Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
7.51

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

Mercedes-Benz renault Volkswagen Prodaja avtomobilov

Četrtek, 12. 7. 2018, 7.51

5 let, 9 mesecev

Pregled prodaje avtomobilov po razredih v Evropi

To so avtomobilski kralji Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Evropski kupci se še vedno največkrat odločijo za nakup volkswagen golfa, a je viden hiter vzpon prodaje športnih terencev. Volvo XC60 je mesto najbolje prodajanega prestižnega SUV prepustil mercedes-benz GLC, v Sloveniji pa še naprej kraljuje renault clio.

Obrisi avtomobilskih razredov so vse bolj zabrisani

S prihodom novih modelov, ki ne sledijo več zapovedim tradicionalnih avtomobilskih razredov, temveč igrajo predvsem na čustva, so meje med razredi vse bolj zabrisane. Ker praktično vsi avtomobili, z nekaj izjemami, dimenzijsko rastejo, se prav tako segmenti med seboj vse bolj prekrivajo. Sodeč po analitični hiši Jato Dynamics, je v Evropi trenutno osemnajst različnih avtomobilskih razredov.

Avtomoto Prvi prikaz ene največjih novosti v avtomobilih #video
Tovornjakarji avtocesta
Avtomoto So to res postali novodobni cestni sužnji?
Carbage Run
Avtomoto Ste jih opazili? Smešni avti za največ 500 evrov. #foto
Majhni mestni: fiat 500 (število prodanih - 90.809)

Pri kupcih majhnih mestnih avtomobilov je retro pridih očitno zelo močan nakupni adut. Kljub svoji starosti ostaja fiat 500 najbolje prodajani evropski mestni avtomobil. Sledita mu fiat panda in volkswagen up!.

Srednjeveliki mestni: renault clio (število prodanih - 145.963)

''Slovenski'' renault clio ni le najbolje prodajani avtomobil pri nas, temveč je najbolje prodajani avtomobil tudi v Franciji in Portugalski. Hkrati gre za najbolje prodajani avtomobil v razredu, ki je prehitel ford fiesto in volkswagen polo.

Kombilimuzine: volkswagen golf (število prodanih - 213.610)

Prodajno še vedno eden najmočnejših razredov v Evropi, ki mu že vrsto let brezpogojno kraljuje volkswagen golf. Ni čudno, da velikokrat razred kombilimuzin poimenujejo ''golfov razred''. Nemški prodajni as je najbolje prodajani avtomobil v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Latviji in Luksemburgu, drugi najbolje prodajani na Norveškem, Sloveniji, Švici in Veliki Britaniji ter tretji najbolje prodajani model na Danskem, v Irski in Švedski. Drugo mesto v segmentu pripada škodi octavii in tretje fordu focusu.

Prodaja avtomobilov Evropa | Foto:

Srednjevelike limuzine: volkswagen passat (število prodanih - 74.791)

Še en tradicionalni razred, kjer kraljuje Volkswagen. Najbolje prodajani model je passat, ki je hkrati najbolje prodajani avtomobil v celotnem segmentu D. Na drugem mestu je mercedes-benz razred C in tretjem audi A4. Mercedesu je le malo zmanjkalo, da bi bil najbolje prodajani proizvajalec v treh limuzinskih razredih v Evropi.

Poslovne limuzine: mercedes-benz razred E (število prodanih - 54.897)

V svetu poslovnih limuzin je najbolje prodajani mercedesov razred E. BMW je s serijo 5 na drugem in audi A6 na tretjem mestu.

Prestižne limuzine: mercedes-benz razred S (število prodanih - 6.731)

Razred, kjer večjih presenečenj ni bilo pričakovati, saj je tukaj že vrsto let kralj mercedes-benz razred S. Za največje presenečenje je poskrbela porsche panamera, ki je prehitela BMW serijo 7 in se zavihtela na drugo mesto.

Kot pravijo pri Jato Dynamics, so razmerja moči v prestižnih razredih pričakovana, a hitro raste delež prestižnih limuzin v primerjavi z drugimi limuzinami.

Prodaja avtomobilov Evropa | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Majhni SUV: renault captur (število prodanih - 94.598)

Mali športni terenci so na udaru in bodo kmalu postali najbolje prodajani razred v Evropi. Hkrati gre za najhitreje rastoči segment, kjer ima trenutno največjega aduta Renault z najbolje prodajanim modelom captur. Čeprav je na trgu že pet let, je še vedno bolje prodajani kot peugeot 2008 in dacia duster.

Srednjeveliki SUV: nissan qashqai (število prodanih - 112.443)

Zdaj že skoraj tradicionalni razred v Evropi je hkrati še vedno zelo priljubljen pri kupcih. Ti se največkrat odločijo za nissan qashqai, ki ga izdelujejo v Veliki Britaniji. Kljub temu je tam šele tretji najbolje prodajani avtomobil, a je to skupaj skoraj četrtina vseh prodanih qashqaiev v Evropi. Na drugem mestu je volkswagen tiguan in na tretjem peugeot 3008.

