SiolNET. Avtomoto Novice
Vsebino omogoča Autocommerce d.o.o.
  • Messenger
  • Messenger

Od smokinga do divjih razpotij: 4MATIC ne dopušča kompromisov

Vsebino omogoča Autocommerce d.o.o.

Mercedes nam je že v nekaj ostrih ovinkih pokazal, kaj pomeni surova moč na štirikolesni pogon. Preizkusili smo njegovo vsestranskost in se prepričali, zakaj je 4MATIC pojem vsezmogljivosti.

Prepričali smo se, zakaj je 4MATIC pojem vsezmogljivosti. Prepričali smo se, zakaj je 4MATIC pojem vsezmogljivosti. Foto: Ana Kovač

Ko bi radi začutili tisto pravo brezmejno svobodo, v kateri lahko vsak avanturist najde svoj kanček veselja, je čas, da se usedete za volan Mercedesa in preizkusite surovo moč štirikolesnega pogona 4MATIC. Takrat boste resnično spoznali pravi pomen besedne zveze svobodna intuitivnost in od tistega trenutka boste dokončno stkali posebno vez s svojim avtomobilom. To je vez, ki vas bo vodila v vedno nova raziskovanja

Dinamičnost v vseh voznih razmerah

Vsi Mercedesovi člani družine 4MATIC prisegajo na vsestransko vožnjo, kar se odraža tudi med mestno vožnjo. Dinamika ulice, hitri umiki in spretno vijuganje po ozkih ulicah – Mercedes ostaja vedno osredotočen.

Vožnja v Mercedesu je vedno pravi spoj udobja – ko se usedeš vanj, se v trenutku počutiš kot doma. Udobni ergonomsko oblikovani sedeži vabijo na dolgo vožnjo, multifunkcijski volan pa te spodbudi, da pritisneš na plin in se odpelješ v neznano.

V kabini je vse na svojem mestu – tako estetsko kot funkcionalno. Velik zaslon omogoča popolno multimedijsko izkušnjo, dopolnjuje pa jo preprosta navigacija, ki vas zanesljivo pripelje na cilj.

Vse je na svojem mestu in v vidnem polju – preklapljanje med radijskimi programi ali upravljanje telefonskega klica je varno in ne zmoti vaše osredotočenosti na vožnjo. Vse je na svojem mestu in v vidnem polju – preklapljanje med radijskimi programi ali upravljanje telefonskega klica je varno in ne zmoti vaše osredotočenosti na vožnjo. Foto: Ana Kovač

Iz mestnega šarmerja v pristnega podeželskega junaka

Pametno intuitivnost sistema 4MATIC smo seveda želeli preizkusiti na terenu, kjer se počuti najbolj doma. Dovolj smo imeli mestnega vrveža, časa je bilo dovolj ravno še za krajši izlet v naravo.

Najprej vzpon po asfaltu, potem pa še malo divjega razpotja. Že po nekaj ovinkih smo začutili njegovo samozavest, ki ni pojenjala niti na makadamu. Tudi ob malo hitrejših pospeških skozi ovinek je popolnoma sledil odzivom voznika in se sproti prilagajal konfiguraciji cestišča.

Čez ovinke zapelje brez kakršnihkoli nihanj, njegovo pametno odzivanje pa pride do izraza predvsem ob spreminjajočih se vremenskih razmerah.

Mercedesov štirikolesni pogon 4MATIC vedno poskrbi za optimalno kombinacijo dinamične, varne in varčne vožnje – ne glede na okoliščine, v katerih se znajde Mercedesov štirikolesni pogon 4MATIC vedno poskrbi za optimalno kombinacijo dinamične, varne in varčne vožnje – ne glede na okoliščine, v katerih se znajde Foto: Ana Kovač

Tudi na avtocesti ni razočaral – hitri pospeški in umirjenost tudi takrat, ko se je merilnik hitrosti približal 130 kilometrom na uro. Mercedes je ponosno peljal po avtocesti, avtomatični devetstopenjski menjalnik 9G-TRONIC pa omogočal maksimalno udobje in učinkovitost. Voznik se lahko resnično popolnoma prepusti lahkotni in udobni vožnji.

Hiter pobeg iz prestolnice lahko nedvomno postane stalnica, ki te zelo hitro lahko tudi zasvoji.

Mercedes GLC Coupe Foto: Ana Kovač Največje prednosti Mercedesovega štirikolesnega pogona 4MATIC

Mercedes 4MATIC je že po kratkem testu dokazal, da predstavlja višjo stopnjo zanesljivosti v okvirih pametne vsestranskosti. Omogoča resnično izpopolnjeno vozno izkušnjo, kjer izbira destinacije ni nikoli vprašljiva.

Vsestranskost elegantnega avtomobila se kaže predvsem v raznolikosti vožnje, ki jo opravlja lahkotno, a hkrati zanesljivo.

Na testu smo imeli Mercedesa GLC Coupe, ki se ponaša s stalnim štirikolesnim pogonom in sistemom, ki prek senzorjev prepozna zdrs koles in navor porazdeli tako, da avtomobil nikoli ne izgubi nadzora.

4MATIC ponuja različne štirikolesne pogone, prilagojene različnim Mercedesovim modelom: razredi A, B, CLA in GLA z variabilnim prenosom navora, razredi C, E, S, GLC s stalnim štirikolesnim pogonom z razmerjem 45:55 in GLE s prenosom navora 50:50 spredaj/zadaj. Foto: Žiga Intihar 4MATIC ponuja različne štirikolesne pogone, prilagojene različnim Mercedesovim modelom: razredi A, B, CLA in GLA z variabilnim prenosom navora, razredi C, E, S, GLC s stalnim štirikolesnim pogonom z razmerjem 45:55 in GLE s prenosom navora 50:50 spredaj/zadaj. Foto: Žiga Intihar

Mercedesov 4MATIC sicer združuje nabor različnih štirikolesnih pogonov, prilagojenih praktično vsem Mercedesovim modelom, od kompaktnih razredov s prečno nameščenim motorjem (A, B, CLA, GLA) do najnovejše generacije SUV-modelov in klasik C, E, S ter superzmogljivih modelov AMG.

Bistvo vseh pogonov 4MATIC sta v prvi vrsti varnost in izboljšana praktičnost avtomobila.

4MATIC – pametni pogon na štiri kolesa

Mercedesov 4MATIC ni običajen štirikolesni pogon. Predstavlja inovativno tehnologijo, ki ne omogoča samo enakomerne obremenitve vseh štirih pnevmatik. S pomočjo naprednih in pametnih rešitev se ves čas prilagaja spreminjajočim se razmeram na cesti.

Pametni štirikolesni pogon, ki dobro ve, kako ravnati v različnih okoliščinah. Foto: Žiga Intihar Pametni štirikolesni pogon, ki dobro ve, kako ravnati v različnih okoliščinah. Foto: Žiga Intihar

Takšno odzivanje vozila je rezultat inteligentnega delovanja elektronskega stabilizacijskega programa ESP®, uravnavanja pogonskega zdrsavanja ASR in elektronskega trakcijskega sistema za uravnavanje vozne dinamike 4ETS. Moč in navor sta ustrezno porazdeljena na vsa štiri kolesa tako na slabih kot običajnih cestah. To prinaša dodatno trakcijo ter boljše sledenje voznemu pasu, večjo agilnost in varnost pri vožnji.

Štiri dejstva, ki se skrivajo v sistemu 4MATIC:

Štiri stične točke: Praktično vsi elementi zaviranja, zavijanja in pospeševanja se izvedejo na štirih mestih, kjer se pnevmatike vozila dotikajo ceste. Trenje med pnevmatikami in voziščem spremeni oprijem v zagon.

Porazdelitev teže: Med zaviranjem se teža vozila premakne proti sprednjima kolesoma, zaradi česar sta bolj obremenjeni. Pri pospeševanju se premakne nazaj, pri zavijanju pa proti kolesoma na zunanji strani ovinka. Poleg tega lahko razmere na cesti stalno vplivajo na oprijem posameznih koles. 4MATIC se odziva na vse te dejavnike hkrati, tako da optimizira navor posameznega kolesa glede na razmere.

