SiolNET. Avtomoto Novice
6,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zimske gume: izbrati večje ali manjše?

Lepe ali uporabne? V snegu je marsikomu žal.

6,83

termometer

zimska guma Dunlop |  | Foto: Goodyear
Foto: Goodyear

Bi pozimi na avto namestili manjše ali večje zimske gume? Kdor se bo več vozil po snegu ali plundri, bo imel z manjšimi gumami veliko več oprijema kot z večjimi.

zimske gume Avtomoto To so najboljše zimske gume 2018/2019

Pred tednom dni smo objavili letošnji test zimskih gum, ki ga neodvisno organizirajo in daleč na severu izpeljejo evropski avtomobilski klubi. Test, ki ga pri nas zastopa AMZS, je spet pokazal na veliko zahtevnost izdelave popolnih zimskih gum. Le redke so bile resnično dobre v vseh pogojih, večina pa je boljšo oceno izgubila zaradi slabših lastnosti na suhi ali mokri cesti.

Zimske gume zahtevajo številne kompromise

Med neposredne dejavnike, ki vplivajo na vozne lastnosti, spadata tudi velikost in širina gum. Tam vozniki pozimi spet iščejo kompromise. V Skandinaviji dileme ni, tam so pozimi edina logična izbira zelo dobre zimske gume za vožnjo po snegu, ki jim ponekod dovolijo tudi vgradnjo žebljičkov. Povsem drugače je v srednji in južni Evropi, kjer so vremenske razmere pozimi zelo spremenljive.

Ko zapade sneg, je jasno: manjša in ožja zimska guma se bo obnesla bolje od večje in širše. Toda vozniki se večinoma vozijo po suhi ali kvečjemu mokri cesti, zanemarljiv ni niti videz platišč z zimskimi gumami.

Ena guma v petih različnih dimenzijah – kako se obnesejo v snegu?

Na omenjenem testu gum so tokrat preverili tudi lastnosti enake gume istega proizvajalca v petih različnih dimenzijah. Namestili so jih na testnega volkswagen golfa in z njim opravili klasične preizkuse. Uporabili so Dunlopovo gumo winter sport 5, ki je bila na voljo v vseh petih dimenzijah, ob čemer proizvajalec zagotavlja, da za vse uporablja enako gumeno zmes.

zimske gume | Foto: AMZS Foto: AMZS

vir: AMZS

Manjše gume: boljše na mokri in zasneženi ceste so tudi tišje

Najmanjša 15-palčna guma se je v plundri in snegu izkazala bolje od večjih gum. Pokazal se je njen boljši vzdolžni in bočni oprijem. Na ovinkasti zasneženi cesti je imela 18-palčna guma kar za 39 odstotkov slabši oprijem kot 15-palčna guma.

Na drugi strani se je 18-palčna guma bolje izkazala na suhi cesti, manj se je tudi obrabila in imela malenkost boljše lastnosti na ledu kot manjša guma. Ta je bila torej boljša na mokri in zasneženi cesti, bila pa je tudi občutno tišja od 18-palčne.

V pravih zimskih razmerah so torej manjše gume pravilna izbira, tiste večje pa so primerne za voznike, ki se zasneženim cestam lahko izognejo. Pri AMZS še opozarjajo, da je treba pri izbiri večjih gum preveriti tudi možnost natikanja snežnih verig.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin