Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes-Benz

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 10.15

8 let

Mercedesov nevidni avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Mercedes-benzu so F-cella, do okolja prijazno vozilo na vodikov pogon, predstavili kot nevidni avtomobil, s čimer jim pozornosti med kampanjo ni manjkalo.

Značilni, morda lahko rečemo tudi zaščitni znak Mercedes-Benzovega F-cella so nične emisije. To lastnost avtomobila pri Mercedesu enačijo z njegovo nevidnostjo v okolju, saj ga vozilo ne onesnažuje. Opisano je ključni koncept oglaševalske kampanje za F-cella, ki je en teden potekala v Nemčiji. V televizijskem oglasu, ki je nastal po kampanji, je prikazano, kako so inženirji F-cella naredili nevidnega ter med ljudmi vzbudili zanimanje in navdušenje.

Tukaj imate, oprostite, nimate našega avtomobila!

Namesto da bi tako kot pri običajnih predstavitvah avtomobilov F-cella ponosno predstavili ljudem v njegovi najboljši podobi in opremljenosti, so pri Mercedesu avtomobil pokrili z LED-lučmi in vse razen koles skrili pred radovednimi pogledi. Odeja iz LED-luči, ki je prekrivala do okolja prijazno vozilo, je omogočila idejo navidezne nevidnosti avtomobila, s katero so se poigravali ljudje na ulicah, po katerih se je vozil F-cell.

Za nevidnost potrebujemo LED-luči in kamero

Nevidnost F-cella so pri Mercedes-Benzu dosegli tako, da je kamera, ki je bila nameščena na eni strani avtomobila, posnela dogajanje na tisti strani, posnetki pa so bili predvajani na LED-lučeh na drugi strani vozila – in obratno. Nevidnost seveda ni bila popolna, je pa kljub pomanjkljivostim dosegla svoj namen.

Vodikov pogon postaja resničnost

Pri Mercedesu pravijo, da bo avtomobil z ničnimi emisijami in vodikovim pogonom kmalu pripravljen za serijsko proizvodnjo. Pričakujemo ga lahko leta 2014. Čeprav bo avtomobil v serijski proizvodnji, pa bodo cene še vedno visoke. Razlog za to je vodik, saj sta njegovo hranjenje in transport zelo težavna in draga.

Ne spreglejte