Torek,
16. 12. 2014,
12.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
gorivo

Natisni članek

Torek, 16. 12. 2014, 12.00

8 let, 3 mesece

Vlada ohranja trošarine, gorivo še naprej dražje kot pri večini sosed

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vlada bo kljub padcu cene nafte na globalnem trgu zadržala raven trošarin, ki so za okrog 11 odstotkov višje kot pred enim letom. V Sloveniji še naprej dražje gorivo kot v večini sosednih držav.

V davčno blagajno več prihodkov od dizla kot bencina

Trošarine na gorivo so danes okrog 11 odstotkov višje kot pred enim letom, s čimer je vlada kljub pocenitvi nafte na globalnem trgu zamejila pocenitev goriv. Čeprav pri nas točimo dražje gorivo kot v Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem, vlada politiko trošarin ocenjuje kot ustrezno.

Od sosednih držav imajo gorivo dražje le v Italiji. Ob tem pa je količinska prodaja v Sloveniji podobna kot lani, prav tako se v povprečju ohranjajo stabilni prihodki od trošarin - od dizla so večji kot lani, od bencina pa manjši, je ob začetku ponedeljkove seje DZ povedal finančni minister Dušan Mramor.

Cerar: Ohranjanje ravni trošarin je smiselno

Pada pa v zadnjih letih prodaja ekstra lahkega kurilnega olja, a ne zaradi visokih trošarin, pač pa zaradi spodbujanja prehoda na zemeljski plin ter obnovljive vire energije. V zadnjih letih prodaja tega energenta tudi na račun milejših zim in varčnejše rabe energentov, je povedal Mramor, ki priznava, da so prihodki od trošarin na energente pomemben in stabilen proračunski vir.

Trošarine na pogonska goriva so trenutno približno 11 odstotkov ali štiri cente višje kot pred letom dni, kar pri 50-litrski posodi za gorivo pomeni višji račun za dva evra. O znižanju trošarin vlada za zdaj ne razmišlja.

"Glede trošarin ohranjamo raven zato, ker je to smiselno," je premier Miro Cerar v ponedeljek v DZ odgovoril na vprašanje poslanca NSi Mateja Tonina, zakaj vlada kljub rekordno nizkim cenam nafte še vedno vztraja pri visokih trošarinah.