Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
10.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
gorivo

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 10.00

8 let, 3 mesece

Kljub nižjim trošarinam od jutri dražji bencin, dizel cenejši

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je znižala trošarine za bencin, kljub temu se bodo opolnoči cene goriva zvišale. Država je letos do zdaj že trikrat zmanjšala trošarine. Kako dolgo še poceni gorivo v Avstriji?

Vlada je na dopisni seji znižala trošarine za bencin, kljub temu pa se bodo opolnoči cene zvišale. 95-oktanski bencin se bo podražil za 1,5 centa na 1,323 evra, 100-oktanski bencin pa za 1,5 centa na 1,360 evra za liter. Dizelsko gorivo se bo pocenilo za 0,1 centa na 1,219 evra za liter.

Za tank goriva 75 centov več Medtem ko se bo dizelsko gorivo nekoliko pocenilo, pa se bo kurilno olje nekoliko podražilo, in sicer za 0,1 centa na 0,873 evra za liter. Za 50-litrsko posodo 95-oktanskega bencina bo tako treba odšteti 66,15 evra oziroma 75 centov več kot do zdaj, za 100-oktanskega 68 evrov oziroma 75 centov, medtem ko bo 50-litrska posoda dizla stala 60,95 evra oziroma pet centov manj. Višja povprečna cena nafte na sredozemskih trgih Na dvig cene bencinskega goriva vplivajo višje povprečne cene nafte na sredozemskih trgih (osnova za izračun cen goriva v Sloveniji), ki so bile tudi pet odstotkov višje kot februarja, ob koncu kurilne sezone in padcu borznih cen surove nafte pa naj bi se pocenilo dizelsko gorivo.

Kako dolgo bo liter dizla v Avstriji še stal le en evro?

Trošarine so v Sloveniji sicer še vedno višje kot na Hrvaškem ali Avstriji. Poročali smo že o cenah bencinskega in dizelskega goriva pri naših severnih sosedih. Na Koroškem je mogoče danes dobiti liter dizla za 1,09 evra, a tudi Avstrijci in Slovenci, ki živijo blizu državne meje, tako nizkih cen morda ne bodo mogli več dolgo uživati.

Avstrija se namreč, tudi zaradi državnega reševanja Hypo banke, že poigrava z mislijo, da bi se jim denar lahko povrnil prav prek višjih trošarin za pogonska goriva.