Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2017,
13.10

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča BMW

Foto: BMW in Siol.net

Natisni članek

električni avtomobili BMW i3 advertorial BMW

Torek, 22. 8. 2017, 13.10

2 meseca

Električni BMW, ki navdušuje, in stane manj kot 30 tisoč evrov

Vsebino omogoča BMW

Foto: BMW in Siol.net

Električni avtomobil, kot je BMW i3, vozniku daje možnost izkoriščanja ugodne cenovne politike, vožnja postane udobna in tudi manj stresna. Premium električni BMW z vsemi svojimi prednostmi voznika realno stane toliko kot primerljiv bencinski ali dizelski avto. Dolgoročno se uporaba električnega avtomobila izkaže za cenejšo rešitev od bencinskega ali dizelskega avtomobila.

BMW i3 prenova | Foto: BMW Foto: BMW

BMW spada med pionirje elektromobilnosti

Električni avtomobil ponuja povsem drugačno izkušnjo vožnje in uživanja na cesti, obenem pa vozniku prinaša tako različne ugodnosti kot tudi bolj sproščeno potovanje. BMW se je z lastnim programom i med prvimi avtomobilskimi proizvajalci zavezal resnemu razvoju elektromobilnosti.

Njihov prvi električni avtomobil i3 je na ceste zapeljal z novimi oblikovalskimi smernicami, jasno prepoznavnostjo na cesti in tudi cenovno konkurenčnostjo. Tak avto je v zgodnji fazi uveljavljanja električnih avtomobilov postavil ustrezne smernice, ponudil tehnološko zasnovo za navduševanje množic in postal tudi velika prodajna uspešnica.

Izkoriščanje kratkih razdalj in razgibanega terena v Sloveniji

Užitek vožnje je v električnem avtomobilu izjemen. Avto hipno pospešuje, vozi se skoraj neslišno in zato vožnja tudi precej manj stresna. | Foto: Gregor Pavšič Užitek vožnje je v električnem avtomobilu izjemen. Avto hipno pospešuje, vozi se skoraj neslišno in zato vožnja tudi precej manj stresna. Foto: Gregor Pavšič

Enako velja tudi danes, ko je BMW i3 eden od najzanimivejših avtomobilov za Slovenijo. Ta je zaradi svoje majhnosti in razgibanega reliefa zelo primerna za električne avtomobile. Majhne razdalje med kraji odpravljajo dvome o dosegu električnih vozil, razgiban teren pa ponuja veliko regeneracije zavorne energije in izkoriščanja najčistejše energije. Ko zaviramo, se kinetična energija spremeni v električno in se spravi v litij-ionsko baterijo.

Med razlogi za razmišljanje o nakupu električnega avtomobila sta ugodna cenovna politika in udobje vožnje.

Ključne prednosti električnih avtomobilov:

-    Električna energija je v javnih polnilnicah za zdaj še brezplačna. | Foto: Gregor Pavšič Električna energija je v javnih polnilnicah za zdaj še brezplačna. Foto: Gregor Pavšič tiha in mirna vožnja,
-    po avtocesti vozimo počasneje in bistveno manj stresno,
-    hipni pospeški,
-    cenejša pogonska energija,
-    precej nižje obresti pri financiranju,
-    državna subvencija 7.500 evrov,
-    cenejše vzdrževanje oziroma servisni pregledi,
-    manjša obraba vitalnih delov,
-    parkiranje v mestu,
-    preglednost nad stanjem vozila prek aplikacij.

Cenovna politika

bmw i3 | Foto: BMW Foto: BMW

Kdor v Sloveniji kupi nov električni avtomobil, lahko od eko sklada dobi subvencijo 7.500 evrov. Ta takoj zniža maloprodajno ceno vozila za znaten delež. Kdor avtomobila ne kupi z gotovino, temveč uporabi financiranje, lahko prek eko sklada pridobi tudi veliko ugodnejše pogoje financiranja. V obdobju nekaj let se tako realna cena novega avtomobila še dodatno zniža.

Vošnja z električnim vozilom je do trikrat cenejša v primerjavi z bencinskim avtomobilom. Pri vozilu s porabo sedem litrov bencina na sto prevoženih kilometrov vas bo vožnja stala 25 evrov oziroma približno trikrat več kot z električnim avtomobilom. Izračuni, ki vključujejo še stroške vzdrževanje, govorijo še bolj v prid električnim vozilom. Pri BMW i3 je servis do sto tisoč prevoženih kilometrov ali pet let celo vključen v ceno ponudbe.

Pri ceni nikakor ne smemo spregledati precej cenejšega vzdrževanja električnega avtomobila.

Vozilo na električni pogon BMW i3 je simbol napredka v trajnostni mobilnosti, saj je vsa veriga izdelave tega modela zasnovana trajnostno, 95 odstotkov vozila je mogoče tudi reciklirati, poleg tega pa je vozilo popolnoma brez izpustov.

Vas zanima konkretni izračun?

BMW i3 je mogoče do 15. septembra dobiti že za 29.990 evrov. Polna cena vozila bogato opremljenega je sicer 44.071 evrov. Če odštejete popust in eko subvencijo, bo elektrčni premium BMW i3 vaš za zgolj 29.990 evrov.

Udobje

Enostaven dostop do druge vrste sedežev izpostavlja tudi družinsko naravo električnega BMW i3. | Foto: Gregor Pavšič Enostaven dostop do druge vrste sedežev izpostavlja tudi družinsko naravo električnega BMW i3. Foto: Gregor Pavšič

Šele prvoosebna izkušnja z električnim avtomobilom je tista, ki uporabniku resnično odpre oči in ga prepriča o prihodnosti avtomobilske industrije.

Ko se usedemo v avtomobil in zaženemo elektromotor, se na videz ne zgodi nič. Voznik ne sliši motorja. Takrat lahko prestavi ročico brezstopenjskega samodejnega menjalnika v način vožnje in se skoraj neslišno odpelje naprej. Čuti so med vožnjo povsem drugačni. V tišini vozila lahko še bolje občutimo napredno oblikovanje, izbrane materiale in preostalo opremo, ki je v električnih vozilih vselej na visoki ravni. Tako vzdušje nas spodbuja h komunikaciji s sopotniki, prijetneje je uživati v najljubši glasbi in podobno.

Varnost

BMW i3 Mangart | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Električni avtomobil voznika prisili k drugačni vožnji. Za volanom večkrat razmišljamo o energiji.

Čeprav imamo v bateriji dovolj energije za pot do želene destinacije, nas narava vozila nezavedno prepriča k bolj enakomerni in manj agresivni vožnji, ta pa bistveno manj utruja voznika, prav tako tudi sredi prometnih konic izničuje stres. Tak voznik je na cesti bistveno varnejši. Po koncu vožnje je mogoče čutiti precej večjo sproščenost in spočitost kot pri primerljivem vozilu z motorjem na notranje izgorevanje.

Pomisleki?

Polno napolnjen BMW i3 ima dosega več kot 200 kilometrov, kar je dovolj za celodnevni izlet. Z agilnimi pospeški in drzno podobo nam prinaša popolno vozno izkušnjo. | Foto: Polno napolnjen BMW i3 ima dosega več kot 200 kilometrov, kar je dovolj za celodnevni izlet. Z agilnimi pospeški in drzno podobo nam prinaša popolno vozno izkušnjo.

Pomisleki glede električnih avtomobilov so najpogosteje povezani z njihovim dosegom. Toda prav v Sloveniji taki pomisleki danes za večino voznikov niso več potrebni.

Ob avtocestnem križu imamo mrežo hitrih polnilnic, kjer za polnjenje zadostuje že postanek, dolg od 15 do 30 minut.

BMW ponuja tudi polnilnice za polnjenje doma – BMW i Wallbox. Trenutno so v ponudbi tri različice BMW Walllbox: BMW i Wallbox, BMW i Wallbox Plus in BMW i Wallbox Connect. Na voljo so pri pooblaščenih agentih BMW i.

S polno baterijo, ki ima pri BMW i3 zmogljivost dobrih 30 kilovatnih ur, lahko v realnem prometu prevozimo tudi več kot 200 kilometrov.

Doseg je sicer odvisen od konfiguracije cest, prav tako tudi spretnosti voznika in podnebnih razmer. Električne polnilnice je mogoče poiskati v večini slovenskih mest. Kdor živi v stanovanjski hiši in lahko avtomobil čez noč polni kot svoj mobilni telefon, je najbolj izrazita ciljna stranka električnega avtomobila, kot je BMW i3.

BMW i3 prenova | Foto: BMW Foto: BMW

Polna cena vozila bogato opremljenega BMW i3 je 44.071 evrov. Če odštejete popust in eko subvencijo, bo elektrčni premium avto BMW i3 vaš za zgolj 29.990 evrov. Ponudba velja do 15. septembra.

Če upoštevamo subvencijo in povsem realen prihranek zaradi ugodnejšega financiranja in cenejše energije (primerjava med bencinom, dizlom in elektriko), je premium avtomobil cenovno primerljiv s klasičnim avtom.

Ponudba, ki velja za omejeno število vozil BMW i3 BEV 94 Ah, vključuje:

  • moč motorja: 75 kW
  • porabo energije (kombinirana): 12,6 kWh/100km
  • pospešek 0–100 km/h: 7,3 s
  • doseg (NEDC): 300 km
  • Capparis White s poudarki BMW i Blue
  • BMW i dizajn notranjosti Atelier
  • varnostne zračne blazine in zavese, s sistemom za izključitev visokonapetostne baterije
  • zvočno opozorilo za pešce
  • radio BMW Professional
  • nadzor razdalje pri parkiranju (PDC), zadaj
  • prikazovalnik tlaka v pnevmatikah
  • ogrevana prednja sedeža
  • toplotno črpalko
  • hitro polnjenje AC (izmenični tok)
  • hitro polnjenje DC (enosmerni tok)

Comfort paket Advanced:

  • multifunkcijski volan
  • avtomatska zatemnitev notranjega vzvratnega in zunanjega ogledala na voznikovi strani
  • naslon za roke spredaj
  • odlagalni paket
  • senzor za dež
  • avtomatska klimatska naprava
  • asistent za uravnavanje hitrosti z zavorno funkcijo
  • LED-osvetlitev
  • navigacijski sistem Business
  • service Inclusive; pet let ali sto tisoč kilometrov

Več o ponudbi.

Ne spreglejte