Veliki SUV: peugeot 5008 (število prodanih - 35.998)

Peugeot 5008 je kljub nedavnemu prihodu na trg že prevzel vodilno mesto v razredu. Tesno za petamu mu je še drugi novinec, škoda kodiaq. Na tretjem mestu je nissan X-trail.

Segment SUV je še vedno glavni krivec za rast prodaje avtomobilov. Peugeot je stavil na mainstream filozofijo in uspel. V vseh treh segmentih je zelo uspešen, prav tako Nissan, ki se je odlično ubranil in pripravil na vse večje število tekmecev. Je pa X-trail pri sedemsedežnikih izgubil vodilno pozicijo.

Prodaja avtomobilov Evropa | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Majhni premijski SUV: BMW X1 (število prodanih - 49.994)

Še en izredno hitro rastoči razred, ki bo pridobil še več s prihodom novega lexusa UX, mercedes-benzovega GLB, druge generacije range roverja evoque, nedavno predstavljenih BMW X2, jaguarja E-Pace in volva XC40. A na vrhu je še vedno BMW X1. V primerjavi s preostalimi je že pravi starček, a je še vedno premagal mercedes-benz GLA in audi Q3, ki že čakata na zamenjavo.

Srednjeveliki premijski SUV: mercedes-benz GLC (število prodanih - 53.840)

V veliko pomoč pri naskoku na vrh razreda pri modelu GLC sta dve karoserijski obliki. Na drugem mestu je dolgo časa vodilni volvo XC60 in audi Q5. Tudi tukaj smo v zadnjih mesecih videli veliko porast prodaje, ki jo bodo povečali še nekateri prihajajoči modeli.

Veliki premijski SUV: BMW X5 (število prodanih - 14.235)

Najbolj prestižen konec razreda SUV obvladuje BMW X5, ki je ubranil napad volva XC90 in velike uspešnice, range rover sport. Gre za miren segment, kjer najbolje prodajni X5 dosega po številu prodanih avtomobilov le četrtino prodanih GLC.

Prodaja avtomobilov Evropa | Foto:

Majhni enoprostorec: fiat 500L (število prodanih - 28.572)

Družinsko uporabni fiat 500L je za oznako najbolje prodajanega majhnega enoprostorca premagal hondo jazz in dacio lodgy. Gre za segment, kjer se število prodanih avtomobilov hitro zmanjšuje, saj se vse več ljudi odloča za nakup vizualno privlačnejših SUV.

Srednjeveliki enoprostorci: volkswagen touran (število prodanih - 45.701)

Še ena zmaga za Volkswagen, ki si je s touranom pokoril razred srednjevelikih enoprostorcev. Za petami mu vozita renault scenic in citroën C4 spacetourer.

Veliki enoprostorec: mercedes-benz razred V (število prodanih - 12.356)

Še pred časom se je Mercedes-Benzov razred V za prvo mesto bojeval s seatom alhambro. Vse do nekje 9.500 prodanih enot sta bila poravnana, zdaj pa je nemški tekmec potegnil naprej. A gledano v prihodnost, bi znala alhambra prevzeti prvo mesto, saj je razred V v primerjavi z letom 2017 našel pet odstotkov manj kupcev, alhambra pa le dva odstotka manj. Na tretjem mestu je ford S-Max. Kljub celotnemu padcu segmenta je renault scenic edini model, kjer se je prodaja dvignila za več kot deset odstotkov.

Prodaja avtomobilov Evropa | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Majhni športni: mazda MX-5 (število prodanih - 6.914)

Brez presenečenj, saj je mazda MX-5 ubranila svoj vodilni položaj. V segmentu, ki se je v zadnjih letih močno zmanjšal in ima vse manj predstavnikov, je na drugem mestu bratski fiat 124 spider in na tretjem skoraj nišni lotus elise.

Srednjeveliki športni: audi TT (število prodanih - 6.745)

Audi TT je še naprej vodilni in na prvo mesto ne dovoli Porschejevi liniji 718. Na tretjem mestu je ford mustang.

Veliki športni: porsche 911 (število prodanih - 10.223)

Vse tri športne razrede obvladujejo ikonični avtomobili. Ob bok MX-5, TT se je postavil še porsche 911. Kljub najvišji ceni je med vsemi najbolje prodajani legendarni 911 in gre za daleč najbolje prodajani športni avtomobil v Evropi. Na drugem mestu je mercedes-benz GT in na tretjem ferrari 488.

Prodaja avtomobilov Evropa | Foto:

Ne spreglejte