Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
5. 6. 2013,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škoda Športni Avtomoto

Sreda, 5. 6. 2013, 15.39

8 let

Škoda octavia RS bo še hitrejša!

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Škoda je predstavila novo generacijo octavije RS. Zadržan družinski športnik bo kot kombilimuzina ali karavan na voljo s turbobencinskim ali turbodizelkim motorjem.

Ostaja zadržana

Tako kot prej tudi nova octavia RS ostaja tipični primer športno navdahnjenega vozila z relativno zadržanim videzom. Rek, da tiha voda bregove dere, smo uporabili že pri testu predhodnice.

Od običajnih različic jo bodo ločevali dve veliki izpušni cevi, diskreten usmerjavalnik zraka, večje odprtine za zajem zraka na sprednjem delu in centimeter znižana karoserija.

Še vedno kompromis med športnostjo in udobjem

Ker je od predhodnice daljša, širša in ima daljše medosje, lahko pričakujemo večjo mero uglajenosti, Škoda pa je v prid pristnejši vozniški izkušnji izboljašala odzivnost progresivnega krmiljenja. Sodeč po tradiciji, bo nudila enega boljših kompromisov med športnostjo in udobjem, zaradi česar njena družinska plat verjetno ne bo trpela.

Serijsko športno podvozje v tehničnem smislu v primerjavi s prejšnjim ne prinaša večjih novosti, morebitne "pobegle" kilovate pa bo z oponašanjem delne zapore diferenciala nadzirala pametna elektronika, podaljšana roka stabilizacijskega sistema ESC.

Motorja sta dva

Kupci bodo lahko izbirali med dvema različnima motorjema – dvolitrskim turbobencinskim z 220 in turbodizelskim s 184 "konji", ki jih octavia prevzema od golfa GTI in GTD. Oba bosta opremljena s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, v obeh primerih pa bo na voljo tudi izbira dvosklopčnega menjalnika DSG.

Kot velja pri večini novih generacij tovrstnih vozil, nova octavia RS ponosno prevzema naslov najhitrejše serijske škode do zdaj. Podprta s prisilno polnjenim bencinskim motorjem, 161 kilovati in ročnim menjalnikom lahko do sto pospeši v 6,8 sekunde, končna hitrost pa znaša 247 kilometrov na uro.

Dizelska bo sedemnajst kilometrov počasnejša, do sto pa bo potrebovala 8,1 sekunde.

Različne izboljšave in serijski sistem samodejnega ugašanja obljubljajo slabih dvajset odstotkov nižjo porabo.

Ne spreglejte