Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
10.04

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Toyota Nordschleife

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 10.04

6 let, 1 mesec

Toyota gradi svoj Nordschelife

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Toyota bo na Japonskem z velikanskim vložkom zgradila nov razvojni in raziskovalni center. Del centra bo tudi 5,3 kilometra dolga dirkalna steza, kjer bodo nekatere zavoje skopirali pri slovitem Nordschleifeju.

Toyota tako kot drugi proizvajalci na slovitem dirkališču Norschleife testira svoje modele in postavlja rekorde. | Foto: Toyota Toyota tako kot drugi proizvajalci na slovitem dirkališču Norschleife testira svoje modele in postavlja rekorde. Foto: Toyota

Megalomansko središče, kjer bodo razvijali vse prihodnje toyote

Kot so zapisali pri Nikkei Asian Review, bo japonski proizvajalec zgradil tehnološko izpopolnjeno razvojno središče v mestu Aichi, ki je del osrednjega dela otoka Honšu. Del raziskovalnega središča bo kar 11 različnih testnih stez. Ena izmed njih bo kopija slovitega Nurburgringa, kjer Toyota redno preizkuša svoje avtomobile.

Ne bo šlo za popolno kopijo dirkališča, ki je dolgo 20,7 kilometra, ampak bo na 5,3 kilometra dolgem odseku skopiranih le nekaj zavojev in sprememb višine. Na odseku bodo preizkušali vozne lastnosti in zaviranje ter s podrobnimi testi svoje modele pripravili za vse svetovne trge.

Na 5,3 kilometra dolgem odseku v razvojnem središču bodo pri Toyoti kopirali le določen del slovitega dirkališča. Na njem bodo preizkušali vozne lastnosti in izboljševali zavorne sisteme. | Foto: Nurburgring Na 5,3 kilometra dolgem odseku v razvojnem središču bodo pri Toyoti kopirali le določen del slovitega dirkališča. Na njem bodo preizkušali vozne lastnosti in izboljševali zavorne sisteme. Foto: Nurburgring

Veliko dirkališč je v bližini, a Nordschleife je Nordschleife

Japonci imajo kar nekaj svetovno znanih dirkališč, a le ena cesta je podobna Nürburgringu. Gre za gorsko dvopasovno cesto Hakone Shindo, dolgo 13,8 kilometra, ki se vije v gorah Kanagawa pri Tokiu.

Toyota je tesno povezana s kultnim nemškim dirkališčem. Tam preizkušajo vse modele z oznako GRMN, legendarni LFA pa je celo dobil športni paket Nürburgring.

Gradnja celotnega kompleksa bo stala skoraj tri milijarde dolarjev, toda inženirji in drugi člani razvojne ekipe bodo prihranili veliko časa, saj jim ne bo treba obiskovati številnih dirkališč po svetu.

Ne spreglejte