Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

bencin dizel Evropa

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 11.55

6 let, 6 mesecev

Prvič po letu 2009 v Evropi prodali več bencinarjev kot dizlov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
izpuh dim dizel bencin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvič po letu 2009 se je zgodilo, da so v Evropi prodali več bencinskih kot dizelskih avtomobilov. Je to prva resnejša grožnja dizelskim agregatom? 

Vse se je začelo z afero dieselgate

Dizelski agregat je pod udarom vse od škandala, ki ga je zakuhala skupina Volkswagen. Po številnih preiskavah pristojnih inštitucij v državah sveta so ugotovili veliko kršitev, priljubljenost dizelskega agregata pa je posledično v padcu. Vse več ljudi se v Evropi raje odloči za nakup bencinsko gnanega avtomobila ali avtomobila z alternativnim pogonom. Sodeč po raziskavi zveze ACEA, se je v prvem polletju prodaja bencinsko gnanih avtomobilov v letošnjem letu dvignila s 45,8 odstotka na 48,5 odstotka.

V primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu so kupci kupili za 328.615 več bencinskih vozil. Kar se tiče dizelsko gnanih avtomobilov, v primerjavi z lanskim letom je prodaja padla s 50,2 odstotka na 46,3 odstotka oziroma za 152.323 enot. Porast prodaje so zabeležili tudi pri hibridih, električnih vozilih in vozilih, ki kot vrsto goriva uporabljajo zemeljski plin. Skupaj se je prodaja teh vozil dvignila za 35 odstotkov in prevzema 5,2-odstotni tržni delež.

Gonja za dizelskemi agregati se je začela po izbruhu afere dieselgate, ki jo je zakuhala skupina Volkswagen. | Foto: Volkswagen Gonja za dizelskemi agregati se je začela po izbruhu afere dieselgate, ki jo je zakuhala skupina Volkswagen. Foto: Volkswagen

Prvič po letu 2009

Kot so zapisali pri ACEA, se je takšen preobrat zgodil prvič po letu 2009, več kot osem let so po prodajnih številkah namreč kraljevala dizelska vozila. Toda glede na načrte večjih mest, da iz svojih središč izženejo dizelska vozila, se bo trend nadaljeval še naprej. Kljub upadu prodaje se proizvajalci vozil trudijo izdelati čistejše dizelske agregate in dizelski motor ohraniti pri življenju. Več bo znanega na sredini prihodnjega desetletja, saj so številna mesta podpisala peticijo, s katero želijo do leta 2025 prepovedati prodajo dizelskih vozil.

Hkrati pri zvezi opozarjajo, da povečana prodaja bencinskih agregatov otežuje proizvajalcem doseganje kvot izpustov CO2. "Politiki se morajo zavedati, da hiter prehod z dizelskih na bencinske agregate pomeni povečanje emisij CO2," je dejal Erik Jonnaert, glavni sekretar pri ECEA. Hkrati je pozval države, naj promovirajo nakup ekološko usmerjenih vozil. V prvi polovici leta je sicer prodaja hibridnih vozil narasla za 58 odstotkov in električnih za 37 odstotkov, a prirastek je v primerjavi s prodajo običajnih vozil minimalen.

Ne spreglejte