Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
21.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 21.22

8 let

Center varne vožnje AMZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnji 1. september je dan, ko so se odprla šolska vrata. To seveda velja za šolarje, AMZS pa je tega dne uradno odprla center s posebnimi učnimi površinami za voznike motornih vozil.

Ne gre za avtošolsko dejavnost, namenjeno pridobivanju vozniških dovoljenj. Gre za izpopolnjevanje vozniškega šoferjev, ki so že določen čas vključeni v promet. Marsikatere spretnosti se namreč v avtošolah enostavno ne da pridobiti, o čemer priča že enostaven primer: nekdo pridobi vozniško dovoljenje poleti, nakar se ob prvem snegu znajde v situaciji, o kateri je v avtošoli lahko nekaj slišal, z vožnjo na poledeneli in spolzki podlagi pa se ni mogel spoznavati.

Evropski standardi

Moderen poligon, zgrajen po evropskih standardih in usklajen z zahtevami Zakona o varnosti cestnega prometa, leži ob avtocesti, ki vodi mimo Vranskega. Na šestnajstih hektarih je urejenih 2500 metrov asfaltiranih stez s šestimi poligonskimi sklopi. Le-ti so prirejeni za varno simulacijo različnih prometnih razmer, v katerih se znajdejo slušatelji. Vozniki – tečajniki se pod vodstvom inštruktorjev urijo v veščinah kot so: zavijanje na spolzki podlagi s spoznavanjem pod- in prekrmarjenja, zaviranje in ustavljanje na spolzki podlagi, tudi po klancu navzdol, kombinacija zavijanja in močnega zaviranja, spoznavanje delovanja elektronskega uravnavanja stabilnosti vozila in drugih pripomočkov. Posebna hidravlična naprava omogoča nenadno spodnašanje vozila, poleg tega pa se tečajniki spoznajo tudi z "aquaplaningom".

Poligon ni dirkališče

Omenjene aktivnosti se dogajajo na varnih površinah in dovoljujejo napake, ki bi se sicer v pravem prometu končale najmanj v obcestnem jarku, seveda pa lahko tudi s prevračenjem ali trčenjem v oviro oziroma drugo vozilo. Prav to je eden od adutov vseh šol varne vožnje: vozniki naj bi se v tečajih naučili obvladovati vozilo, kar naj bi jim v realnem prometu omogočilo, da se brez posledic rešijo iz nevarne situacije.

Motoristi, avtomobilisti, tovornjakarji …

Površina centra varne vožnje ni namenjena samo voznikom osebnih vozil. Izpopolnjevalni program je pripravljen tudi za motoriste in voznike tovornih vozil ter avtobusov. Na uvodni predstavitvi je bilo nazorno prikazano, kako malo je treba, da se cisterna, priklopljena na vlečno vozilo prevrne. Ker poligon ni prostor za kaskaderje, se priklopno vozilo seveda ni prevrnilo. Prestreglo ga je kolo, nameščeno na močni konzoli, kar si lahko pogledate na fotografijah oziroma na videu. Sicer pa v kratkem pripravljamo obširno reportažo s predstavitvijo vseh poligonskih sklopov, na katerih bomo spoznali praktično delo inštruktorjev.

10.000 tečajnikov letno

V centru varne vožnje se bodo odvijale tudi različne predstavitve vozil in opreme, sicer pa pričakujejo, da se bo tečajev letno udeležilo približno 10.000 voznikov. Z izgradnjo poligona bo končno lahko zaživelo določilo ZVCP, po katerem morajo vsi vozniki začetniki v prvem letu po pridobitvi vozniškega dovoljenja opraviti vadbo varne vožnje. Cena osnovnega enodnevnega tečaja za voznike osebnih avtov je 180 evrov.

Ne spreglejte