Hitrost koles: 4MATIC stalno nadzira hitrost posameznega kolesa, da ugotovi, ali se v določeni situaciji vrti z ustrezno hitrostjo ali ne.

Podlage z mešanim trenjem: 4MATIC uporablja kombinacijo individualnih zavor in zmanjšanja odvečne izhodne moči motorja, da uravna in dovede optimalno količino navora vsakemu kolesu.

Izkoristite belo zimo in se podajte na drugačen izlet

4MATIC omogoča, da boste to zimo lahko dejansko uživali v vseh pogledih. Tudi ko bo pokazala zobe in pobelila cestišča, vam bo Mercedes samozavestno utiral pot do cilja. Za vas smo pripravili nekaj idiličnih zimskih izletov, kjer boste lahko preizkusili zanesljivost, ki jo ponuja 4MATIC.

4MATIC zagotavlja, da bodo vaše zimske pustolovščine brez omejitev. Foto: Žiga Intihar 4MATIC zagotavlja, da bodo vaše zimske pustolovščine brez omejitev. Foto: Žiga Intihar

Jezersko: Zavijte z udobja avtoceste in se podajte v idilično okolje ob Savinjskih Alpah.

Logarska dolina: Čeprav je najbolj obiskana v toplejših mesecih, pa pozimi, ko je odeta v romantično belino, dobi prav posebno spokojno romantičnost. Raziskujte naravo in malo višje zaselke skozi vetrobransko okno svojega Mercedesa.

Iz Kranjske Gore v Planico: Najprej na smuko v Kranjsko Goro, potem pa še na izlet do Planice ali pa naj vas pot ponese do sosednjega Trbiža, kamor vodi raznolika ovinkasta cesta.

Nanos: Mahnite jo proti zahodu in se zapeljite do najvišje mogoče točke na Nanosu. Naj vas zapelje razkošni razgled na Tržaški zaliv.

Sviščaki: Ste za popolno romantično kuliso ob vznožju prelepega Snežnika? Zapeljite se po serpentinah, ki vodijo tudi po urejenih gozdnih poteh, in začutite prvinskost Mercedesa.

Izpopolnjena varnost s pečatom Mercedes-Benz

Izkušnje in najboljša ekipa inženirjev so tista kombinacija, ki vozilom Mercedes-Benz omogoča najboljšo varnostno tehnologijo, ki jo zagotavljajo najbolj izpopolnjene asistenčne tehnologije:

Zavorni sistem ADAPTIVE BRAKE s funkcijo HOLD, pomočjo pri speljevanju navkreber, predpolnjenjem in funkcijo za suho zaviranje na mokrem cestišču

Asistent pazljivosti ATTENTION ASSIST

Elektronski stabilizacijski program ESP® z asistentom za bočni veter

Asistent za dinamiko v ovinkih ESP®

Asistent za luči za vožnjo

TEMPOMAT s spremenljivo omejitvijo hitrosti SPEEDTRONIC

Sistem proti blokiranju (ABS)

Sistem za preprečevanje trka ACTIVE BRAKE ASSIST

Zračni mehovi za voznika in sovoznika

Zaščita pešcev z aktivnim pokrovom motorja

Kolenski zračni meh za voznika

 

Spoznajte celotno družino Mercedes 4MATIC

4matic

Prepustite se svojim sanjam in izberite vozilo Mercedes-Benz na štirikolesni pogon, ki bo uresničilo vaša hrepenenja po neponovljivi vozni izkušnji – po snegu, ledu, do najvišje točke na hribu, skozi luže ali po najožjih mestnih ulicah. Izberite svoj model Mercedesa in dovolite, da vas zapelje na vašo novo nepozabno pustolovščino. 

Preverite ekskluzivno ponudbo izbranih vozil Mercedes-Benz 4MATIC in se zapeljite na testno vožnjo.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin