Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
6.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Škoda Fabia Škoda

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 6.35

5 let, 6 mesecev

Test nove različice: škoda fabia combi 1.0 TSI style

Družinski avto: Je to največ kar dobimo za svoj denar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Preizkusili smo prenovljeno fabio karavan z najmočnejšim od štirih litrskih trivaljnikov. Gre za 81-kilovatni bencinski turbo motor, saj dizelskih ni več na voljo.

Pri Škodi so se prenove zunanjosti fabie lotili s popravki na odbijačih, maski in lučeh. Te za doplačilo spredaj in zadaj svetijo s tehnologijo LED.
 | Foto: Gašper Pirman Pri Škodi so se prenove zunanjosti fabie lotili s popravki na odbijačih, maski in lučeh. Te za doplačilo spredaj in zadaj svetijo s tehnologijo LED. Foto: Gašper Pirman  

Ocena

Fabia combi je karavan, teh pa v segmentu B (dolžina plus minus 4,2 m) ni prav veliko. Kupci tovrstnih vozil rajši posegajo po razredu višje, po drugi strani pa številni proizvajalci svoje manjše modele spreminjajo v športno-krosoverske oblike, no, še vedno tudi v enoprostorske. S ceno, ki pri testnem vozilu presega sedemnajst tisočakov, se lahko primerja s par milimetrov daljšim cliom grandtour, z vstopnim modelom, ki ostaja pod desetimi tisočaki pa izključno bencinska fabia combi tekmuje z dobrih 20 centimetrov daljšo dacio logan MCV.

Škoda Fabia
Avtomoto Škoda fabia: Od zdaj le še bencinski motorji #foto

Čeprav je rdeča, ni preveč vpadljiva, dolgočasna pa tudi ni

Pri Škodi so se prenove zunanjosti fabie lotili s popravki na odbijačih, maski in lučeh. Te za doplačilo spredaj in zadaj svetijo s tehnologijo LED. Testna fabia combi je vsa v rdečem, tudi prek kljuk, odbijačev in ogledal. Črnina kot popestritev pokriva strešni letvi in okenske okvirje. Na serijskih 15-palčnih litih platiščih je fabia 135 milimetrov dvignjena od tal.

Čeprav je serijska oprema style res izdatna, nas je zmotila odsotnost navigacijske naprave in »polovičen« park pilot. Senzorji so namreč samo zadaj.
 | Foto: Gašper Pirman Čeprav je serijska oprema style res izdatna, nas je zmotila odsotnost navigacijske naprave in »polovičen« park pilot. Senzorji so namreč samo zadaj. Foto: Gašper Pirman

Solidna notranjost

Trdo plastična notranjost bi morda delovala ceneno, če ne bi dobrega vtisa ustvarjale sedežne prevleke. So trpežnega videza z Na serijskih 15-palčnih litih platiščih je fabia 135 milimetrov dvignjena od tal.
 | Foto: Gašper Pirman Na serijskih 15-palčnih litih platiščih je fabia 135 milimetrov dvignjena od tal. Foto: Gašper Pirman blagom v treh večbarvnih lepo ukrojenih površinah. Prek merilnikov vse do desnih vrat je plastična površina z videzom polirane kovine. Usnje prekriva volanski obroč, prestavno ročico in ročno zavoro.

Pomik sprednjih sedežev je po Volkswagnovo prilagojen za dvometraše, zadaj pa lahko udobno sedita dva velika, kadar sprednja dva nista zrasla prek 180.

Sprednja sedeža, nastavljiva tudi po višini, nista prav športno ukrojena, sta pa karavanu primerno udobna. Voznik in sopotnik se razveselita štirih okroglih gumbov, da si ne belita glave z načinom uporabe avdiosistema in klimatske naprave. Med Škodine domislice štejemo priložen dežnik, koš za smeti in vstavek, ki se namesti pred prestavno ročico. V njem so utori za ključ, mobilni telefon in kakšno kartico. Na primer parkirno.

Galerija: škoda fabia combi 1.0 TSI style

Fotogalerija
1 / 34

Fabia kot potovalni karavan

Notranjost je odlično zvočno zatesnjena, tako da se potniki pri 130 na uro (136 po števcu)) mirno pomenkujejo med seboj brez povzdigovanja glasu. Tudi zaradi zgolj 2700 vrtljajev motorja, ki zvočno dobro skriva trivaljno vsebino. Družinski člani, ki se s fabio odpravijo na dopust, imajo možnost, da razporedijo vso svojo opremo. Prtljažnik je opremljen s pritrdilnimi zankami, tremi odprtimi predali in kavljema za obešanje.

Pod poglavje simply clever spadata prenosna lučka in upogljiva plastika, s katero se lahko ogradi manjše kose prtljage, pod tapeto pa je še večje korito poleg rezervnega kolesa. V samodejno klimatizirani kabini so številna odlagalna mesta in utori za pijačo (spredaj za 1,5 litra). Če bo vozilo med dopustom parkirano na vročini, bo voznik najprej daljinsko odprl vsa okna, da vnaprej malo ohladi notranjost. Za prevoz še več tovora, kot ga zmore 530-litrski prtljažnik, ima fabia kombi serijsko vgrajeni strešni letvi.

Trdo plastična notranjost bi morda delovala ceneno, če ne bi dobrega vtisa ustvarjale sedežne prevleke. So trpežnega videza z blagom v treh večbarvnih lepo ukrojenih površinah.
 | Foto: Gašper Pirman Trdo plastična notranjost bi morda delovala ceneno, če ne bi dobrega vtisa ustvarjale sedežne prevleke. So trpežnega videza z blagom v treh večbarvnih lepo ukrojenih površinah. Foto: Gašper Pirman

Pomik sprednjih sedežev je po Volkswagnovo prilagojen za dvometraše, zadaj pa lahko udobno sedita dva velika, kadar sprednja dva nista zrasla prek 180.
 | Foto: Gašper Pirman Pomik sprednjih sedežev je po Volkswagnovo prilagojen za dvometraše, zadaj pa lahko udobno sedita dva velika, kadar sprednja dva nista zrasla prek 180. Foto: Gašper Pirman

Med vožnjo pove, da je karavan

Občutki med vožnjo ne sledijo tistim iz kombilimuzine. Med priganjanjem karavana skozi ovinke kljub neposrednemu volanu (dobra Med Škodine domislice štejemo priložen dežnik, koš za smeti in vstavek, ki se namesti pred prestavno ročico. V njem so utori za ključ, mobilni telefon in kakšno kartico. Na primer parkirno.
 | Foto: Gašper Pirman Med Škodine domislice štejemo priložen dežnik, koš za smeti in vstavek, ki se namesti pred prestavno ročico. V njem so utori za ključ, mobilni telefon in kakšno kartico. Na primer parkirno. Foto: Gašper Pirman dva zavrtljaja in pol) in natančni prestavni ročici (seveda na šest prestav) nismo doživljali tistih športnih občutkov, ki so običajni pri malih kombilimuzinah. Fabia se odkupi med umirjeno vožnjo naravnano na udoben prevoz, še posebej na avtocesti, kjer po občutkih ne zaostaja za vozili iz razreda višje.

Med vozniškimi pripomočki smo hote ali nehote uporabljali meglenki s funkcijo osvetljevanja ovinkov in hill holder. Varnostno samodejno zaviranje v sili ni prišlo na vrsto (seveda verjamemo da deluje). Kot redni uporabniki tempomata povemo, da ga ni potrebno ponovno vključevati, da ga uporaba sklopke ne prekinja, nastavljiv pa je samo po en kilometer v plus ali minus. Porabo goriva, o kateri pišemo v nadaljevanju, spremlja voznik na tri načine: dolgoročno (1), v obdobju med točenji goriva (2), in po vsakem daljšem postanku (3), ko se podatki ponastavijo.

Poraba (skoraj) kot pri dizlih

110-konjski motor je dobra izbira z dovolj navora, le malo ga zmanjka tam, kjer bi dizel že dihal na polno, to je pod mejo 2000 vrtljajev. Nad to mejo je turbo bencinar odziven in odlično usklajen s šeststopenjskim menjalnikom ter res dovolj varčen. Motor deluje zelo tiho, zato bi si želeli bolj razločen prikaz indikatorja prestav. Večkrat se nam je dogajalo, da se je na primer med vožnjo v četrti prestavi poleg štiričke prikazovala drobna številkica 6.

Fabio combi smo prevzeli povsem novo in po 838 kilometrih natočili skupaj 49,78 litrov goriva, torej je poraba znašala 5,9, kolikor je za dolgoročno porabo nameril tudi računalnik. Pri enakomerni vožnji po ravnih odsekih smo povprečno porabili šest litrov pri 130, štiri pri 90 in tri litre pri 50 na uro. Na relaciji izven avtocest je poraba znašala zgolj 5,1, v mestni gneči pa sedem litrov. Pričakujemo, da se bo poraba goriva z nadaljnjimi prevoženimi kilometri še zmanjšala za kakšen deci ali dva.

530 litrov meri volumen prtljažnika za petimi sedeži, pri položenih naslonjalih pa 1395 litrov. Na bočnih straneh so uporabni predali in prenosna lučka, poleg rezervnega kolesa je v dvojnem dnu še večje korito. Še podatek za nosilnost: 455 kilogramov.
 | Foto: Gašper Pirman 530 litrov meri volumen prtljažnika za petimi sedeži, pri položenih naslonjalih pa 1395 litrov. Na bočnih straneh so uporabni predali in prenosna lučka, poleg rezervnega kolesa je v dvojnem dnu še večje korito. Še podatek za nosilnost: 455 kilogramov. Foto: Gašper Pirman

110 konj potegne fabio do 196 na uro, česa sicer nismo preverjali. Varčnost bencinskega turbo trivaljnika ocenjujemo kot odlično, saj med točenji nikoli nismo dosegli povprečja šestih litrov. 
 | Foto: Gašper Pirman 110 konj potegne fabio do 196 na uro, česa sicer nismo preverjali. Varčnost bencinskega turbo trivaljnika ocenjujemo kot odlično, saj med točenji nikoli nismo dosegli povprečja šestih litrov. Foto: Gašper Pirman

Kaj nas je zmotilo?

Čeprav je serijska oprema style res izdatna, nas je zmotila odsotnost navigacijske naprave in »polovičen« park pilot. Senzorji so namreč samo zadaj. Tudi ogledalci v obeh senčnikih bi lahko bili v vozilu, katerega cena se približuje 18 tisočakom, osvetljeni. Testna fabia brez kontaktne ključavnice je po nepotrebnem opremljena z zložljivim ključem. Voznik, ki bi prvič sedel za volan, bi verjetno s ključem praskal po gumbu za zagon.

Tehnični podatki škoda fabia combi | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte