Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
13. 10. 2018,
7.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

Tesla Porsche

Sobota, 13. 10. 2018, 7.00

5 let, 6 mesecev

Porsche proti Tesli: Kdo proda več avtov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Tesla | Tesla je v prvih devetih mesecih leta prodala 154 tisoč avtomobilov, še posebej uspešni pa so bili po zaslugi modela 3 v tretjem četrtletju. | Foto Reuters

Tesla je v prvih devetih mesecih leta prodala 154 tisoč avtomobilov, še posebej uspešni pa so bili po zaslugi modela 3 v tretjem četrtletju.

Foto: Reuters

Tesla je v tretjem četrtletju prodala več avtomobilov kot Porsche, Nemci pa na letni ravni za zdaj še bežijo trem električnim modelom družbe Elona Muska. Prvi električni porsche na ceste prihodnje leto.

Tesla model 3
Avtomoto Bili smo v ZDA in sedeli v tesli 3 #foto

Tesla je po začetnih proizvodnih težavah v zadnje pol leta odlično izkoristila pravi prodajni bum električnega modela 3. Ker so zanj lani dobili več kot 400 tisoč rezervacij, se prodaja zdaj dogaja hitro in zato Američani zanj tudi prave zaloge sploh nimajo. Tesla je presegla mejnik sto tisoč izdelanih modelov 3. V tretjem četrtletju je Tesla skupno prodala 83 tisoč svojih avtomobilov (od tega več kot 55 tisoč modelov 3), Porsche pa v enakem obdobju 66 tisoč svojih vozil.

Porsche pripravlja novega macana, ta pa ostaja njihov najbolje prodajani posamezni model. | Foto: Porsche Porsche pripravlja novega macana, ta pa ostaja njihov najbolje prodajani posamezni model. Foto: Porsche Bo Tesla prihodnje leto prehitela Porsche?

Do konca septembra so pri Porscheju prodali 196.600 avtomobilov, Tesla pa skupno 154.200. Na letni ravni so torej Nemci še uspešnejši od Američanov, toda ob ohranjanju trenda prodaje modela 3 bo Tesla že prihodnje leto lahko prehitela Porsche.

Oba avtomobilska proizvajalca slavita za zdaj rekordno leto. Porsche je do konca septembra svojo prodajo iz enakega obdobja lani povečal za šest odstotkov. V Evropi so od tega prodali 66 tisoč porschejev, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Najuspešnejši posamični model je še vedno macan (66 tisoč vozil), največji porast pri prodaji pa je imela panamera (+60%).

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
Avtomoto Uradno: Porsche se je odpovedal dizlom

Tudi kupci Porscheja želijo elektrifikacijo

Medtem ko se inženirjem pri Tesli ni treba ukvarjati s prehodom na meritveni standard WLTP, morajo pri Porscheju ta prehod še dokončati. Nemci od februarja v ponudbi nimajo več dizelskih motorjev, zato jih po odločitvi uprave ne bodo nudili niti v prihodnje. Vse več kupcev želi elektrificiran pogon, zato že več kot 60 odstotkov kupcev panamero izbere v priključno hibridni različici. Prihodnje leto bodo pri Porscheju predstavili tudi povsem električnega taycana.

Ne spreglejte