Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
27. 10. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

reli Idrija

Sobota, 27. 10. 2018, 6.00

5 let, 5 mesecev

Ovinki in ceste v Idriji: Avtomobilski šov in kronanje prvakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
reli Idrija | Roku Turku in Blanki Kacin (peugeot 208 R5) se nasmiha drugi naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi. | Foto Uroš Modlic

Roku Turku in Blanki Kacin (peugeot 208 R5) se nasmiha drugi naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi.

Foto: Uroš Modlic

Idrija s svojimi cestami ponuja nešteto ovinkov, ta konec tedna pa tudi zadnji avtomobilski reli leta v Sloveniji. Državno prvenstvo postaja vse bolj privlačno, vse več je odličnih dirkalnikov in tudi (manjša) podpora avtomobilskih uvoznikov daje prvenstvu potrebno težo.

Kaučič Korošak
Avtomoto V odličnem hyundaiu bo tokrat sedel Slovenec

V začetku tedna so se v Idriji zbrali nekdanji avtomobilski dirkači iz tega starega rudarskega mesta, ki so bili aktivni tekmovalci pred letom 1991. Kot prvi Idrijčan je za volan dirkaškega fička sedel Marjan Logar, nato pa je bilo takih (voznikov in sovoznikov) še kar 20. Mesto, ki ga obkrožajo številne ozke in zavite ceste, je pozneje slavilo številne državne prvake v reliju. Darko Peljhan je bil skupni prvak šestkrat, Aleks Humar štirikrat, Rok Turk pa enkrat. Letos se Idrijčanom bliža še dvanajsti naslov, domačina Turk in Humar sta sredi Idrije skoraj soseda in oba sta še vedno v igri za dva naslova državnega prvaka.

Danes v Idriji zaključni reli državnega prvenstva

Ta konec tedna bodo v Idriji organizirali svoj dvanajsti reli in zaključno dejanje državnega prvenstva. Danes bosta na sporedu dve kratki hitrostni preizkušnji (15.15 in 17.05), jutri pa nato še pet hitrostnih preizkušenj. Od tega bosta dve različni, in sicer HP Dole (9.43, 12.19 in 14.55) ter HP Zadlog (10.21, 12.57). Na seznamu prijavljenih je 72 posadk.

Večina idrijskih tekmovalcev v reliju, ki so bili aktivni pred letom 1991. Skrajno levo Marjan Rupnik, nekdaj kot sovoznik državni prvak z Dragom Zonto V sredini sovoznica Mirica Trček, nekdaj tudi desna roka odlične Romane Zrnec. | Foto: WRC Croatia Večina idrijskih tekmovalcev v reliju, ki so bili aktivni pred letom 1991. Skrajno levo Marjan Rupnik, nekdaj kot sovoznik državni prvak z Dragom Zonto V sredini sovoznica Mirica Trček, nekdaj tudi desna roka odlične Romane Zrnec. Foto: WRC Croatia

Usodna Strast 2
Avtomoto Strast avtošporta in Slovenci, ki jih je ta priklenila nase #foto #video

Slovenski reli postaja pomembnejši tudi zaradi uvoznikov avtomobilskih znamk

Čeprav smo se pred dobrim tednom ob premieri knjige Usodna strast 2 in zboru nekdanjih dirkaških prvakov Slovenije spominjali zlatih časov slovenskega avtomobilskega športa, ta tudi danes še vedno živi na precej zavidljivi ravni.

Z določeno finančno pomočjo so v slovenski reli vstopili zastopniki avtomobilskih znamk, kot so Peugeot, Hyundai, Toyota in Opel, kar državnemu prvenstvu daje potrebno mero kredibilnosti. Če se taki projekti združijo s preostalimi zasebnimi navdušenci in poslovneži, na primer Tomažem Kavčičem in ekipo OPV Cars (lastniki najboljšega slovenskega reliavtomobila, peugeota 208 R5), so lahko dirke tudi v majhni Sloveniji zelo privlačne.

V 'generalcu' za naslov Turk in De Cecco, med dvokolesnimi dirkalniki Novak in Humar

Danes in jutri se bodo v Idriji borili za dva naslova državnih prvakov. V skupni razvrstitvi lepo prednost brani domačin Rok Turk (peugeot 208 R5) s sovoznico Blanko Kacin. Njun izzivalec je Claudio De Cecco (hyundai i20 R5), ki je prijavljen v slovensko državno prvenstvo in tudi vozi za novogoriški klub AMD Gorica. Turk ima 17,5 točke prednosti. De Cecco za naslov prvaka potrebuje zmago ali drugo mesto ter Turkov odstop oziroma ne več kot sedmo mesto.

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki divizije II je na zadnji reli v najboljšem položaju prišel Tim Novak (opel adam R2). Mladi dirkač je bil v prvem delu najresnejši zasledovalec Aleksa Humarja (peugeot 208 R2), a ta je imel na zadnjih dveh relijih nepričakovane težave (tehnične okvare, prebita guma) in si je za Novakom privozil 12,5 točke zaostanka. Če Humar na domačem reliju pričakovano zmaga, mora biti Novak za naslov državnega prvaka vsaj tretji.

Tim Novak in Uroš Ocvirk (opel adam R2) bosta branila prednost v diviziji II, kjer bo na idrijskem reliju nesporni favorit domačin Aleks Humar (peugeot 208 R2). | Foto: WRC Croatia Tim Novak in Uroš Ocvirk (opel adam R2) bosta branila prednost v diviziji II, kjer bo na idrijskem reliju nesporni favorit domačin Aleks Humar (peugeot 208 R2). Foto: WRC Croatia

Povratek nekdanjih državnih prvakov, ki prvič tvorita eno posadko. Tomaž Kaučič in Matjaž Korošak (hyundai i20 R5). | Foto: WRC Croatia Povratek nekdanjih državnih prvakov, ki prvič tvorita eno posadko. Tomaž Kaučič in Matjaž Korošak (hyundai i20 R5). Foto: WRC Croatia

Popestritvi: Nemec Gassner s toyoto GT 86 in povratnik Kaučič s hyundaiem i20 R5

V tem razredu bi lahko v boj med Humarja in Novaka zagotovo posegli Denis Mrevlje, Jernej Fakin in Simon Rončel (vsi peugeot 208 R2). Zanimiva popestritev relija bosta dve toyoti GT 86 R3 z zadnjim pogonom, ki ju bosta vozila Hermann Gassner jr. in Grega Premrl.

V skupni razvrstitvi bo manjkal domačin Darko Peljhan, zato pa se v konkurenco z odličnim hyundaiem i20 R5 vračata Tomaž Kaučič in sovoznik Matjaž Korošak. V boju za zmagovalne stopničke bosta zagotovo tudi Madžar Janos Puskadi (škoda fabia R5) in Italijan Andrea Nucita (abarth 124).

V diviziji I je državni prvak že postal Martin Štucin (škoda felicia), v diviziji III pa Aleš Zrinski (BMW M3).

Makadam v svetu pravilo, v Sloveniji že 24 let prepovedan

Največja omejitev relija v Sloveniji izvira iz prepovedi organizacije tekmovanj na makadamski podlagi. To močno omejuje tudi konkurenčnost slovenskih voznikov na višji, mednarodni ravni, kot sta svetovno in evropsko prvenstvo, kjer je makadam prevladujoča podlaga. Nekoč je bilo drugače, saj je bil makadam zaščitni znak slovenskih dirk. Zadnji pravi delni makadamski reli smo v Sloveniji videli pred 24 leti. Danes je Sloveniji lahko zgled Estonija, ki je manjša država, a ima izjemen avtošportni potencial. Njihov dirkač Ott Tanak se bori za naslov svetovnega prvaka, tudi njihovi reliji (seveda makadamski) pa so mednarodno vse bolj uveljavljeni.
Ne spreglejte