.01

5 let, 1 mesec

"Ti vozniki so tempirane bombe" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

16

Na slovenskih cestah je vse več lahkih tovornih vozil, ki so lahko težka do tri tone in pol. Za njih pa veljajo enaka pravila kot za voznike osebnih vozil. Po mnenju Karine Ditz iz Sindikata voznikov Slovenije so ti vozniki tempirane bombe.

Po podatkih policije je bilo v preteklih letih več tujih vozil z nosilnostjo do treh ton in pol, v zadnjih letih pa se povečuje delež vozil, ki so registrirana v Sloveniji. Ni čudno, meni Peter Pišek z Obrtne zbornice, saj je na področju zakonodaje tukaj popolna siva cona.

"Nadzora nad urami vožnje in počitkom ni! Če za voznike težkih tovornjakov velja zakon o delovnem času mobilnih delavcev, ta voznikov, ki lahko tri tone in pol priganjajo tudi 130 kilometrov na uro, ne zadeva," je za Planet dejal Pišek, ki pri Obrtni zbornici deluje na sekciji za promet.

Veljajo enaka pravila kot za voznike osebnih avtomobilov

zastoj, avtocesta | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA Največja težava je regulacija, saj ni nobenih omejitev, kot jih na primer poznajo poklini vozniki.

Robert Sever, direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije dodaja, da je voznik "ki je nespočit, ki je opravil že 24 ur vožnje oziroma na tisoče kilometrov, nevaren voznik".

Za te voznike veljajo popolnoma enaka pravila kot za voznike avtomobila. Le da imajo prvi za sabo do tri tone in pol tovora.

"Ti vozniki so tempirane bombe," meni Karina Ditz iz sindikata voznikov Slovenije.

Avtomoto Divjati po avtocesti ali ne? To je lekcija mnogim voznikom. #video

Potrebna rešitev za vso Evropo

Zato je že bilo nekaj žal neuspešnih poskusov, da bi uvedli nadzor nad temi vozniki. Hkrati pa obvezen počitek vsake štiri ure in pol oziroma vsakih devet ur.

"Združenje za promet skupaj z OZS je že predlagalo, da tudi v naši državi začnemo postopek spremembe zakonodaje, ki bi tudi taka vozila opremila s tahografi," predlaga Sever.

"Če bi to naredili na ravni Slovenije, bi se borili z nelojalno konkurenco z državami, ki tega nimajo sprejetega, in bi delali gospodarsko škodo slovenskim prevoznikom, tega pa ne želimo," opozarja Pišek.

Rešitev torej ni samo v rokah Slovenije, ampak vse Evropske unije, so še poročali na Planetu.

Avtomoto Trije Slovenci podirajo tabuje: nič več premoženja za avto?
Ne spreglejte