Četrtek,
7. 10. 2010,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Citroën

Četrtek, 7. 10. 2010, 12.07

8 let

Citroën C4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova generacija citroëna C4 dviga kakovost na raven avtomobilov, ki spadajo razred višje. Na prvi vožnji je avtomobil resnično navdušil, tudi zaradi bogate opreme, ki naj bi bila cenovno dosegljiva.

"Uau, C4 je prestižen kot C5!"

Novi C4 je v primerjavi z za zdaj še aktualnim citroënom "golfovega" razreda povsem druga zgodba. Druga, a ne povsem nova. Zgodba namreč spominja na zgodbi, ki sem ju zapisal ob predstavitvah citroënov C5 in C3. Pri obeh omenjenih avtomobilih je bilo navdušenje ob prvem stiku izjemno in "UAU" je bil tudi tokrat, ob prvem stiku s C4, zelo glasen in iskren. Če je C4 do zdaj še spadal v svoj avtomobilski razred, pa novi C4 dviga nivo kakovosti na raven C5, torej razred višje. Materiali na armaturni plošči so mehki, položaj za volanom in sploh sedenje vrhunska. V kabini je izredno tiho, nekoliko se je celo povečala prostornost kabine in prtljažnika, čeprav s tem še najmanj štrli iz razreda.

Priporočamo bogato opremljene različice

A mora biti jasno: na predstavitvi smo vozili bogato opremljene avtomobile z usnjenimi sedeži, panoramskim steklom ... Osnovne različice bodo občutno manj mikavne in prepričani smo, da bi bilo navdušenje ob osnovni različici precej manjše. A čeprav pri Citroënu jasno napovedujejo zelo konkurenčno ceno osnovne različice (cilj je tržni boj z méganom), pa v našem uredništvu menimo, da je nakup citroëna C4 lahko tudi priložnost za navajanje na sodobno tehniko. Torej na pripomočke, ki si jih sicer ne bi privoščili, ker dandanes običajno spadajo na seznam dodatne opreme. Pri Citroënu so najdražji paket opreme exclusive resnično bogato založili.

Masaža, AFIL, mrtvi kot, 220-voltna vtičnica

O čem pišemo? O tem, da najverjetneje ne bi doplačali za sedeže, ki med vožnjo masirajo hrbet in v zimskih časih grejejo. Tudi sistem, ki vas s tresenjem sedala opozori, če nenamerno zamenjate vozni pas, bi verjetno izpustili. Pa tudi za lučko, ki posveti v zunanjem ogledalu, če se v mrtvem kotu pojavi vozilo, bi verjetno rekli: "Hvala, prihodnjič.". Za "hill holder" bi rekli, da je uporaben, a ga ne bi doplačali, trgovca, ki bi vam ponudil merilnik dolžine parkirnega prostora, pa bi zavrnili s trditvijo, da vam parkiranje ne dela težav. Kajne?

Tempomat s prednastavljenimi hitrostmi

Tempomata ste se verjetno že navadili, a novi C4 ponuja takega, na katerem lahko prednastavite pet hitrosti. V mestu torej kliknete 50 kilometrov na uro in se vozite s takšno hitrostjo. Ko zapeljete iz mesta, do 90 kilometrov na uro pospešite kar s tempomatom, tako da izberete 90. Enako v conah 30 in na avtocesti. Še eno "igračko" so si izmislili Francozi – pri novem C4 lahko na primer prilagajate tudi barvo osvetlitve merilnikov in ne samo osvetlitve, kot je to običaj pri tekmecih.

C4 za biznis?

Verjetno tudi 220-voltne električne vtičnice za priklop prenosnega računalnika ne bi dokupili, če vaš avtomobil ni hkrati tudi vaša pisarna. Verjamemo, da se bo prav s slednjo možnostjo C4 pomaknil višje na lestvici, ko bodo svoje vozne parke posodabljala razna farmacevtska podjetja. Kot rečeno, omenjeno opremo naj bi vseboval paket exclusive in lahko pričakujemo, da bo cenovno veliko ugodnejši, kot če bi bilo treba vso to opremo doplačati (ali so pričakovanja upravičena, bomo vedeli januarja, ko bo avtomobil zapeljal na slovenski trg). Mimogrede, paket exclusive pa ne bo vseboval niti panoramske steklene strehe niti zvočnega sistema znamke Denon, ki ju glede na videno in slišano priporočamo.

Samodejni menjalniki

Svetovali bi tudi nakup samodejnega menjalnika, takega z robotizirano sklopko. A ne v vseh primerih. Robotizirani menjalnik je v bencinskem turbomotorju THP 155 neenakomerno vlekel med prestavljanjem (enako kot pri nekdanjih menjalnikih sensodrive je pomagal hipen spust stopalke za plin pred prestavljanjem). Veliko bolj pa je navdušil v ekorazličici eHDi, torej v najčistejši različici, ki s svojim značajem že po definiciji ustreza predvsem umirjenim voznikom. Motorje sicer bolj ali manj že vse poznamo iz aktualnih citroënov, so le nekoliko dodelani, najnovejši pa je dvolitrski dizel, ki ima po novem največjo moč 110 kilovatov.

eHDi? Micro hibrid?

O kakšni najbolj čisti različici govorimo? O različici z 1,6-litrskim dizlom s samodejnim menjalnikom in naprednim sistemom start-stop. Napreden je v tem, da je v avtomobil vgrajen dodatni akumulator, ki se polni z regeneracijo zavorne energije, ta pa se porablja pri zagonu motorja ob zeleni luči. Isti akumulator tudi skrbi, da pri ugasnjenem motorju pred rdečim semaforjem normalno delujejo klima, radio, bluetooth in podobni porabniki. Citroën sicer različici pravi tudi micro-hibrid, a naj ne bo pomote, avto nima pogonskega elektromotorja, tako kot tudi C5 eHDi in C4 picasso eHDi nimata.