Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
10.53

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

9

Natisni članek

Nemčija dizel dušikov dioksid ogljikov dioksid Emisije München

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 10.53

1 leto, 6 mesecev

Več let pravdanj: München čez 4 mesece izganja dizle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

9

Munchen avtocesta | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Po letih pravdanja glede prekoračitve mejnih vrednosti izpušnih plinov so se mestni veljaki bavarske prestolnice odločili, da bodo občutno zaostrili prepoved vožnje starejšim dizelsko gnanim avtomobilom. Novico je sporočila Katrin Habenschaden, županja Münchna in Christine Kugler z mestnega oddelka za okolje. Gre za občuten odmik od dozdajšnje politike, saj je zvezna dežela Bavarska več let ignorirala državna pravila, ki so jih glede prekoračitev mejnih vrednosti dušikovega oksida sprejeli leta 2010. Za to početje so vsako leto plačali tudi velike kazni, a so se temu odločili narediti konec in kaj kmalu bi lahko iz mesta izgnali vse dizelsko gnane avtomobile, ki ne dosegajo emisijskega standarda Euro 5.

V mestu nameravajo postopoma ustanoviti območja, kjer bo prepovedana vožnja dizelsko gnanih avtov. Županja in njena najožja ekipa menijo, da je to edini način za hitro uskladitev z zakonsko zavezujočimi letnimi omejitvami izpusti dušikovega dioksida za celotno območje Münchna. S to potezo želijo preprečiti še višje globe, ki jih napoveduje Evropska unija. S 1. februarjem prihodnje leto bodo območje, kjer je vožnja dovoljena le vozilom z nizkimi izpusti emisij razširjeno in bo med drugim vključevalo tudi Mittlerer Ring - eno prometno najbolj obremenjenih delov mesta po katerem poteka glavna mestna vpadnica. Ob uveljavitvi novih pravil bo tam prepovedana vožnja vsem dizelsko gnanim avtov, ki ne dosegajo emisijske norme Euro 5. Prebivalci mesta in dostavne službe, ki ne bodo dosegali zahtev pa bodo morali za vožnjo tam pridobiti posebno dovoljenje.

Če ravni emisij ne bodo padle, bodo prepovedali še novejše dizle

Županja, ki prihaja s politične stranke Zeleni je obenem napovedala še strožje ukrepe, če se emisijski izpusti ne bodo zmanjšali v zadostni meri. Takrat bo s 1. oktobrom prepovedana vožnja v tem območju tudi za dizelsko gnane avtomobile, ki dosegajo emisijski standard Euro 5. Če tudi to ne bo ublažilo izpustov emisij in ne bodo dosegli mejnih zakonsko določenih vrednosti, bodo s 1. aprilom 2024 v nizkoogljičnem območju prepovedali vožnji tudi prebivalcem in dostavnim vozilom, če ne njihovi avtomobili ne bodo dosegali standarda Euro 6. S tem bodo prepovedali vožnjo še dodatnim 140 tisoč prebivalcem mesta, ki dnevno uporabljajo to cesto.

Nov načrt je del dogovora mesta Münchna z organizacijama Verkehrsclub Deutschland eV (VCD) in Deutsche Umwelthilfe eV (DUH). Vpletene strani so se o novem načrtu pogajale vse od februarja in ga potrdile 5. oktobra. S tem se bodo končali vsi pravni spori in mesto se je vsaj za zdaj rešilo plačilo visoke dodatne kazni.

"München je problematični otrok Nemčije, ko gre za nadzor onesnaženosti zraka. Nikjer drugje v državi ravni emisij niso tako visoke kot tukaj. Odgovorna bavarska deželna vlada se je leta izogibala sprejetju učinkovitih ukrepov za izpolnjevanje mejnih vrednosti in predala odgovornost o tej odločitvi mestu v trenutku, ko prepovedi vožnje ni bilo več mogoče preprečiti. Prepovedi vožnje se mi zdijo nerazumne, še posebej glede na trenutne finančne obremenitve občanov. Hkrati se ne smemo sprijazniti z dejstvom, da na tisoče prebivalcev Münchna vsak dan vdihava škodljive izpušne pline. Zdaj sklenjena izvensodna poravnava omogoča velikodušne izjeme od prepovedi vožnje, na primer za obrtnike s parkirnim dovoljenjem. To je bilo zame zelo pomembno. Druge izjeme, npr. za primere socialne stiske bomo preverili v naslednjih nekaj tednih," je na tiskovni konferenci povedala Habenschadnova.

Ne spreglejte