Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek škoda scala Škoda

Četrtek, 13. 5. 2021, 7.00

2 leti, 11 mesecev

Za mlade (in mlade po srcu)

Oglasno sporočilo

Mladina, pozor: tu je deset argumentov, s katerimi boste lažje prepričali starše, da vam priskočijo na pomoč pri nakupu avtomobila. Spoštovani starši, branje toplo priporočamo tudi vam.

Škoda Scala | Foto:

Čisto na začetku pa še tole: v današnjih okoliščinah mladi – pa naj bo to po končani srednji šoli, med študijem, ob prvi resni zaposlitvi, skratka ob "postavljanju na lastne noge" – brez pomoči staršev zelo težko pridejo do dobrin, kot je avto, ki pa je zaradi specifičnega slovenskega poselitvenega vzorca izjemno pomemben pri zagotavljanju mobilnosti, povezane z delom in študijem. Prisluhnite jim in jim, če le lahko, pomagajte. Zdaj pa k argumentom, ki imajo težo!

1. "Avto res potrebujem!"

Pozor: potrebujem. Ne hočem, potrebujem. Razlika je pomembna. Zakaj ga res potrebujete, ve vsak najbolje sam. Če je to zato, ker so povezave s krajem študija slabe ali ker ga potrebujete za prevoz v službo, vam bodo starši naklonjeni prej, kot če je vaš edini pravi razlog ta, da bi bili radi med prvimi v krogu prijateljev, ki si mu avtomobila ne bi bilo treba izposojati od mame.

Svoje potrebe staršem predstavite jasno in imejte vizijo: ker boste imeli svoj avto, se boste na primer lahko prijavili na razpis za dobro službo v oddaljenem kraju. Ob šoli oziroma študiju boste lahko tudi delali. Pridobili boste neodvisnost in samostojnost. Vaja namreč dela mojstra in vožnja voznika, čas pa je denar. In ne nazadnje bodo tudi starši svoj avto lahko (spet) imeli čisto zase.

Škoda Scala | Foto:

2. "Pri nakupu bom pomagal(a) po svojih najboljših močeh."

Redki so tisti, ki jim lahko starši dandanes kar mimogrede kupijo avto in prevzamejo nase še vse stroške, povezane z vzdrževanjem. To tudi ne bi bilo posebej vzgojno. V vsakem primeru je prav, da pri nakupu sodelujete z lastnimi sredstvi, kolikor jih pač imate. Morda lahko s svojimi prihodki odplačujete mesečni obrok in skrbite za gorivo, starši pa vam ob nakupu priskočijo na pomoč s plačilom pologa. Tako boste dokazali svojo zrelost in odgovornost, do avtomobila pa boste potem imeli tudi povsem drugačen odnos.

Škoda Scala | Foto:

Dinamična ŠKODA SCALA: klikni tukaj in jo spoznaj bolj podrobno!

3. "Nič ni pomembnejše od varnosti."

Za katere starše varnost njihovega otroka, pa naj bo ta star pet, 15 ali 25 let, ni na prvem mestu? Novi avtomobili so nesporno mnogo varnejši od rabljenih. Imajo sodobnejšo varnostno opremo, karoserija je čvrstejša, vgrajeni so boljši materiali, na primer posebna jekla. Poleg tega materiali v rabljenih avtih nimajo več enakih lastnosti kot v času, ko so bili novi. Hitreje počijo, guma postane trda, vprašanje je tudi, v kakšnem stanju so pnevmatike. Poglavje zase so asistenčni sistemi (poglejte, s čim vse se lahko pohvali na primer ŠKODA SCALA). Z leti se še posebej v tem pogledu zaostrujejo zahteve Euro NCAP, ta na podlagi preizkusnih trčenj podeljuje oceno varnosti posameznega modela. Model, ki je pet zvezdic dobil pred desetimi leti, in model, ki jih je dobil pred kratkim, pri varnosti torej nista primerljiva. Zato staršem drzno predlagajte nakup novega avtomobila. In ko bodo rekli: "Ja, a ti sploh veš, koliko stane nov avto," jim takoj odgovorite ...

4. "Ne, nov avto ni nujno dražji od rabljenega!"

Na prvi pogled so rabljeni avtomobili seveda cenejši od novih, toda ob nakupu je neznank toliko, da je prava cena, ki jo boste plačali za takšno vozilo, zaradi stroškov vzdrževanja lahko precej višja – če se seveda ne boste odločili za nakup pri podjetju, kot je Das WeltAuto, ki zagotavlja preverjen nakup.

Ste vedeli, da ima kupec v Sloveniji okoli 70 odstotkov možnosti, da kupi avto s prirejenimi (nazaj prevrtenimi) prevoženimi kilometri, s tem pa lahko goljufi za kar 25 odstotkov dvignejo ceno vozila!? Prav tako ni mogoče zagotovo vedeti, ali so bili res opravljeni vsi servisi, kje in s kakšnimi nadomestnimi deli. Vprašanje je tudi, v kakšnem stanju je v resnici motor. In seveda, kdo ve, kaj vse nam je še zamolčal prodajalec.

Pri novem avtomobilu neznank ni. Tu sta jamstvo in asistenca 24/7 – pa vonj po novem in brezskrbnost v vožnji. Starše je treba opozoriti tudi na to, da imajo novi avtomobili čistejše in gospodarnejše motorje kot avtomobili, ki so od njih le eno avtomobilsko generacijo starejši (kako je šele pri še starejših vozilih!), kar ni le prijaznejše do okolja, ampak se ob manjši porabi kaj hitro pozna tudi v denarnici.

Škoda Scala | Foto:

Zapelji jo en krog in preveri, ali je ŠKODA SCALA prava zate! Zmenek z njo rezerviraj na testiraj.skoda.si!

5. "S pravim financiranjem je lahko dosegljiv tudi na prvi pogled predrag avto."

Morda so starši navajeni za vse stvari plačevati z gotovino, v celoti. Mogoče pa od nekdaj vse kupujejo na obroke. Prav verjetno je, da dobro poznajo vse možnosti, ki so jim na voljo pri nakupu različnih dobrin, a prav je, da jih spoznate tudi vi in se s starši odraslo pogovorite tudi o finančnih zadevah.

Kupci imajo pri nakupu novega avtomobila običajno na voljo več možnosti financiranja, in to pri prodajalcu ali pri bankah. Izbira financiranja pri prodajalcu pogosto prinese še kak dodatni prihranek ali ugodnost. Znamka ŠKODA na primer ponuja financiranje 1 %, pri katerem kupec plačuje 1 % cene vozila na mesec, ali nakup s ŠKODA BONom, s katerim ceno vozila znižate za tisoč evrov. V tem primeru je tako na primer mladostna in očarljiva ŠKODA SCALA lahko vaša za 12.900 evrov. Nato pa lahko izbirate med posojilom, finančnim lizingom ali operativnim lizingom z variabilno pogodbeno obrestno mero. Odvisno od pologa se spreminja znesek mesečnega obroka, ki ga morate plačevati, če se odločite za financiranje (kako se spreminjajo posamezne vrednosti glede na izbrano dobo financiranja in višino pologa, si lahko s posebnim spletnim orodjem ogledate tukaj).

Preveri cene in financiranje modela ŠKODA SCALA!

6. "Varčeval(a) bom!"

Tudi če starši prevzamejo plačilo pologa in vi prevzamete plačilo mesečnega obroka in stroškov goriva, brez varčevanja ne bo šlo. Odreči se boste morali čemu, kar se vam je doslej zdelo samoumevno. Postavite si prioritete in se jih držite. Če ste se odločili za nakup avtomobila, boste kakšno svojo navado ali razvado morali žrtvovati ali vsaj omejiti.

Škoda Scala | Foto:

7. "Kazni bom plačeval(a) sam(a)."

Da ste odgovoren mlad človek, boste dokazali tudi s tem, da boste vozili po predpisih. Staršem pojasnite, da avtomobila res ne boste imeli za to, da bi z njim divjali po cesti, vsekakor pa jima zagotovite, da boste morebitne kazni poravnali sami. Pa ne le prometne predpise, vsak pravi voznik mora upoštevati tudi nepisani avtomobilski bonton, zaradi katerega so (lahko) slovenske ceste prijaznejše do vseh udeležencev v prometu.

8. "Avto bom negoval(a) in z njim lepo ravnal(a)."

Rabljen ali nov – avtomobil je dobrina, s katero so v vsakem primeru povezani stroški in odrekanje. Zato staršem izkažite ustrezno spoštovanje in hvaležnost za pomoč, svoj avtomobil pa čistite, negujte, vzdržujte in res dobro pazite nanj: tudi zato, da ga boste lahko nekoč bolje prodali. Drobtine vsepovsod, prazne pločevinke za sedeži, umazana stekla ... Vse to res ne spada v vaš prvi avto! In da, tudi v avtu je treba občasno pobrisati prah.

9. "Izberimo pravi model skupaj!"

Staršem predlagajte, da skupaj izberete najprimernejši avtomobil za vas. Za prvi avto zagotovo ne potrebujete karavana ali SUV, ne bo pa odveč, če je avto prostoren, udoben in všečnega mladostnega videza. Pri izbiri opreme pa razmislite tudi o tem, kakšne so vaše potrebe – boste pogosto na cesti, boste na pot jemali domačo žival ali športno opremo, ga boste potrebovali pri opravljanju svojega dela ... Dovolite si svetovati; starši imajo veliko izkušenj, ki vam lahko pridejo zelo prav. Zakaj bi se učili na lastnih napakah, če se lahko na tujih?

Škoda Scala | Foto:

10. In za konec še: "Posodim vam ga za kak krog."

Ne boste prva hči ali sin, ki bi ji oziroma mu starši vsake toliko "sunili" avto, zato jih prehitite in jim povejte, da bo vaš poskočni simpatični jekleni konjiček vsaj malo tudi njihov in si ga lahko kdaj izposodijo. Če bodo le lepo ravnali z njim, seveda ...

Škoda Scala | Foto:

Mladi in mladi po srcu, ne glede na vaš EMŠO, pozor: v živo je (še) lepša kot na slikah! Predvsem pa je v živo veliko bolj živahna! ŠKODA SCALA pač ni avto, ki bi ga občudovali na fotografijah in plakatih, ampak avto, ki se ga morate dotakniti in se z njim odpeljati en krog. Ali dva. A pozor: bližnje srečanje lahko pripelje do ljubezni na prvi dotik. Sploh ob ceni 12.900 evrov s ŠKODA bonom.

Naročnik oglasnega sporočila je Porsche Slovenija.

Ne spreglejte