Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Škoda škoda enyaq Porsche Slovenija PR članek

Torek, 22. 6. 2021, 7.00

2 leti, 9 mesecev

Vozite službeni avto?

Oglasno sporočilo
Škoda

Če ga vi ali vaši zaposleni uporabljate tudi v zasebne namene, potem berite dalje. Boniteta za električni službeni avto namreč znaša le petino zneska klasičnega z enako ceno, na voljo je tudi subvencija, vaše podjetje pa lahko uveljavlja olajšavo na dobiček. 

Za vse službene električne avtomobile v osebni rabi velja, da se uporabnikom šteje v mesečno osnovo za dohodnino le petina zneska za avtomobil primerljive vrednosti na fosilna goriva. Ob tem je ta ugodnost izjemna tudi ob primerjavi bonitete za uporabo klasičnega avtomobila na fosilna goriva pol manjše vrednosti od električnega.

Za električni avto se mesečna davčna osnova za dohodnino odmeri na osnovi 0,3 odstotka (oziroma 0,375 odstotka, če podjetje zaposlenemu plača energijo za vožnjo) vrednosti novega avtomobila (prvo leto), za klasični avto pa na osnovi 1,5 odstotka (1,875 odstotka s plačanim gorivom). Za avtomobil z motorjem na notranje zgorevanje je torej mesečna boniteta petkrat večja od bonitete za uporabo električnega avtomobila enake vrednosti.

Zakaj bi za starega plačevali več, kot bi vas stal novi?

Za štiri leta star avtomobil znaša mesečni znesek za davčno osnovo za dohodnino, brez plačanega goriva za vožnjo, več kot za še enkrat dražji povsem novi električni avtomobil, za katerega podjetje uporabniku zagotovi oskrbo z električno energijo! Za primer smo vzeli električni SUV znamke ŠKODA, model ENYAQ iV 60 (več o modelu TUKAJ).

Škoda | Foto:

Električni avtomobil ponuja novo dimenzijo vožnje: izkusite tudi vi prijetno tišino, izjemno odzivnost in razkošno udobje novega modela ŠKODA ENYAQ iV! TUKAJ se lahko prijavite na testno vožnjo v terminu, ki vam najbolj ustreza. Ne bo vam žal!

Kdor službeni ŠKODA ENYAQ iV 60 uporablja tudi za osebne namene, se mu bo prvo leto v davčno osnovo za dohodnino štel mesečni znesek 119,38 evra – kar je enako, kot če bi za osebne namene vozil službeni avtomobil z bencinskim ali dizelskim motorjem s ceno 7.959 evrov! Za osebni avtomobil z motorjem na notranje zgorevanje z enako ceno kot ŠKODA ENYAQ iV 60 pa bi znašal mesečni znesek bonitete na začetku uporabe kar 598,90 evra.

Škoda | Foto:

Mesečni znesek za boniteto ob osebni rabi službenega vozila ŠKODA ENYAQ iV 60 je 119,38 evra. Mesečni znesek za boniteto za osebno rabo avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje enake vrednosti je 598,90 evraRazlika v davčni osnovi za dohodnino v prvem letu uporabe je tako 5.754,24 evra

Škoda | Foto:

Ne gre spregledat, da lahko ob nakupu električnega avtomobila podjetje v naslednjih petih letih uveljavlja davčno olajšavo na dobiček v višini 40 odstotkov nabavne cene. V primeru modela ENYAQ iV je ta znesek za izhodiščni različici 60 in 80 15.917,20 oziroma 18.500,80 evra.

V tabelah spodaj so prikazani konkretni zneski bonitet na mesečni ravni za izhodiščno ceno obeh različic modela ENYAQ iV, ki sta v prodaji v Sloveniji. Za različico 60 znaša izhodiščna cena 39.793 evrov, za različico 80 pa 46.252 evrov (cene in iz njih izhajajoči zneski veljajo na dan 21. maj 2021, aktualne ponudbe lahko vedno preverite v aktualnem ceniku tukaj.

Višina mesečne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 60

Škoda | Foto:

Višina letne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 60

Škoda | Foto:

Višina mesečne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 80

Škoda | Foto:

Višina letne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 80

Škoda | Foto:

Več o modelu, financiranju, subvencijah, bonitetah, skupaj s konfiguratorjem in prijavami na testne vožnje najdete tukaj.

Naročnik oglasne vsebine je Porsche Slovenija.

Ne spreglejte