SiolNET. Avtomoto Promet
5,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

"Ti vozniki so tempirane bombe" #video

5,76

termometer

Na slovenskih cestah je vse več lahkih tovornih vozil, ki so lahko težka do tri tone in pol. Za njih pa veljajo enaka pravila kot za voznike osebnih vozil. Po mnenju Karine Ditz iz Sindikata voznikov Slovenije so ti vozniki tempirane bombe.

Po podatkih policije je bilo v preteklih letih več tujih vozil z nosilnostjo do treh ton in pol, v zadnjih letih pa se povečuje delež vozil, ki so registrirana v Sloveniji. Ni čudno, meni Peter Pišek z Obrtne zbornice, saj je na področju zakonodaje tukaj popolna siva cona.

"Nadzora nad urami vožnje in počitkom ni! Če za voznike težkih tovornjakov velja zakon o delovnem času mobilnih delavcev, ta voznikov, ki lahko tri tone in pol priganjajo tudi 130 kilometrov na uro, ne zadeva," je za Planet dejal Pišek, ki pri Obrtni zbornici deluje na sekciji za promet.

Veljajo enaka pravila kot za voznike osebnih avtomobilov

zastoj, avtocesta Foto: Daniel Novakovič/STA Največja težava je regulacija, saj ni nobenih omejitev, kot jih na primer poznajo poklini vozniki.

Robert Sever, direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije dodaja, da je voznik "ki je nespočit, ki je opravil že 24 ur vožnje oziroma na tisoče kilometrov, nevaren voznik".

Za te voznike veljajo popolnoma enaka pravila kot za voznike avtomobila. Le da imajo prvi za sabo do tri tone in pol tovora.

"Ti vozniki so tempirane bombe," meni Karina Ditz iz sindikata voznikov Slovenije.

hitrost avtocesta Avtomoto Divjati po avtocesti ali ne? To je lekcija mnogim voznikom. #video

Potrebna rešitev za vso Evropo

Zato je že bilo nekaj žal neuspešnih poskusov, da bi uvedli nadzor nad temi vozniki. Hkrati pa obvezen počitek vsake štiri ure in pol oziroma vsakih devet ur.

"Združenje za promet skupaj z OZS je že predlagalo, da tudi v naši državi začnemo postopek spremembe zakonodaje, ki bi tudi taka vozila opremila s tahografi," predlaga Sever.

"Če bi to naredili na ravni Slovenije, bi se borili z nelojalno konkurenco z državami, ki tega nimajo sprejetega, in bi delali gospodarsko škodo slovenskim prevoznikom, tega pa ne želimo," opozarja Pišek.

Rešitev torej ni samo v rokah Slovenije, ampak vse Evropske unije, so še poročali na Planetu.

Nissan leaf Avtomoto Trije Slovenci podirajo tabuje: nič več premoženja za avto?

Komentarji

16

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kritik / 03.03.2019. ob 08:31 +10 0

  Kakšnih 130, toliko vozim jaz, pa me kombiji redno prehitevajo :)

  +10 0
 • Anaa / 03.03.2019. ob 08:50 +10 - 2

  Gospod Pišek in gospa Ditz, pa znata vidva - vaše službe - pripraviti kaj samostojno, ali samo čakate, da boste od kje prepisali ? Problem poznata že desetletje in več, kaj sta storila na tem področju? Nič !! Kako pa kaj vajina plača, odpravnina ob odhodu ... ipd.

  +10 - 2
 • simonkoper / 03.03.2019. ob 10:28 +4 0

  Ogromnokrat sem doživel na naših avtocestah kako vozniki tovornjakov prehitevajo z 1 km/h!! višjo hitrostjo od drugega in tako zaprejo pot vsem ostalim udeležencem. Ogromnokrat vozniki tovornjakov s prehitevanjem zaprejo vse tri vozne pasove in prehitevajo kakšen km. Ne zanima jih kakšna kolona se nabere za njimi.

  +4 0
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin